Hlavní obsah

Pencovy registry StB budou dostupné do dvou dnů, Žáčkův ústav je proti

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Stanislava Pence, v jehož rámci mají být na internetu volně dostupné dvě databáze bývalé komunistické Státní bezpečnosti (StB) měl technické potíže i ve středu. Server zkolaboval téměř okamžitě, jakmile se registry obsahující tisíce jmen na webu v tomto týdnu objevily. Podle Pence by se měly problémy brzy vyřešit. Kdokoliv tak bude moci snadno zjistit, o koho měla předlistopadová tajná policie zájem. Penc si slibuje, že se tím sníží vydíratelnost vlivných osob.

Článek

Penc řekl Novinkám, že po zveřejnění registrů EZO (Evidence zájmových osob) a SEZO (Sjednocená evidence zájmových osob) na www.svazky.cz zkolabovalo pro velký zájem u poskytovatele na 350 serverů. "Já doufám, že během jednoho dvou dní to bude zcela v pořádku,“ řekl Penc.

"Ale už teď si tam může člověk přečíst spoustu textů, které vysvětlují, co to bylo, jak ta činnost Státní bezpečnosti a agenturní síť fungovala, a to od člověka nejpovolanějšího, jímž je Pavel Žáček,“ dodal Penc. Na webu je například vysvětleno, jak s výpověďmi policie manipulovala.

Žáček kritizuje nepřesnost databází

Právě Žáček, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), je ale hlavním kritikem zveřejňování databází StB. Především se mu nelíbí, že v obou seznamech jsou chyby a překlepy, které mohou vést k mylným interpretacím.

"Tyto evidence rozhodně nepatří do rukou amatérům,“ řekl Žáček.

To je také hlavním důvodem, proč jeho ústav seznamy soukromým osobám nepředkládá, navíc mu to dle jeho slov zakazuje zákon. Na požádání však muže ÚSTR předložit celý svazek vedený na konkrétní osobu.

Lidé by měli požádat ÚSTR o svazek

Penc to považuje za absurdní, proto se rozhodl registry zveřejnit. Zdůraznil však, že podle nich lze najít svazek náležející k určitému jménu, o nějž je pak třeba požádat ÚSTR. "Například vedle agenta Pavla Ploce tam může být i mé jméno, ale neznamená to, že se z Ploce stává nepřátelská osoba nebo ze mě agent,“ dodal Penc.

"Ty věci je důležité zveřejnit, aby lidi věděli, kdo byl zájmovou osobou Státní bezpečnosti a co to znamenalo. To, že je někdo zapsaný do nějakého seznamu, ještě nic neříká o jeho vině či nevině,“ vysvětlil Penc s tím, že k podpisu mohl být člověk donucen i mučením.

Podle Pence měl ÚSTR zveřejnit seznamy už dávno, protože například jména Pavla Ploce nebo Miloslava Mrštiny nejsou vedená ani v Cibulkových seznamech ani v seznamech agentů tajné bezpečnosti. Existuje totiž podezření, že další lidé ve vlivných funkcích mohou být vydírány, protože materiály o nich nejsou dostupné, dodal Penc. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám