Hlavní obsah

Peake navrhuje zřídit úřad pro kontrolu nad financováním stran

Právo, rsk
Praha

Vicepremiérka a šéfka Legislativní rady vlády Karolína Peake navrhuje zřídit nový úřad pro dohled nad politickými stranami a rozšířit protikorupční testy na úředníky i státní zástupce. Novinářům to řekla v pondělí po jednání poradního sboru pro boj s korupcí.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéfka Legislativní rady vlády Karolína Peake (VV)

Článek

"Poradní sbor považuje zřízení nového úřadu na dohled nad financováním politických stran jako pravděpodobně jedinou možnou alternativu současnému stavu, kdy financování kontroluje Sněmovna, tedy kdy se politické strany kontrolují samy,“ prohlásila Peake.

Dodala, že by nově vzniklý úřad měl zastávat i jiné kompetence, například zabývat se oznamováním korupce, tzv. whistleblowingem.

Peake: Testy spolehlivosti jsou dobrá prevence

Vicepremiérka dále uvedla, že se poradní sbor zabýval i možností rozšířit testy spolehlivosti na úředníky či státní zastupitelství. Podle ní jsou zkušenosti se zavedením testů mezi policisty pozitivní a ukazuje se, že jde o „velmi dobré preventivní opatření“.

Peake přiznala, že mezi koaličními partnery se zavedení testů nesetkalo s nadšenou odezvou a že protikorupční strategie počítá s jejich vyškrtnutím. „Jedná se o institut, který nechceme zavádět bez rozmyslu, nechceme připravovat šikanózní nástroje,“ doplnila.

Vicepremiérka chce také při setkání koaličních špiček znovu otevřít debatu o znovuzavedení institutu účinné lítosti a zřízením centrálního registru účtů. Podle Peake by jednání tzv. K9 mělo proběhnout v následujících dvou třech týdnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám