Hlavní obsah

Pátrání po státním znaku vyprovokovala Česká televize

Novinky, jov

Česká televize (ČT) ve čtvrtek přiznala, že ve Sněmovně vyprovokovala opětovné pátrání po ztraceném originálu českého státního znaku. Ten se ztratil v roce 1993 a od té doby není k nalezení ani v dolní komoře ani na Hradě, kam měl být zapůjčen.

Článek

Do hry, kterou kolem znaku ČT rozpoutala, se zapojil i lidovecký ministr Cyril Svoboda. A tak poslance ve středu vyzval, aby po znaku zapátrali. „Už druhý pokus o nalezení zmizelého originálu státního znaku České republiky zorganizovala Česká televize. Výzva přednesená veřejně 18. června 2008 v Poslanecké sněmovně je součástí natáčení půlhodinového dokumentu o heraldikovi Jiřím Loudovi, jehož originál státního znaku před patnácti lety ze sněmovny záhadně ztratil,“ přiznal v tiskové zprávě mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Akce ve Sněmovně podle něj měla otestovat, jak hodně si politici originálu státního znaku považují, a co jsou ochotni pro nalezení tohoto státního symbolu udělat.

„Jejich autentické reakce budou moci diváci vidět letos na podzim, kdy bude Česká televize dokument vysílat,“ dodal Šticha.

Svobodova výzva přitom vyvolala ve Sněmovně rozruch, místopředseda dolní komory Lubomír Zaorálek (ČSSD) poslance vyzval, aby se po znaku podívali ve svých kancelářích. Problém řešil i kancléř Sněmovny Petr Kynštetr, který uvedl, že originál byl zapůjčen na Hrad a od té doby je nezvěstný.

Samotný Hrad pak sdělil, že znak není k nalezení. Jeho mluvčí Radim Ochvat ale dodal, že pracovník, který měl od Sněmovny originál převzít, v čestném prohlášení vyloučil, že by kdy znak přijal.

„Člověk, o kterém se v souvislosti s převzetím znaku hovoří a již není zaměstnancem prezidentské kanceláře od roku 1993, nám poskytl čestné prohlášení, ve kterém udává, že nikdy žádný originál státního znaku nevyzvedl a nebyl o to nikým z kanceláře ani požádán,“ řekl mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám