Hlavní obsah

Patnáctiprocentní daň bude pro lidi s nízkými příjmy, shodují se vládní špičky

Praha

Po zrušení superhrubé mzdy počítají ANO a ČSSD s dvojí sazbou hrubé mzdy. Zaměstnanci s nižšími příjmy by měli mít příjem zdaněn 15 procenty. V úterý to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po jednání s předsedou koaliční ČSSD Janem Hamáčkem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová a ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

„Na zrušení superhrubé mzdy se nic nemění, je tam naprostá shoda,” sdělila po schůzce s Hamáčkem šéfka stání kasy.

Shodli se ale také na tom, že by ze zrušené superhrubé mzdy měli profitovat hlavně zaměstnanci s nižšími příjmy. „Budeme dolaďovat přesné technické řešení a budeme hledat způsob, jak toho docílit co nejrychleji,” doplnil Hamáček. Ministři neuvedli, kde je hranice nižší mzdy, které se má 15procentní daň týkat.

Schillerová plánuje progresivní zdanění příjmů

Domácí

Schillerová zopakovala, že za nejčistší by považovala zavedení pouze jedné sazby ve výši 15 procent. Sociální demokraté ale upozorňují na rozpočtový dopad takového rozhodnutí.

Schillerová minulý týden představila šest různých variant možného zrušení superhrubé mzdy a úpravy daně z příjmu v rozmezí od 15 do 19 procent. S premiérem se minulý týden dohodla, že zůstanou dvě sazby – není zatím jasné jaké. Návrh bude součástí rozhodování o státním rozpočtu na příští rok. Podle informací Novinek zůstává ve hře i více sazeb než dvě.

Propad 90 miliard  

Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta. Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, která u zaměstnanců poté představuje základ daně z příjmů. Vedle toho je ještě pro vysokopříjmové skupiny v daňovém systému takzvaná solidární přirážka

V neděli předseda ČSSD uvedl, že by patnáctiprocentní daň z příjmu znamenala propad příjmů 90 miliard korun. Schillerová už dříve řekla, že část by se vrátila do rozpočtu na dani z přidané hodnoty, protože by lidé s vyšší výplatou více utratili, takže by šlo o 76 miliard korun. Pokud by daň byla 19 procent, pak by výpadek na příjmech rozpočtu byl podle původního návrhu z roku 2018 kolem 27 miliard korun.

Babiš jednal o rozpočtu se Schillerovou. K žádným číslům nedošli

Ekonomika

Po dnešním jednání s Hamáčkem plánuje ministryně financí rozepsat návrhy výdajových stránek jednotlivých kapitol rozpočtu na příští tok. Na přelomu srpna a září pak podle nové ekonomické prognózy odhadne ministerstvo příjmy. Jednání s ministry o rozpočtu na příští rok začne Schillerová v první polovině září.

Reklama

Výběr článků

Načítám