Hlavní obsah

Paroubková znovu ostře napadla proces s Rathem

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vydavatelka a překladatelka Petra Paroubková se podruhé za dobu už tři měsíce trvajícího hlavního líčení s bývalým poslancem Davidem Rathem objevila v jednací síni středočeského krajského soudu. A podruhé ostře zkritizovala jak postup soudního senátu, tak držení Ratha ve vazbě.

Petra Paroubková přišla podpořit Davida RathaVideo: Novinky

 
Článek

Novinářům očividně rozhořčená Paroubková ve čtvrtek u pražského soudu řekla, že už kvůli snaze o objektivitu celého případu oslovila několik mezinárodních organizací zabývajících se lidskými právy, mezi nimi prý i Amnesty International.

Na pár desítek minut si k ní přisedl i manžel a bývalý předseda vlády a ČSSD Jiří Paroubek. Ten ale na rozdíl od své ženy příliš soudní proces nekomentoval.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petra Paroubková poprvé přišla k soudu s Davidem Rathem 5. září 2013

Do soudní síně podruhé dorazil i herec a režisér Jan Kačer. Ten dal v minulosti záruku za Ratha, aby jej propustili z vazby. Ve čtvrtek si přisedl k Petře Paroubkové.

„Existují tady různé prostředky, domácím vězením počínaje, návštěvou probačních úředníků konče, které fungují u jiných, závažnějších trestných činů, proto si myslím, že by to mělo být tímto způsobem vyřešeno,“ řekla Paroubková s tím, že se podle ní dá Rathova vazba nahradit jinými prostředky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Režisér Jan Kačer (vpravo) s advokátem Tomášem Sokolem u pražského soudu na snímku ze 7. srpna 2013

„Mé ženě a také mně jde o to, aby doktor Rath měl možnost férové obhajoby, férového procesu, protože, málo platné, když je někdo, a příští měsíc už to bude osmnáct měsíců, ve vazbě, tak to překonává pomalu časy totalitního režimu,“ nesouhlasil se stávajícím držením Ratha za mřížemi ani Jiří Paroubek, který chce kvůli tomu oslovit předsedu Evropské komise.

Paroubek také objasnil některé důvody svého zájmu o tento případ. „Protože doktor Rath byl ministrem zdravotnictví v mé vládě a vedl si tam dobře,“ podotkl současný předseda strany LEV 21, za kterou ale nebude v nadcházejících parlamentních volbách kandidovat.

Paroubková upřesnila, že organizace oslovila s upřesněním řady podivných okolností kolem celého případu, například kvůli možnému nezákonnému zadržení Ratha loni v květnu, zmizení krabice se sedmi milióny z jeho dohledu na údajně až dvacet minut krátce nato, co jej policisté v Rudné u Prahy zatkli, či neustálému rozšiřování obvinění bývalého středočeského hejtmana poté, co se prý nepodařilo prokázat ta předchozí.

„V podstatě tady dnes máme již třetí obvinění, aby se mohla prodlužovat vazba,“ myslí si Paroubková.

Za odsouzení stálé místo?

Znovu také napadla postup předsedy soudního senátu Roberta Pacovského s tím, že prý stále zamítá námitky obhájců, anebo na ně dokonce vůbec nereaguje . Pak se pustila i přímo do osoby samotného Pacovského.

„Doktor Pacovský je zde jenom na stáži a kromě toho, že se otevřeně mluví o tom, že doktorka (Lenka) Bradáčová byla povýšena (do funkce pražské vrchní žalobkyně, pozn. redakce) na základě právě případu Davida Ratha, tak se také mluví o tom, že pokud ten proces dopadne tak, jak si asi někteří přejí, tak doktor Pacovský dostane stálé místo. Nevím, proč tak závažný případ má ve své gesci člověk, který je jen na stáži,“ divila se Paroubková.

Ta zůstala v jednací síni i po krátké dopolední přestávce, zatímco její manžel i herec Jan Kačer už odešli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám