Hlavní obsah

Paroubka usmířil dopis s novými ministry

Právo, Novinky, gö, fia, de, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek hodlal navrhnout ukončení jednání s ODS o podobě budoucí vlády. Uvedl to v souvislosti s neúspěchem pondělní schůzky s designovaným premiérem a předsedou občanských demokratů Mirkem Topolánkem. Výsledkem pondělního jednání špiček soc. dem. v Lidovém domě bylo ale rozhodnutí, že ČSSD bude s ODS vyjednávat i nadále. Topolánek totiž ukonejšil šéfa ČSSD dopisem, v němž zaslal životopisy šesti nestranických ministrů.

Článek

Ve vládě by tak mohli zasednout Milena Vicenová, Ivan Obrusník, Jiří Šedivý či Miroslava Kopicová.

Noví ministři
jménoresortprofese
Milena Vicenovázemědělstvíředitelka odboru bezpečnosti potravin MZe
Ivan Obrusníkživotní prostředíředitel hydrometeorologického ústavu
Jiří Šedivýobranaexpert na bezpečnostní politiku, řídil Ústav mezinárodních vztahů
Miroslava Kopicováškolstvíředitelka Národního vzdělávacího fondu

Podle sociálních demokratů by tak Topolánek měl sestavit kabinet co nejrychleji. Poté by se měl pokusit získat důvěrů pro vládu ve Sněmovně.

ČSSD schválila stínový kabinet

Soc. dem. také schválila seznam stínových ministrů, jenž se příliš neliší od Paroubkovy vlády talentů z předvolebního období. Kromě známých vládních tváří tak bude stínovým ministrem životního prostředí Paroubkův poradce Petr Petržílek, ministerstvo pro ženu a rodinu by měla vést Kateřina Kalistová.

Stínovou ministryní spravedlnosti bude kandidátka soc. dem. do Senátu Marie Benešová. Stínovým ministrem ČSSD pro resort obrany bude Antonín Seďa nebo Jaroslav Fiala.

ODS: Paroubek stupňuje požadavky

Podle zástupců ODS ale stojí za krachem pondělní schůzky předseda ČSSD, který na schůzku přišel s jasným úmyslem nedohodnout se. Občanští demokraté tvrdí, že Paroubek stupňuje své požadavky, kterými se je snaží vtlačit do skryté velké koalice. Tu označil předseda ODS Topolánek za nepřijatelnou.

Nový premiér ale vyjádřil naději, že se rozhovory s ČSSD podaří obnovit. "Určitě se pokusím na to jednání navázat. Máme na to nejméně týden, možná i víc," prohlásil předseda občanských demokratů.

Podle místopředsedy ODS Ivana Langera sociální demokraté nepřijali výsledek voleb. "Já se obávám, že k tomuto klíčovému posunu zatím ze strany ČSSD nedošlo," uvedl.

Expert: nikdo nechce ustoupit

Brněnský politolog Miroslav Mareš se domnívá, že pro znesvářené rivaly je dohoda téměř nemožná. "Pro oba rozhodující aktéry bude obtížné obhájit ústupové kroky. Pozice jsou vyhroceny. Ústupek bude brán jako slabost," řekl Novinkám Mareš.

"Těm lidem by se to pak vymstilo ve vnitrostranické diskusi," dodal politolog.

Reklama

Související články

Jednání Topolánek - Paroubek skončilo krachem

Předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se v pondělí po desáté hodině sešli v pražském Hrzánském paláci. Podmínky, za kterých by ČSSD tolerovala...

Výběr článků

Načítám