Hlavní obsah

Paroubek: Wolfa čekají nepříjemné otázky

– PRAHA
Právo, trj

Poslance ČSSD Petra Wolfa, jehož stihl lehký infarkt, čekají podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka na sobotním jednání klubu nepříjemné otázky jeho kolegů. Budou se týkat faktu, že v den hlasování o nedůvěře vládě Wolf na 2 hodiny opustil ostravskou fakultní nemocnici a na Vysoké škole báňské se pokoušel obhájit profesuru.

Článek

Podle Paroubka ale nepůjde o stěžejní bod jednání poslanců ČSSD, tím má být otázka prezidentského kandidáta, za něhož Paroubek chce profesora Jana Švejnara.

Paroubek na pražském Bankovním institutu, soukromé VŠ, kde ve čtvrtek přednášel, řekl, že má Wolfa za soudného člověka a věří tomu, že „by tohleto neudělal“. Paroubek také zlehčil hrozbu Wolfova vystoupení z klubu ČSSD. „Já jsem nečetl žádné takové výhrůžky. Samozřejmě on bude muset svým kolegům odpovědět na několik otázek,“ poznamenal.

„Jestli někdo chce vystoupit, samozřejmě v tom mu těžko můžeme bránit, ale myslím si, že takové důvody ze strany klubu tady rozhodně nejsou. On předpokládám, že udělal všechno odpovědně, že byl v té nemocnici, že není pravda, že dělal nějaké profesorské zkoušky. A pokud nás o tom ubezpečí, určitě bude mít zcela čisté svědomí,“ řekl Paroubek.

K faktu, že Wolf nepopírá, že nemocnici nakrátko opustil, šéf ČSSD poznamenal, že od něho očekává korektní chování a vysvětlení. „Takže všechno je na něm. Nemůžeme mluvit o tom, že se stalo něco neetického na straně poslaneckého klubu, protože my jsme na něj netlačili, když jsme slyšeli, že má infarkt. Jsou politické strany, které svážely v tomto volebním období svého poslance, který byl postižen mrtvicí, jak známo k hlasování. My jsme mu zajistili párování, chovali jsme se naprosto korektně,“ dodal s tím, že o jeho vylučování ani nikdo neuvažoval.

Dvacet až čtyřicet hlasů proti Klausovi?

Paroubek s Wolfovým hlasem jistě počítá v prezidentské volbě. A nejen s ním. Do Paroubka se v té souvislosti ve čtvrtek obuly LN, a to kvůli jeho údajné snaze kontrolovat tajné hlasování vlastních poslanců při prezidentské volbě. Paroubek to ale naznačil už v rozhovoru pro páteční HN slovy o tom, „že ČSSD už nebude přistupovat k prezidentské volbě naivně. A s tím musí počítat i ti, kteří nebudou hlasovat v zájmu levice.“

Na upřesňující otázky, jak to zařídí, od té doby odpovídá, že to řekne, až novináři vyzví u ODS – konkrétně jejího předsedy Mirka Topolánka a u šéfů klubů Petra Tluchoře a Jiřího Stříteského -, jak zajistí Václavu Klausovi svých 122 hlasů.

„Pokud vím, tam se odhaduje počet těch, kteří nebudou volit Václava Klause, mezi 20 a 40,“ řekl ve čtvrtek novinářům a dodal: „Uděláme všechno pro to, aby Jan Švejnar zvítězil.“

„Považuji za samozřejmé, že naši zákonodárci podpoří toho kandidáta, na kterém se v demokratické proceduře v demokratické diskusi a hlasování dohodneme. Hovořit o nějakých procedurách, a jak to budeme dělat, tak o tom se opravdu nejednalo,“ poznamenal.

Na otázku, zda chystá seznam podpisů pod závazkem, koho volit, šéf ČSSD odpověděl: „Ten už obsahuje ten etický závazek, který přijali poslanci než byli zvoleni.“ A odmítl „obavu o to, jak by zákonodárci ČSSD mohli být znásilněni a že u 122 poslanců a senátorů za ODS to bude úplně, ale úplně čisté a spontánní“. Podle Paroubka vedení ČSSD ještě o věci nejednalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám