Hlavní obsah

Paroubek už zřejmě nebude kandidovat na hejtmana Ústecka

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/ÚSTÍ NAD LABEM

Šéf ČSSD Jiří Paroubek nejspíš nebude usilovat o post lídra v krajských volbách na Ústecku, které se konají za rok. Právu to řekl s odkazem na vnitrostranické průzkumy veřejného mínění, v nichž přitom podle svých slov dopadl slušně.

Článek

"Myslím si, že je to málo pravděpodobné," odpověděl Právu Paroubek na otázku po kandidatuře na hejtmana. Doplnil, že ji nikdy nepředložil jako hotovou věc a vždy hovořil jen o svých úvahách. Loni úspěšně vedl na Ústecku ČSSD do sněmovních voleb.

Na vážkách je také místopředseda poslanců ČSSD David Rath, o němž se uvažovalo jako o středočeském lídrovi. Rath je středočeským zastupitelem. "V této chvíli ještě nevím. Krajská organizace se zatím nevyslovila jednoznačně, ani předsednictvo ČSSD a ani já ještě nejsme rozhodnuti," sdělil Právu Rath.

Paroubek prý nebyl jediný s pozitivním hodnocením v průzkumu o Ústecku. "Řekl bych, že tam je i slušný výsledek dalších funkcionářů," uvedl Paroubek, "takže já budu prosazovat ty lidi, kteří mají nejvyšší ohodnocení v tom průzkumu, a to je Petr Benda a Jaroslav Foldyna."

Benda je šéfem krajské organizace. Šéf ČSSD na Děčínsku Foldyna ho vyzýval k rezignaci kvůli koaliční dohodě ODS s ČSSD, která pro sociální demokracii znamenala na hejtmanství jedno křeslo radního při nadpoloviční většině zastupitelů ODS. "I když jsou průzkumy slušné, myslím si, že Benda či Foldyna dokážou zvítězit," dodal Paroubek.

Do Senátu starostu

Foldyna tvrdí, že by krajskou kandidátku měl vést tým lidí ze tří nejúspěšnějších okresů v posledních krajských volbách. Kromě Děčínska jde o Chomutovsko a Mostecko. A jeho volební spolupráce s Bendou? "To si neumím představit," reagoval Foldyna s tím, že "Bendovo" Teplicko bylo naposledy druhé nejhorší. Foldyna hodlá oslovit voliče tématem "odvolatelnosti politiků jako ve Švýcarsku".

O Foldynovi se uvažovalo jako o kandidátovi ČSSD do Senátu na Děčínsku, on to však odmítl. "Každý jsme nahraditelný, nejsem jediný," poznamenal s tím, že nehodlá kandidovat na hejtmana i na senátora.

Podle něho se pro Senát uvažuje buď o dvou jiných děčínských politicích, nebo o nestranických starostech Rumburku Jaroslavu Sykáčkovi a Šluknova Milanu Kořínkovi.

"Nevidíme v tom žádný handicap, kdyby za nás kandidoval starosta menšího města, i když je to nestraník," poznamenal Foldyna.

Současným senátorem za Děčínsko je člen klubu SNK Josef Zoser, starosta Jiřetína pod Jedlovou. V roce 1996 zde za ČSSD jako nestraník úspěšně kandidoval Egon Lánský.

Reklama

Související články

Špičky ČSSD kývly na plán změny image

Ústřední výkonný výbor ČSSD na sobotním zasedání projednal plánovanou marketingovou strategii, která má změnit image strany. Sociální demokraté věří,...

Výběr článků

Načítám