Hlavní obsah

Paroubek stávku lékařů neodvrátil

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ani premiér Jiří Paroubek neodvrátil čtvrteční stávku praktických lékařů a protestní shromáždění na Palackého náměstí před budovou Ministerstva zdravotnictví. Sešel se sice v pondělí v podvečer se zástupci praktických lékařů, ale ti po jednání potvrdili, že stávka bude.

Článek

"Vyzval jsem praktické lékaře, aby šli jinou cestou a zároveň vyzýván ředitelku Všeobecné zdravotní pojišťovny, aby se obrátila na organizace, které chtějí stávkovat a vyzvala je, aby protest byl proveden šetrně k pacientovi," řekl Paroubek.

Na tiskovou konferenci přišel překvapivě s prezidentem České lékařské komory Davidem Rathem. Ten svoji účast odůvodnil tím, že ČLK sdružuje všechny lékaře.

Lékaři jsou z jednání zklamáni

Praktičtí lékaři, kteří na tiskové konferenci nebyli, poté novinářům sdělili své dojmy.

"Očekával jsem výhled řešení naší špatné finanční situace," řekl Právu Václav Šmatlák, předseda Sdružení praktických lékařů. "Že máme šetřit víme všichni. Ze schůzky jsem se ale nedověděl, jestli dostaneme za září ještě letos zaplaceno." Prohlásil, že je premiér přijal, ale výsledky jednání ho zcela neuspokojují.

Premiér Paroubek zároveň oznámil, že by rád, aby vznikla skupina, která bude jeho konzultačním místem pro zdravotnictví. "Vnímám problémy praktických lékařů. Budu vyžadovat také velkou vstřícnost od Ministerstva zdravotnictví k lékařům," prohlásil premiér.

Zároveň vyslovil přesvědčení, že ministryně zdravotnictví provede některé kádrové změny na ministerstvu, které by celkově pomohly k řešení finanční situace ve zdravotnictví a ke zlepšení vztahu mezi ministerstvem a lékaři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám