Hlavní obsah

Paroubek obhájil křeslo předsedy ČSSD

Právo, Novinky, ČTK, trj, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Jiří Paroubek byl podle očekávání znovu zvolen předsedou ČSSD. Dostal hlasy 311 delegátů z 517 přítomných. Byl zvolen v prvním kole. Jako kandidát neměl žádnou konkurenci, i když se dříve spekulovalo, že by mohl kandidovat např. Zdeněk Škromach.

Článek

"Byl jsem zvolen," konstatoval hned po oznámení výsledků Paroubek. Na otázku Práva, zda je vítězství dostatečně silné, řekl: "Pokud vím, tak žádný předseda soc.dem. už dlouho takový výsledek nezískal." 

ČSSD pořádá svůj víkendový sjezd v Brně [celá zpráva], Paroubek byl jediným kandidátem na předsedu.

Před sjezdem se spekulovalo o tom, že by mu mohl konkurovat prozemanovsky orientovaný okresní šéf ČSSD v Děčíně Jaroslav Foldyna. Ten ale svoji kandidaturu ještě před zahájením sjezdu vyloučil.

Nekandidoval ani další sociální demokrat blízký bývalému předsedovi strany Miloši Zemanovi, místopředseda Zdeněk Škromach.

Paroubek zkritizoval Topolánka i Zemana

Ve svém předvolebním projevu mluvil Paroubek o loňských prohraných volbách do Sněmovny, kritizoval vládu Mirka Topolánka (ODS) a její reformy, pak představil svoji vizi strany do budoucnosti. Celou druhou polovinu projevu věnoval sporu strany s advokátem Zdeňkem Altnerem [celá zpráva], a Zemanovi, který ve středu vystoupil ze strany [celá zpráva].

Paroubek také požádal delegáty, aby v roce 2008 nevolili v prezidentských volbách současného prezidenta Václava Klause. Podle šéfa ČSSD je Klaus "ideologický dogmatik".

Nečas z ODS: s Paroubkem to nevyhrajou

Místopředseda ODS Petr Nečas se domnívá, že znovuzvolení Jiřího Paroubka do čela sociální demokracie je pro ODS dobrou zprávou. "Je jasné, že ČSSD nevyhraje volby," řekl. Je prý jedno, které volby to budou, protože s Paroubkem podle něj ČSSD neuspěje u voličů nikdy.

Zástupci ostatních parlamentních stran byli v komentářích Paroubkova vítězství méně kritičtí, například šéf KSČM Vojtěch Filip se ale pozastavil nad tím, že Paroubek získal podporu jen 60 procent hlasujících delegátů. Filip prý očekával větší podporu. Někteří sociální demokraté asi zvažují, zda je Paroubek vhodným lídrem i pro dobu, kdy je ČSSD v opozici, řekl.

Šéf lidovců Jiří Čunek Paroubkovi pogratuloval k vítězství. Doufá, že bude ČSSD řídit nejen ku prospěchu této opoziční strany, ale i celé země. Čunek soudí, že dosud se to Paroubkovi ne zcela dařilo. Věří ale, že teď, když má staronový šéf ČSSD potvrzen mandát, podpoří třeba i některé návrhy na snížení deficitu veřejných financí.

"Respektujeme rozhodnutí sociálních demokratů," řekla k Paroubkovu zvolení první místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová. Poznamenala, že pro další období by si zelení přáli, aby sociální demokraté nechtěli zašlapávat program nejmenší sněmovní strany. Připomenula tak Paroubkův postoj k zeleným v době předvolební kampaně, který již dříve někteří zelení označili ze nefér snahu jejich stranu poškodit a zmařit její šanci na vstup do sněmovny.

Anketa

Je zvolení Jiřího Paroubka dobrou zprávou pro občany?
Ano
23,3 %
Ne
73,6 %
Je mi to jedno
3,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7556 čtenářů.

Reklama

Související články

Miloš Zeman odchází z ČSSD

Bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman se rozhodl "s okamžitou platností" ukončit členství v ČSSD. Ve středu Novinkám potvrdil, že se z nezávislých zdrojů...

Výběr článků

Načítám