Hlavní obsah

Paroubek hrozí Frekvenci 1 žalobou: Odmítl nařčení z braní úplatků

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) v pátek pohrozil soukromé rozhlasové stanici Frekvence 1 žalobou. Žádá omluvu za to, že její moderátor Petr Šimůnek ve čtvrtečním rozhovoru s polským lobbistou Jackem Spyrou vytrhl z kontextu Spyrova slova o tom, že úplatky v kauze Unipetrol dostal Paroubek, šéf lidovců Miroslav Kalousek a vicepremiér Bohuslav Sobotka.

Článek

Paroubek v pátek před novináři na otázku Práva o údajných úplatcích odpověděl: "To bohužel řekl pan Šimůnek. Pokud se Frekvence 1 neomluví, tak ji zažaluji. Protože to řekl pan Šimůnek bez komentáře, který udělal pan Doležel, tedy že ´Paroubek v tom nejede´. Ale já nepochybuji o tom, že ani Sobotka, ani Kalousek v tom nejedou. Vidím to jako určitou neobratnost pana Šimůnka."

K Paroubkově žádosti o omluvu ředitelka programu Frekvence 1 Barbora Tachecí Právu sdělila, že přesné premiérovy výhrady ke čtvrtečnímu Pressklubu nezná a nemůže na ně reagovat. "Až je budeme znát, předpokládám, že je předáme našemu právnímu oddělení k analýze," uvedla Tachecí.

Moderátor Šimůnek v rozhovoru citoval z týdeníku MF Plus. Ten uveřejnil přepis neodvysílaných částí rozhovoru mezi Spyrou, bývalým ředitelem  kabinetu premiére Zdeňkem Doleželem a Robertem Piksou, který se představil jako externí premiérův poradce. Záznam skrytě pořídila televize Nova.

Šéf lidovců: je to absurdní

Kalousek se v rozhovoru pro Právo proti nařčením ohradil slovy: "Je to absurdní nesmysl. Tím spíš jsem rád, že jsem hlasoval pro zřízení sněmovní vyšetřovací komise k Unipetrolu. Umíte si představit, jak bych dneska vypadal, kdybych hlasoval proti jejímu zřízení? To bych vypadal jako někdo, kdo se vyšetřování bojí. Kdo je v této kauze opravdu čistý, tak se žádné vyšetřovací komise bát nemusí."

Proti nařčením se už dříve důrazně ohradil také Sobotka. Podle MF Plus Spyrova tvrzení na nahrávce zpochybnil jak Piksa, tak Doležel.

Přepis části rozhovoru

Spyra: V pohodě, jasně. Ale teď je tu další podezření. Protože jsou Gross s Paroubkem spolu, tak v Polsku jsou domněnky a informace, že Paroubek dostal prachy od Grosse, čili vlastně od Babiše (Andreje, šéfa Agrofertu,  v kurzívě jsou věty, které při citaci použil Šimůnek, pozn. red.).

Piksa: To ne, to není pravda.

Doležel: Oni se (Paroubka) akorát snaží do toho systému natáhnout, ale není to pravda. Garantuji ti, že...

Spyra: Že Paroubek neudělal nic?

Doležel: Ne. Paroubek je úplně čistej.

Reklama

Výběr článků

Načítám