Hlavní obsah

Paroubek Doležela vyslal za Belkou jen pro informace

Právo, Oldřich Danda
PRAHA

Premiér Jiří Paroubek poslal na konci srpna tehdejšího šéfa svého kabinetu Zdeňka Doležela za polským premiérem Markem Belkou po telefonátu s Belkou, v němž se mu polský premiér svěřil s obavami kvůli zprávám tamních listů o údajné korupci při privatizaci Unipetrolu polskou firmou PKN Orlen.

Článek

Schůzka proběhla ve Varšavě za přítomnosti českého velvyslance Bedřicha Kopeckého, který pořídil záznam. "Předseda polské vlády Belka mi volal 22. srpna. Já jsem reagoval tak, že potřebuji obsažnější informace ke kauze Orlen a Unipetrol," řekl v neděli Právu Paroubek.

Doležela do Polska podle svých slov poslal, aby česká strana byla informována o základních záměrech a obavách polské strany v souvislosti s dokončením privatizace Unipetrolu. Dodal, že Doležel měl zjistit, jaká je v Polsku atmosféra pro další investiční spolupráci mezi Českem a Polskem.

Paroubek ze záznamu z Varšavy citoval: "Doležel na schůzce uvedl, že vláda ČR považuje dosavadní informace v hromadných sdělovacích prostředcích o PKN Orlen za spor dvou soukromých subjektů." Jak řekl Paroubek, na schůzce padlo, že "polská prokuratura se zajímá o smlouvy soukromých společností PKN Orlen a Agrofert".

Doležel podle záznamu Belkovi sdělil, že česká vláda nechce být do sporů těchto dvou subjektů zatažena. Dále Doležel s Belkou mluvili i o údajné korupční aféře, jak o ní v té době psal polský deník Rzeczpospolita. "Říkal (Belka), že to nemá brát příliš vážně, protože když se v polských novinách různě psalo a vyhrožovalo se i prokuraturou, je to výsledek předvolebního boje v Polsku," poznamenal Paroubek.

K vyslechnutí českých ministrů polskou prokuraturou dojít ale může. "Pokud budeme požádáni, tak všichni vyhoví," uvedl Paroubek. Dodal, že se tak ještě nestalo.

Doležel: Jde o pokus diskreditovat Grosse

Podle nahrávky televize Nova zveřejněné minulý týden se měl dopustit Doležel korupce předtím, než letěl za Belkou.

Chování Doležela, který se setkal s lobbistou firmy Seta (konkurent Agrofertu) Jackem Spyrou a měl si říci o úplatek pět miliónů korun, považuje Paroubek za nezodpovědné.

"Se mnou hnulo, když jsem si představil, že před a po své misi do Varšavy se pan Doležel setkal se Spyrou," poznamenal Paroubek. Připomněl, že Spyra je spolu s několika společníky trestně stíhán za pokus o bankovní podvod. "Je to zcela nevěrohodná osoba, může být kýmkoliv vydírán," řekl premiér.

Podle Doležela je kauza Unipetrol útokem na Grosse. Se Spyrou se údajně sešel proto, aby získal informace o diskreditační kampani proti předsedovi ČSSD, uvedl v neděli v rozhovoru pro Českou televizi.

Gross podle Doležela považoval Spyru za nedůvěryhodného a odmítl se s ním osobně setkat. Schůzka se měla uskutečnit ještě v době, kdy byl ministrem vnitra, doplnil Doležel. "Je to diskreditace a dostat ho (Grosse) naprosto mimo hru," řekl.

Gross: Jde o uzavřený kruh

Gross, který byl Spyrou na nahrávce nařčen z uplácení, míní stejně jako jeho soc. dem. kolegové, že za aférou Unipetrol stojí "válka dvou privátních firem", které usilovaly o koupi Unipetrolu, tedy Sety a Agrofertu.

"Pokud to nechci číst ještě brutálněji, ale pro to nemám nějaké exaktní důkazy, tak to budu číst takto," poznamenal v neděli v diskusi ČT Gross.

"To co je sem transportováno z Polska, stojí na tvrdé předvolební rétorice. A stojí na svědectví bývalého člena PKN Orlen pana Kluzka a ten má informace od jednoho známého, jehož tvrzení si nahrál a dal prokuratuře. A tím známým není nikdo jiný než pan Spyra. Ten tady v Česku říká, že si toto přečetl v polských novinách. To znamená, že jde o uzavřený kruh," uvedl Gross.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám