Hlavní obsah

Paroubek chce po volbách vyjednávat za soc. dem.

Právo, Jitka Götzová
PRAHA

Premiér, místopředseda ČSSD a předpokládaný lídr této strany do sněmovních voleb Jiří Paroubek chce být v létě 2006 hlavním vyjednavačem své strany při sestavování nové vlády. "Hlavní slovo musí mít volební lídr," prohlásil Paroubek v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Článek

"Určitě nebudu vystupovat jako maskot strany, to znamená, že bych skončil při vyjednávání druhý den po volbách," dodal Paroubek. Pokládá podle svých slov za "samozřejmé a normální", že předseda soc. demokratů Stanislav Gross se zúčastní těchto jednání po jeho boku.

Své nové postavení si premiér míní nechat potvrdit stranickým usnesením. Má v tom podporu u šéfa poslanecké frakce soc. dem. Michala Krause. "Pokud ústřední výkonný výbor pověří Paroubka být celostátním lídrem a náš volební výsledek bude mít sílu k novému povolebnímu vyjednávání, je logické, že by měl mít hlavní slovo," uvedl Kraus na dotaz Práva.

Premiér naopak nedá na slova expředsedy ČSSD Miloše Zemana, který ho varoval před stranickým předsedou. "Pokud se nepřesvědčím o tom, že mohu mít nějaké negativní zkušenosti se Stanislavem Grossem nebo s někým jiným, tak já se nikoho zbavovat nebudu," prohlásil Paroubek.

Za velmi pravděpodobné považuje, že Gross bude příští rok ve volbách kandidovat. V takovém případě by nejspíš byl lídrem v "domovských" středních Čechách, zatímco Paroubek se chystá vést kandidátku na Ústecku. Gross slíbil veřejně říci své rozhodnutí po prázdninách.

"Zákaz spolupráce s KSČM platí"

K případné spolupráci s KSČM premiér včera řekl, že vylučuje spolupráci na "centrální úrovni". Odvolal se na stále platné bohumínské usnesení, které to zakazuje. "Neumím si představit přímou vládní spolupráci mezi sociálními demokraty a komunisty," řekl Paroubek.

Spolupráci podle něj znemožňuje nevypořádání se komunistů se svou minulostí. Další podmínkou je, jak řekl, dodržování fiskální kázně i respektování zahraničněpolitické pozice země, včetně vazeb k USA a Kanadě.

Jeho spoludebatér v České televizi, šéf komunistů Miroslav Grebeníček, prohlásil, že jeho strana se za minulost už mockrát omluvila. "Omlouval jsem se stokrát, tisíckrát, ale kdo to nechce slyšet, je slepý a hluchý," reagoval předseda na dotaz, zda je na místě zopakování omluvy, jak to před časem navrhl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Ten však zůstává ve svém postoji téměř osamocen.

Reklama

Výběr článků

Načítám