Hlavní obsah

Paroubek: Bez spolupráce velkých stran to nepůjde

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek odmítl návrh premiéra Mirka Topolánka na novou vládu. Řekl, že by měl hledat pro vládu širší podporu. Předseda ČSSD Jiří Paroubek hned přispěchal s vyjádřením, že jeho strana je ochotná opět o kabinetu jednat.

Článek

Řekl jste, že prezident Václav Klaus se nezachoval ústavně zcela čistě. Co jste tím myslel?

Podle znění ústavy pan prezident má jmenovat vládu na návrh předsedy vlády. Pokud tam nejsou uvedena data, zcela nepochybně by to měl činit bezodkladně, ale myslím si, že prezident má také širší politickou odpovědnost. To už není podle litery ústavy, ale řekl bych asi v duchu ústavy, nebo v duchu možná spíš zdravého rozumu. Když prezident vidí, že vláda nemá zajištěnou většinovou podporu, respektive nemá možná ani zajištěno toho 101. poslance, no tak těžko bude jmenovat vládu, která by byla opět provizoriem, která by byla vládou v demisi po několika týdnech. To je pro prestiž ČR smrtící.

Máte nějaké náznaky, že by poslanec za soc. dem. Miloš Melčák tu vládu netoleroval?

Nechtěl bych se k tomu vyjadřovat. Několikrát jsem řekl, že jsem přesvědčen, že pan Melčák se zotaví z toho svého přepracování přes vánoční svátky a že se vrátí do klubu soc. dem.. Možná mohu říci, že jsem se dneska (ve čtvrtek) zastavil také v Brně a jednal jsem také s panem poslancem Pohankou. Myslím si, že i s ním jsou jednání na dobré cestě a jsem přesvědčen, že v klíčových hlasováních se bude pan Pohanka i nadále chovat jako soc. demokrat.

Není podle vás rozpor mezi prezidentovými činy, když v prvním pokusu jmenoval šéfovi ODS Mirku Topolánkovi menšinovou vládu a teď volá po stabilním řešení?

Já myslím, že právě proto, že prezident získal tu zkušenost, když jmenoval vládu, která neměla zajištěnou většinu v Poslanecké sněmovně, tak už to nechce podruhé zopakovat. Protože to by byla prohra nejen předsedy vlády, vlády a politické strany, ale také prohra prezidenta republiky. A především by to byla prohra ČR, protože už bychom se pomalu dostávali do role banánových republik z 30. let. A dnes ty banánové republiky, jak jsem hovořil s jejich představiteli, jsou vesměs spořádanými zeměmi.

Jako možnost pro řešení druhého pokusu vidíte nárazníkovou vládu ČSSD s ODS a s KDU-ČSL. Mohl byste s těmi dvěma stranami jednat také o jejich menšinové vládě bez zelených?

Já si myslím, že to nepřipadá v úvahu. Protože kdyby to bylo teď, tak proč to nebylo před půl rokem? A myslím si, že pokud jde o ten kompromisní program, s nímž tato vláda musí přijít, nemůže to být vláda postavená na programu ODS, musí to být vláda kompromisu. A ten si nejlépe pohlídáme, když v ní budou soc. dem. ministři. Podle mého názoru jiné uspořádání než na základě spolupráce dvou velkých politických stran, prostě není.

Reklama

Související články

Paroubek: jsme připraveni jednat s ODS hned

Sociální demokracie je připravena jednat s občanskými demokraty o společné vládě ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Tedy v podobě, v jaké jednání ODS minulý týden přerušila....

Výběr článků

Načítám