Hlavní obsah

Parkanovou by měl ve vedení Sněmovny vystřídat Oliva, Peake je uražena

Právo, ada, nig, rsk

Poslankyni Vlastu Parkanovou (TOP 09), která se před prázdninami vzdala kvůli svému stíhání funkce místopředsedkyně Sněmovny, by měl vystřídat její stranický kolega Jiří Oliva. Zvolen by mohl být už příští týden při zářijové schůzi komory.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Jiří Oliva

Článek

Žádná z parlamentních stran totiž nezpochybňuje právo Schwarzenbergovy formace na nominaci svého člověka za Parkanovou. Strany se už ale nedokážou shodnout na tom, zda by měly své místo ve vedení po rezignaci Kateřiny Klasnové (VV) znovu získat véčkaři a zda by nebylo vhodné počet místopředsedů rozšířit z původních tří na čtyři.

Po úterním jednání klubu ODS to naznačil jeho šéf Zbyněk Stanjura. „Čeká nás dlouhý podzim, mnoho jednání, mnoho jednacích dnů a kromě toho musí i vedení Sněmovny plnit státnické povinnosti, občas třeba vycestovat do zahraničí,“ prohlásil. Dodal, že proto by si jeho strana dokázala představit i čtyři místopředsedy.

Peake: Nabídnout nám to mohli

Nabídku už dostali véčkaři, kteří váhají, zda funkci znovu obsadit. Právo véčkařů na místopředsednickou funkci ale zpochybňují soc. demokraté, protože podle nich s dvanáctičlenným klubem na tento post podle poměrného zastoupení nemají nárok. Uskupení LIDEM už podle opozice na funkci vůbec nemůže pomýšlet, i kdyby se vicepremiérce Karolíně Peake nakonec podařilo dát dohromady deset poslanců potřebných pro vznik klubu. Má jich zatím osm, celkově má strana ke stovce členů.

Peake v úterý uvedla, že LIDEM sice nemá poslanecký klub, ale v ČT dodala: „Musím říci, že se cítím lehce uražena, že byly osloveny VV a ne politická strana LIDEM s nabídkou na obsazení této pozice. Nevidím nejmenší důvod, proč jsme nebyli osloveni my. Považuji za minimálně fér a za minimálně slušné od koaličních partnerů, aby takovou pozici nabídli nám.“

Vicepremiérka dosud veřejně odmítala funkci místopředsedy Sněmovny pro LIDEM předtím, než se jí podaří ustavit klub.

Podle šéfa klubu TOP 09 a Starostové Petra Gazdíka jde o nedorozumění. „Co se týče počtů, síla klubu VV se zmenšila. U LIDEM je zase handicap, že nemá vlastní klub. O situaci budeme muset jednat, nepředpokládám, že se to vyřeší na nadcházející schůzi Sněmovny. Všechny strany musejí zasednout a vytvořit novou dohodu,“ řekl Právu.

Na dotaz, zda by komunisté mohli opět zasednout ve vedení dolní komory, odpověděl: „Je to o dohodě, teď se k tomu nebudu vyjadřovat.“ Poslanci se shodují v tom, že komora nemůže i po očekávaném zvolení Olivy fungovat pouze se dvěma místopředsedy. Po sérii rezignací zůstal spolu s předsedkyní Miroslavou Němcovou (ODS) ve funkci pouze Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám