Hlavní obsah

Pár tisíc hotově a handicapovaní přišli o dotaci

Roky už pomáhá organizace Denní centrum Barevný svět z Třebíče handicapovaným lidem. Kromě stacionáře či chráněného bydlení také provozuje dvě kavárny, kde pracují mentálně handicapovaní lidé. Teď ovšem kvůli banální chybě při vyplácení mezd přišla organizace o dotaci 1,2 milionu korun od státu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Podle úředníků bylo totiž nepřípustné, že organizace loni na podzim vyplatila zaměstnancům celkem 27 950 korun jako doplatek mzdy v hotovosti, a nikoli bezhotovostně či složenkou.

Dotace pokrývala mzdy asistentů i handicapovaných, kavárny si na sebe samy nevydělají
Petra Tučková, Barevný svět

Barevný svět působí na Třebíčsku už od roku 2005. Posledních osm let také provozuje chráněná pracoviště: dvě kavárny a textilní dílnu s obchodem.

Úřad práce s organizací od roku 2013 pravidelně uzavíral dohodu o uznání za zaměstnavatele na chráněném pracovním trhu, díky které mohl Barevný svět čerpat dotace na částečnou úhradu mezd svých zaměstnanců s postižením a jejich pracovních asistentů.

ČSSZ chybovala, invalidovi musela doplatit čtvrt milionu

Domácí

Loni na podzim, kdy vrcholila vlna koronaviru, byly obě kavárny nuceně uzavřeny.

Klienti i zaměstnanci kavárny byli v karanténách či nemocní, organizace zjistila, že část lidí se zdravotním postižením má nárok na doplatek mzdy za říjen, listopad a prosinec. Šlo většinou o několik set korun za měsíc.

A právě zde se organizace dopustila, alespoň podle úřadu, neodpustitelné chyby. Několik tisíc korun totiž vyplatila hotově.

Finanční úřad léta vyměřoval daň starému i novému majiteli. Jednoho neváhal poslat do exekuce

Domácí

„I přesto, že většina mzdy byla těmto zaměstnancům vyplacena bezhotovostně, vyhodnotil to úřad práce jako porušení podmínek daných zákonem. Od začátku července jsme tak bez dotace 1,2 milionu korun, která pokrývala mzdy asistentů i handicapovaných, protože kavárny nejsou schopné si samy na sebe vydělat,“ řekla Právu ředitelka Barevného světa Petra Tučková.

Ministerstvo je nepodpořilo

V ohrožení se tak ocitlo 20 míst pro handicapované.

„Přitom oni se tu naučí základní pracovní dovednosti a návyky. Současně se jedná o specifickou skupinu, s kterou na trhu práce nikdo neumí moc pracovat. A bohužel hrozí, že to, co jsme mnoho let budovali a co dává mnohým z našich zaměstnanců životní smysl, zanikne,“ popsala Tučková.

Organizace se opakovaně obracela na ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD), ale marně.

Ministerstvo nevyslyšelo žádost o zmírnění tvrdosti zákona ani nepřiznalo mimořádnou podporu, přestože se za Barevný svět postavili místní politici. Vedení ale nesložilo ruce do klína a vrhlo se na zajišťování peněz pomocí benefic či darů od firem.

Dotace na sociální služby více lůžek nepřinesly, konstatoval NKÚ

Domácí

„Podpořili nás dárci, města i firmy, takže věříme, že nakonec nebudeme muset zavřít. V lednu si pak budeme moci znovu o dotaci požádat. Bohužel tato situace nám bere energii i peníze, které mohly být použity na další pomoc handicapovaným,“ zrekapitulovala ředitelka.

„Vzhledem k tomu, že jsme nic neukradli ani nezpronevěřili, nám přijde postup, který je vůči nám uplatňován, neúměrně tvrdý. Navíc jsme vše telefonicky konzultovali s úřadem. Snad náš případ přiměje někoho ze zodpovědných osob alespoň k zamyšlení,“ doufala Tučková.

Barevný svět otevřel pro zachování pracovních míst pro handicapované i veřejnou sbírku. Přispět lze na účet 2300839114/2010.

Výběr článků

Načítám