Hlavní obsah

Pacienti už mohou kdykoliv nahlížet do své zdravotní karty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus podepsal ve středu novelu zákona, podle které budou pacienti moci nahlížet do vlastní zdravotní dokumentace a pořizovat si z ní kopie. Novela je i dobrou zprávou pro zahraniční lékaře ze zemí EU, kteří nebudou muset v době svého hostování v ČR platit členské příspěvky profesním komorám.

Článek

Podle schválené novely zákona o péči o zdraví lidu může právo konzultovat zdravotnickou dokumentaci nemocný přenést i na své nejbližší. Pacient může také vymezit okruh lidí, kteří k ní budou mít přístup.

K dokumentaci budou mít přístup také příbuzní pacienta po jeho smrti, pokud to nemocný předem výslovně nezakáže. Platí to i pro informace o příčinách úmrtí a výsledku pitvy.

Dosud musel lékař nemocného o zdravotním stavu informovat, ale nemusel mu poskytnout jeho kartu.

Zákon nabude účinnosti do měsíce od vyhlášení ve Sbírce zákonů.

ČR se vyhnula pokutě z EU

Podpisem novely, která ruší povinnost placení příspěvků ze strany zahraničních lékařů, nebude muset Česko se vší pravděpodobností platit hrozící pokutu od Bruselu. Tomu se nelíbilo, že ČR nutilo doktory z unijních zemí stát se členy lékařské, lékárnické nebo stomatologické komory, i když v ČR jen hostovali.

Podle novely osvědčí zahraniční zdravotníci svou kvalifikaci a komorám pouze ohlásí svou přítomnost na území Česka. Komory si je pak jen zapíší na seznam hostujících osob.

Evropský soudní dvůr už v lednu odsoudil Českou republiku za to, že v této oblasti své zákony nesrovnala s evropskou legislativou.

Ministerstvo informatiky bude zrušeno

Prezident také podepsal zákon, který ruší ministerstvo informatiky.

Jeho agenda bude v elektronické veřejné správě převedena na ministerstvo vnitra, v telekomunikacích a poštách na ministerstvo průmyslu a obchodu a ve veřejných dražbách na ministerstvo pro místní rozvoj.

Vnitro převezme také kompetence zřizovatele České pošty, jejíž pobočky mají v budoucnu fungovat jako takzvané Czech Pointy. To budou kontaktní místa pro elektronickou komunikaci s úřady.

Začne platit nová regulace tabákové reklamy

Klaus rovněž potvrdil svým podpisem novelu zákona o regulaci reklamy, která má sladit českou úpravu zákazu tabákové reklamy s evropskou legislativou.

Evropská komise už loni v říjnu pohrozila České republice tím, že věc předá Evropskému soudnímu dvoru. České právo nebylo totiž v souladu s příslušnou evropskou směrnicí.

Tabáková reklama už byla v České republice výrazně omezena. Výjimku měl závod mistrovství světa silničních motocyklů na Masarykově okruhu v Brně. Majoritní vlastník Masarykova okruhu Karel Abraham ale již v únoru oznámil, že pořadatelé se s tabákovým koncernem dohodli na ukončení sponzorování velké ceny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám