Hlavní obsah

Ovoce a zelenina pro děti ve školách nebudou v plastových obalech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ovoce a zelenina, které dostávají děti v českých školách zdarma v rámci projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, nebudou od příštího školního roku balené v plastových obalech. Vyplývá to z novely vládního nařízení, kterou ve středu schválila vláda. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zemědělství.

Foto: Marie Königová

Ilustrační foto

Článek

„Od příštího školního roku se ovoce a zelenina, které dostávají děti ve školách zapojených do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, nebudou balit do plastových obalů. Jejich využívání se tak omezí a díky tomu se zmírní i dopady na životní prostředí,“ uvedlo ministerstvo.

Podle návrhu ministerstva by také od školního roku 2023/2024 mělo deset procent produktů dodávaných do škol pocházet z ekologické produkce.

Konec plastových brček či talířů má ve Sněmovně zelenou

Domácí

Novela také mění vymezení doprovodných vzdělávacích činností, které se mohou v rámci projektu uskutečňovat. Jedná se například o ochutnávky, exkurze nebo podporu činnosti na školních pozemcích.

Cílem projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, který podporuje Evropská unie, je přispět ke zvýšení spotřeby ovoce, zeleniny, mléka a neochucených mléčných výrobků a vytvořit u dětí zdravé stravovací návyky. Školy dostávají produkty zdarma.

Novela o plastech 

S omezením plastů počítá i novela, která je nyní před schvalováním ve Sněmovně. Ta zakazuje jednorázové plastové příbory, talíře nebo brčka tak, jak jej vyžadují předpisy Evropské unie.

Po zákazu by se podle ministerstva životního prostředí měla ročně snížit spotřeba těchto plastových výrobků o zhruba 1,77 miliardy kusů. K vybraným jednorázovým výrobkům, které budou zakázány, už existují náhrady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám