Hlavní obsah

Otec týraných chlapců z Kuřimi může syny navštěvovat

Právo, jac, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Městský soud v Brně povolil Radku Coufalovi, otci týraných chlapců z Kuřimi Ondřeje a Jakuba, návštěvy obou synů v brněnském Klokánku. Zatímco jejich matka Klára Mauerová je ve vazbě, otec podle policistů o týrání nevěděl a soud to nyní vzal v potaz.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radek Coufal

Článek

Radek Coufal se s rozhodnutím seznámil až v úterý večer. Zatím nevěděl, o čem si bude se syny po půl roce povídat. "Určitě mi poradí psycholožka,“ řekl Právu s tím, že hlavním tématem bude nejspíš škola.

"Rozhodně prý bude akceptovat už dříve vyslovený požadavek, aby se nedotýkal témat, jež by mohla chlapce traumatizovat, tedy týrání a veškeré dění před letošním květnem, kdy byli oba sourozenci týráni nejen vlastní matkou, ale také její sestrou a dalšími lidmi, kteří byli v této kauze obviněni..

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V Klokánku rozhodnutí přivítali

Rozhodnutí soudu uvítala i Ditta Pokorná, vedoucí Klokánku, kterému byli chlapci v květnu svěřeni do péče. Klokánek i příslušný odbor radnice se k návrhu na povolení návštěv vyslovily kladně.

"Rozhodnutí soudu jsme ještě nedostali. Předpokládám, že byly akceptovány naše návrhy, jak by měla setkání otce se syny probíhat. Nejdřív se budou odehrávat za asistence psycholožky. Podle toho, jaká bude reakce chlapců a jaký bude vývoj, je možno uvažovat o změně režimu i frekvence návštěv. Psychologové, kteří podrobili chlapce důkladným testům, mají totiž stále obavy z vlivu vzpomínek na to, co se v rodině odehrávalo. Musíme být opatrní,“ řekla Právu Pokorná.

Týrání chlapců objevil začátkem května soused v Kuřimi, když se náhodně napojil na signál z videozařízení, jímž Klára Mauerová sledovala svého syna Ondřeje, svázaného v komoře. Policie zjistila, že byli týráni oba sourozenci. Mimo jiné byli zavíráni do temnice, svazováni, páleni a řezáni, mladšímu z nich matka dávala jíst jídlo z podlahy.

Z účasti na tomto zacházení s dětmi byla obviněna také Klářina sestra Kateřina, jejich přítelkyně Hana Bašová, brněnský podnikatel Jan Turek a student Jan Škrla. Stíhána je také dětská lékařka Milana Smékalová, která údajně viděla na tělech chlapců stopy po mučení a neoznámila to policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám