Hlavní obsah

Otcovská dovolená se prodlouží na dva týdny, schválili poslanci

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci na mimořádné středeční schůzi schválili prodloužení otcovské dovolené z dosavadního týdne na dva týdny. Zmírnili také podmínky nároku na ošetřovatelské volno, kdy nárok na příspěvek budou mít i lidé pečující o někoho, kdo v nemocnici stráví alespoň čtyři dny. Novela nyní zamíří do Senátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Pro sociálnědemokratickou novelu zákona upravující podmínky pro ošetřovatelské volno, která mimo jiné řeší i problematiku otcovské dovolené, hlasovali zákonodárci ze všech poslaneckých klubů.

Z celkem 109 přítomných poslanců novelu podpořilo 105 z nich, proti nebyl nikdo.

Novela na návrh poslanců ze šesti klubů v čele s Olgou Richterovou (Piráti) prodlužuje otcovskou dovolenou z jednoho týdne na dva.

Prodloužilo se také šestitýdenní období po narození dítěte, po které mohou otcové čerpat dávky. Nově se do něj započítává i doba hospitalizace novorozence.

Dětské skupiny zůstanou

Domácí

To by podle některých poslanců mělo umožnit větší zapojení otců do chodu domácnosti a péči o nově narozené dítě.

Součástí schválené novely byla také problematika ošetřovatelského volna. Zkracuje se doba, po kterou musí člověk strávit v nemocnici.

Podle současné právní úpravy si mohou o volno požádat lidé s nemocenským pojištěním na péči o dalšího člověka, který strávil alespoň týden v nemocnici. Nově tak budou moci učinit už při hospitalizaci trvající minimálně čtyři dny.

Novela zákona nyní zamíří do Senátu. V případě schválení ji dostane na stůl prezident republiky Miloš Zeman.

Reklama

Související články

Eutanazie v Česku? Politici se neshodnou

Před pár dny se Čech, který trpěl nevyléčitelnou nemocí, rozhodl podstoupit asistovanou sebevraždu ve Švýcarsku. V tom, zda by neměli mít lidé, kteří o to...

Dětské skupiny zůstanou

Poslanci ve středu rozhodli, že dětské skupiny budou moci nadále využívat i děti starší tří let. Nedojde tak k jejich přeměně na jesle. Upravená vládní novela...

Výběr článků

Načítám