Hlavní obsah

Otcové znovu míří k porodům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samostatné porodní pokoje nebo boxy. Pokud mimo jiné tuto podmínku porodnice splnily, mohli být už o půlnoci ze středy na čtvrtek otcové u porodů svých dětí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Novorozenec

Článek

Ostravská fakultní nemocnice rozhodnutí ministerstva zdravotnictví velmi vítá. „Jsem rád, že se na porodní pokoje vrátí psychické podpory rodiček. Jako první porodnice v republice jsme už od 23. března umožnili kontakt otce ihned po porodu a musím říct, že jsme se setkali s velmi vstřícnou odezvou. S novopečenými otci jsme nemuseli řešit žádné vážnější problémy. Všichni dodržovali přísná hygienická opatření, která jsme nastolili a která budou platit i teď,“ řekl krátce po vyhlášení opatření přednosta gynekologicko-porodnické kliniky ostravské fakultní nemocnice Ondřej Šimetka.

Ve FN Ostrava probíhají porody v samostatném pokoji s vlastním sociálním zařízením a kontakt třetí osoby s dalšími rodičkami je prakticky nemožný.

Častěji využívali ambulantní porod

Připravená je na návrat otců nebo partnerů k porodům i mladoboleslavská nemocnice. „Už volalo nebo psalo hodně zájemců a ujišťují se. Máme standardně samostatné oddělené boxy, každý je vybaven vlastním sociálním zařízením, máme přichystané pro všechny chirurgické roušky. Už nám volala spousta lidí a mají o porod s partnerem velký zájem,“ potvrdila Právu mluvčí mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice Hana Kopalová.

V době, kdy partneři k porodu nesměli, využívali rodiče podle Kopalové mnohem častěji takzvaného ambulantního porodu. „Znamená to, že pokud nebyly komplikace, mohla matka s dítětem zhruba osm hodin po porodu odejít domů. Byla spousta lidí, kteří prosazovali, že otec by měl být co nejvíc s dítětem hned od počátku, takže tuto možnost více využívali,“ dodala mluvčí nemocnice, v jejíž porodnici ročně přijde na svět okolo 1300 dětí.

Chytrá karanténa se spustí naplno 1. května, nově se testuje i v Praze

Domácí

I nadále tady zůstává zapovězena možnost partnera být u porodu císařským řezem. „Je to kvůli ochraně personálu, ale otec může čekat hned ve vedlejší místnosti, kam mu hned po narození dítě přineseme a může si ho hned chovat,“ doplnila Kopalová.

Porodnicko-gynekologická klinika Fakultní nemocnice v Olomouci umožní v souvislosti s nařízením ministerstva zdravotnictví přítomnost otce výhradně jen po dobu vlastního porodu a při tzv. bondingu, nikoliv po celou dobu porodu.

„Na klinice totiž nelze využít samostatného sociálního zařízení, což byla jedna z podmínek v ministerském nařízení,“ řekl Právu mluvčí nemocnice Adam Fritscher. „Po domluvě s porodní asistentkou maminka otci ve vhodný čas zavolá a ten bude moci být s ní na porodním boxu,“ doplnil mluvčí s tím, že tatínek bere na vědomí, že mu nebude k dispozici sociální zařízení.

Měření teploty

Bonding, tedy metodu přikládání novorozenců na nahý hrudník jejich rodičů, lze podle něj provádět i po porodu císařským řezem na novorozeneckém oddělení.

Fakultní nemocnice v Brně od čtvrtka umožní přítomnost otců u porodu s tím, že podmínkou je absence příznaků nákazy nemocí covid-19 a teplota do 37 stupňů. Po dobu přítomnosti u porodu musí mít otec chirurgickou roušku a rodička být v samostatném porodním boxu.

Nadále doporučujeme zkrátit dobu pobytu v nemocnici na nejkratší možnou míru tak, aby se eliminoval pobyt v prostředí, kde se pohybuje větší množství rizikových osob.

„Kapacitu máme dostatečnou, tím pádem jsme schopni umožnit účast u porodu všem otcům, kteří o to mají zájem. Pokud jsou rodička a novorozenec zdraví a porod není komplikovaný, standardně umožňujeme bonding a kontakt matky a otce s dítětem,“ řekl vedoucí porodního sálu Gynekologicko-porodnické kliniky Petr Janků.

Zkrátit pobyt

Podle mluvčího nemocnice Pavla Žáry zatím nejsou možné návštěvy na oddělení šestinedělí. „Nadále doporučujeme zkrátit dobu pobytu v nemocnici na nejkratší možnou míru tak, aby se eliminoval pobyt v prostředí, kde se pohybuje větší množství rizikových osob,“ dodal Žára.

V plzeňské fakultní nemocnici, která má největší porodnici v Plzeňském kraji, se první tatínek bude moci zúčastnit porodu zřejmě až v pondělí 20. dubna po poledni. „V současnosti náš krizový štáb tuto problematiku intenzivně řeší a zjišťuje rozsah potřebných režimových opatření,“ sdělila mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Nemocnice chce co nejvíce minimalizovat případná rizika. „Gynekologicko-porodnická klinika a neonatologické oddělení je jediným vysoce specializovaným a akreditovaným centrem svého druhu na západě Čech. V případě nákazy pacientek či zaměstnanců těchto pracovišť by mohlo být výrazně omezeno či zamezeno poskytování péče o maminky a jejich miminka,“ upozornila Levorová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám