Hlavní obsah

OSVČ mohou žádat o druhou část podpory, eseróčka si musí ještě počkat

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) mohou od čtvrtka žádat o druhou část podpory poskytované ke zmírnění dopadů koronavirové krize. Jde o 19 500 korun. Malá eseróčka si musí ještě počkat, stejně tak pěstouni, pro které ve středu schválila podporu Sněmovna. Stát zatím vyplatil přes 11 miliard korun, zhodnotila podporu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Foto: Alena Schilllerová, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

O „bonus” 19 500 korun mohou OSVČ žádat za období od 1. května do 8. června. Za období od 12. března do 31. dubna pak mají nárok na částku 25 tisíc korun. Celkově by OSVČ mohly získat až 44 500 korun.

Pokud podnikatel nepožádal o první část, může si požádat o celou částku najednou.

„Finanční správa celkem eviduje 463 zpracovaných žádostí. 11,3 miliardy korun už bylo posláno nebo směřuje na účty žadatelů,” uvedla Schillerová.

Poznamenala však zároveň, že lidé při vyplňování žádostí často chybují. Špatně píší rodné číslo nebo chybí podpis. Finanční správě se tak kvůli těmto chybám vrátilo až 7,3 miliardy korun.

Černí pasažéři

Podle ministryně se objevují také případy „černých pasažérů”, šéfka finanční správy Tatjana Richterová ale uvedla, že kvůli tomu zatím nezahájili žádné řízení.

„Výplata bonusu se řídí daňovým řádem. A pokud kontroly odhalí chyby, můžeme uložit, aby byly peníze vráceny s příslušnými sankcemi,” konstatovala Richterová.

Dodala, že žádné plošné kontroly se v téměř půl milionu žádostí nechystají.

Malá eseróčka nebo pěstouni si na případnou podporu musí ještě počkat. Ve středu podporu ve stejné výši jako pro OSVČ schválila Sněmovna, ale zákon musí ještě do Senátu a k podpisu prezidentovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám