Hlavní obsah

Osud vlády drží v rukou Jičínský

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rezignace ministra obrany Jaroslava Tvrdíka na poslanecký mandát, kterou ohlásil po pátečním jednání s premiérem Vladimírem Špidlou, vytvořila neočekávanou situaci v poslaneckém klubu ČSSD. Náhradníkem, který má nastoupit po Tvrdíkovi, je totiž bývalý dlouholetý poslanec Zdeněk Jičínský, který v minulých měsících proslul jako tvrdý kritik Špidlova vedení soc. dem.

Článek

Jičínský se stane členem klubu právě v době, kdy záleží na každém hlasu pro schválení vládního návrhu reformy veřejných financí. Ministři přitom přiznávají, že s touto reformou stojí a padá celá Špidlova vláda. V takové chvíli může Jičínského příchod nadělat Špidlovi vrásky, protože právě přístup předsedy ČSSD k tvorbě reformy veřejných financí Jičínský tvrdě kritizoval ve svém nejnovějším článku, který vyšel v pátek v Právu.

Na závěr článku totiž Jičínský po kritice malého zapojení členské základny a stranických orgánů do projednávání reformy napsal: "Návrhy zákonů o reformě musí být naštěstí projednány alespoň v poslaneckém klubu a v nějaké obecné podobě i na ÚVV ČSSD. Ale i když se jim dostane podpory, bude to spíše podpora ze sebezáchovných pudů - strach z předčasných voleb - než podpora vycházející z důkladné vnitrostranické diskuse v celé soc. dem. Ta se však nekoná a to vede jak k pasivitě uvnitř soc. dem., tak následně i k poklesu její důvěryhodnosti. Jednotný názor by měl vzejít z debaty, a ne ze silových postupů vůči řadovým poslancům a členům strany, jak se to stále častěji děje."

"Poslanec má být loajální"

Jičínský však podle svých předběžných vyjádření nehodlá vystupovat v úloze člověka, který drží vládu v šachu. "Taková pokušení mě nelákají," řekl Právu na dotaz, zda může být v pokušení vládu, kterou často v tisku kritizoval, kdykoli položit. Podle Jičínského odpovědnost člověka, který zveřejňuje své názory v médiích, se liší od odpovědnosti poslance, který má své připomínky řešit na stranických grémiích a zachovávat loajalitu.

Jičínský dodal, že zatím vyčkává, zdali se Tvrdík oficiálně vzdá mandátu. "Mám dost času si věci promýšlet," uvedl. Kdyby nakonec dospěl k rozhodnutí, že se poslancem stát nechce, jako další v pořadí by nastoupila bývalá poslankyně Jana Volfová, jejíž kritika Špidlova vedení ČSSD a samotné konstrukce koaliční vlády soc. dem., lidovců a US-DEU je ještě silnější než názory, které zveřejňoval Jičínský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám