Hlavní obsah

Ostravu povede koalice v čele s ANO

Ostrava
Aktualizováno

Ostravu povede v následujících čtyřech letech koalice vítězného hnutí ANO, hnutí Ostravak, občanských demokratů a lidovců. Primátorem by měl opět být Tomáš Macura z hnutí ANO.

Foto: David Ryneš, Novinky

Koalice v Ostravě

Článek

Staronová koalice bude mít v pětapadesátičlenném zastupitelstvu většinu 37 hlasů.

Podle návrhu by v 11členné radě mělo mít hnutí ANO šest míst, Ostravak a ODS dva posty a jedno místo připadne KDU-ČSL. S tímto rozložením sil už souhlasila ODS i lidovci. Nejdelší jednání se táhla s Ostravakem. Ten řekl ano vzniku čtyřkoalice za nabízených podmínek v pátek po poledni.

„Jednali jsme s hnutím ANO dlouho na téma rozložení členů rady, kdy my vnímáme, že jejich požadavek na nadpoloviční počet členů rady je špatně. Za prvé proto, že nemají většinu v zastupitelstvu a za druhé, že si myslíme, že taková dominance jednoho subjektu prostě není základem pro dobré partnerství. Na druhou stranu jsme je nedokázali přesvědčit, takže jsme dnes návrh ANO akceptovali,“ potvrdil lídr hnutí Ostravak Lukáš Semerák s tím, že koaliční smlouva musí být proto vypracovaná tak, aby se nestalo, že ANO bude moci přehlasovávat ostatní koaliční partnery.

Komunální volby v Ostravě vyhrálo ANO s 32,72 procenta hlasů, a získalo tak 21 mandátů v zastupitelstvu. Druhé hnutí Ostravak, které volilo 11,49 procenta lidí, má sedm mandátů. Na třetím místě je ODS se ziskem 9,73 procenta hlasů a šesti mandáty.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Ostravě

Čtvrtá KSČM dostala 8,96 procenta hlasů, což znamená také šest mandátů. Do zastupitelstva se rovněž dostali Piráti s 8,95 procenta hlasů a pěti zastupiteli. SPD, kterou volilo 6,77 procenta lidí, bude mít čtyři mandáty. Lidovci mají 5,83 procenta hlasů a tři zastupitele. ČSSD, která si výrazně pohoršila, má 5,53 procenta hlasů a rovněž tři mandáty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám