Hlavní obsah

Ostravský primátor podal žalobu na ČSSD kvůli nedemokratickým praktikám

Právo, Denisa Telaříková, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ostravský primátor Petr Kajnar (zvolen za ČSSD) se zatím nerozhodl, zda se odvolá proti svému vyloučení ze strany. Médiím však ve středu sdělil, že na sociální demokracii podal žalobu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Primátor Ostravy Petr Kajnar.

Článek

Žalobou prý hlavně napadl nedemokratické postupy strany při sestavování kandidátky pro loňské předčasné volby do Poslanecké sněmovny.

Kandidátku prostřednictvím předběžného opatření osmapadesátiletý primátor už loni dvakrát napadl u soudu, avšak neúspěšně. Vadilo mu, že ač byl tehdy předsedou moravskoslezské ČSSD, tak na ní nebyl.

„Ohradil jsem se proti způsobu, jak se sestavovala kandidátka. Kontrolní orgány strany na to nereagovaly, tak jsem podal žádost o předběžné opatření,“ připomněl novinářům Kajnar. Proti zamítnutí předběžného opatření se odvolal, rozhodnutí o odvolání však ještě nemá.

„Nicméně nyní jsem podal žalobu na sociální demokracii kvůli způsobu sestavování kandidátek. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet,“ uvedl Kajnar.

Zvažuje odvolání proti vyloučení

Navíc zvažuje, že se odvolá proti svému vyloučení ze strany. Podle něj je totiž nespravedlivé, strana prý porušuje principy při jednání orgánů. „Vadí mi, jakým způsobem se sociální demokracie zbavuje nepohodlných členů. Já si to už prostě nenechám líbit. Kontrolní orgány strany totálně selhávají,“ zdůraznil ostravský primátor.

„Chtěl bych, aby politické strany fungovaly v souladu s pravidly, aby si v rámci politických stran různé skupiny lidí nevytvářely mocenské pozice, které potom hájí navzdory pravidlům, stanovám, zákonům,“ dodal ještě Kajnar.

Rykala: Primátor dřív předpisy nezpochybňoval

Předseda ostravské ČSSD a poslanec Adam Rykala řekl, že o žalobě primátora nic neví. „Petr Kajnar není v tuto chvíli členem sociální demokracie, takže je těžké se vyjadřovat k něčemu, co říká. Je evidentní, že má snahu o to co nejvíce poškodit sociální demokracii před veřejností,“ poukázal Rykala.

Kajnarovy výroky o nedemokratických praktikách v ČSSD ho překvapily. Upozornil také na fakt, že primátor považoval všechny vnitrostranické předpisy a způsoby za demokratické do doby, dokud dostával nominace na čelní funkce.

„Když Petr Kajnar procházel před lety nominacemi, bylo to podle něj demokratické, ve chvíli kdy jimi neprošel a nebyl nominován, tak je to nedemokratické. Musím připomenout, že když kandidoval na lídra v Ostravě, nastupoval proti tehdejšímu primátorovi Aleši Zedníkovi. Ten neuspěl a nedostal se ani na kandidátku. Ale neprotestoval, vzal to a nepoškozoval sociální demokracii,“ řekl Rykala na adresu Zedníka.

Návrh na zrušení Kajnarova členství ve straně se zrodil v místní organizaci ČSSD v Ostravě-Porubě a posléze ho potvrdil i Okresní výkonný výbor ČSSD v Ostravě. „Proti tomu se může primátor odvolat k okresní konferenci, a to do 30 dnů od doručení rozhodnutí o zrušení členství,“ osvětlil Rykala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám