Hlavní obsah

Ostravský primátor Kajnar přišel o členství v ČSSD

• Aktualizováno
Právo, Pavel Karban

Vedení ostravské ČSSD v pondělí v podvečer zrušilo členství ve straně primátorovi moravskoslezské metropole Petru Kajnarovi. Z 16 členů Okresního výkonného výboru (OVV) hlasovalo 15 pro potvrzení lednového rozhodnutí místní organizace ČSSD v Ostravě-Porubě, jeden člen OVV byl proti, potvrdil předseda ostravských sociálních demokratů Adam Rykala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Primátor Ostravy Petr Kajnar

Článek

Kajnar se nyní může odvolat k okresní konferenci sociální demokracie, která se uskuteční v polovině března.

Důvodem ke zrušení členství byla žaloba a návrhy na vydání předběžného opatření proti moravskoslezské kandidátce ČSSD před loňskými předčasnými parlamentními volbami. Soud však návrhy odmítl.

Spolu s Kajnarem podali žaloby na kandidátku i primátorův náměstek Tomáš Sucharda a starostka ostravské části Radvanice a Bartovice Šárka Tekielová (oba ČSSD). Všechny tři hned po volbách vyzvala ostravská ČSSD k ukončení členství ve straně.

„Důvody jsou jednoduché, poškození strany před volbami do poslanecké sněmovny,“ potvrdil Rykala a dodal, že zrušení členství neznamená, že by Kajnar skončil i coby primátor.

„Myslím, že nikdo z členů ČSSD jeho odvolání z postu primátora nenavrhne.“ Rykala neodmítl, že zrušení členství je extrémním rozhodnutím. „Co jiného je ale podání žaloby na vlastní stranu než extrémní čin. A když někdo takový extrémní čin udělá, musí očekávat extrémní řešení,“ poznamenal.

Chtějí zrušit členství i dalším rebelům

Členové ostravského OVV ČSSD navrhli, aby okresní konference zrušila členství ve straně i Tekielové a Suchardovi. „Zrušit jim členství navrhlo 15 členů z 16 přítomných,“ doplnil Rykala. Ani oni by ale neměli přijít o post starostky, respektive náměstka ostravského primátora.

Jednání OVV se Kajnar nezúčastnil. Už dříve ale Právu řekl, že zváží, zda se proti zrušení členství odvolá. „Myslím, že je docela tristní reakce sociální demokracie, že v okamžiku, kdy upozorním na to, že v ní něco nefunguje, že se nerespektují stanovy a porušují pravidla, tak mě vyloučí. To ukazuje na to, že taková strana na tom není dobře,“ řekl před necelým měsícem.

Osmapadesátiletý Kajnar je signatářem Charty 77, po listopadu 1989 byl jedním ze zakladatelů Občanského fóra v Ostravě, členem ČSSD byl od roku 1997.

Reklama

Výběr článků

Načítám