Hlavní obsah

Ostravské nemocnice trápí zdraví nebezpečná legionella

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dvou ostravských nemocnicích — v Porubě a Vítkovicích — mají problém s nebezpečnou legionellou. Bakterie, která může způsobit i těžký zápal plic, se přemnožila ve vodovodním potrubí. Zjistili to v minulých dnech při kontrole krajští hygienici. Pacienti a zaměstnanci nyní musí dodržovat přísná protiepidemická opatření.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Problém v obou zdravotnických zařízeních vznikl kvůli technické závadě.

„Problém vznikl poruchou zařízení, které dodává dezinfekci do vodovodního řadu. Týká se to u nás určité vodovodní větve, ne celé nemocnice. Technicky byl již problém odstraněn, nicméně v části naší nemocnice nyní jsou preventivní hygienicko-epidemiologická opatření. Všichni byli včas informováni, zaměstnanci i pacienti. Vše konzultujeme s krajskou hygienou a čekáme na výsledky dalších rozborů vody,“ uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný.

Dodal, že pokud budou výsledky v pořádku, tak pak může nemocnice po konzultaci s hygienou přejít do standardního režimu. „Do té doby musíme dodržovat preventivní režim. Předpokládáme, že to ještě bude tento i příští týden. Ale uvidíme,“ upřesnil Oborný.

Místo sprchy žínka 

Obdobný problém má i Vítkovická nemocnice, ale v celém svém areálu. I zde byla příčinou přemnožení bakterie porucha na dávkovači dezinfekce vody externí teplárenské společnosti.

„Ihned byla přijata protiepidemická opatření. U žádného z našich zaměstnanců či pacientů jsme nezaznamenali jakékoliv příznaky s možnou nákazou touto bakterií,“ sdělila mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

Pacienti i zaměstnanci obou nemocnic tak nyní musí dodržovat přísný režim při používání vody u osobní hygieny.

„Jde o to, že bakterie se šíří rosolem, který vytváří voda například při sprchování, nebo v perlátorech. Voda se tedy nesmí používat na sprchování nebo na mytí zubů. Člověk nesmí ten aerosol vdechnout. Řeší se to tak, že se pacienti omývají pod mírným proudem vody, ne pod sprchou, od krku níže. Umývají se hadříky, houbami, žínkami. Zuby si čistí balenou vodou,“ líčil Oborný.

Obě nemocnice zavedly už technická opatření, aby se situace neopakovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám