Hlavní obsah

Ostravské lékařské fakultě hrozí, že obor Všeobecné lékařství bude bez akreditace

Právo, Denisa Doležalová
Aktualizováno

Teprve v roce 2016 odpromovali na Lékařské fakultě Ostravské univerzity (OU) po šesti letech studia první lékaři. Teď ale škole hrozí, že další uchazeče o studium všeobecného lékařství nebude moci přijímat.

Foto: Mapy.cz

Lékařská fakulta Ostravské univerzity

Článek

Hodnotící komise Národního akreditačního úřadu (NAÚ) totiž zaslala univerzitě návrh na neschválení akreditace pro tento obor. Nyní záleží na lékařské fakultě, zda svou žádost o akreditaci stáhne a dopracuje, či počká na rozhodnutí NAÚ, které má padnout 25. června.

Ostravská univerzita může přijít o obor Všeobecné lékařství

Domácí

„Pokud ale škola bude čekat až na to konečné rozhodnutí, tak riskuje, že bude záporné. A pak podle zákona nebude smět dva roky o novou akreditaci pro tento obor požádat. Druhou variantou je to, že škola svou žádost o akreditaci teď stáhne či přeruší a zjedná nápravu. Pak podá žádost novou,“ vysvětlil Právu za NAÚ Jiří Smrčka. Dodal, že v obou těchto případech je jasné, že na LF OU od září prváci-medici nenastoupí. „To by šlo pouze v případě, že by byla akreditace toho 25. června schválena.“

„Nyní je vše v rukou vedení lékařské fakulty. Ta musí rozhodnout, zda počká na konečné rozhodnutí NAÚ, nebo svou žádost stáhne a za nějaký čas podá znovu. Budou probíhat jednání,“ reagoval rektor OU Jan Lata. Podle něj by návrh na neudělení akreditace měl být pro lékařskou fakultu důrazným varováním, že je potřeba si zvolit takové vedení, které je z problémů vytáhne.

Děkan ostravské lékařské fakulty Martínek byl odvolán

Domácí

„Musí stabilizovat pedagogický tým a razantně podpořit výzkumné aktivity,“ dodal rektor s tím, že pro Moravskoslezský kraj je důležité, aby zde noví lékaři studovali a poté zůstávali.

Reklama

Výběr článků

Načítám