Hlavní obsah

Ostravská zoo pomáhá zachránit ohrožené ibisy

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravská zoologická zahrada poslala minulý týden do Španělska tři mláďata ibisa skalního, který patří k nejohroženějším ptákům na světě. Zde by tři samečci měli být vypuštěni do volné přírody, kde posílí divoce žijící populaci.

Foto: Zoo Ostrava

Ibis skalní v ostravské zoo

Článek

„Mláďata přišla na svět v naší zoo vloni 20. května a všechna se podařilo jejich rodičům přirozeně odchovat,“ sdělila mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková. Dodala, že do programu na záchranu ibisů skalních je ostravská zoo zapojena od roku 2017.

„Tento ptačí druh patří k nejohroženějším na světě. Populace ve volné přírodě čítá sotva 600 jedinců. Zoo Ostrava již pro jejich záchranu bezplatně poskytla osm mláďat a nyní další tři,“ připomněla mluvčí.

Více hulmanů než v Ostravě mají jen v Indii

Koktejl

„Po dohodě s koordinátorkou evropského záchovného programu pro ibisy skalní jsou i tito tři naši mladí ibisi určeni k vypuštění v rámci španělského repatriačního projektu Proyecto eremita,“ uvedla zooložka Adéla Obračajová s tím, že odjeli do zoo v jihošpanělském Jerezu.

Foto: Zoo Ostrava

Z ostravské zoo odcestovala tři mláďata ibisů skalních do Španělska, na svět přišla loni v květnu.

„Nyní už jsou na místě, kde pobudou asi dva týdny. Poté budou přesunuti do adaptační voliéry přímo ve vypouštěcí lokalitě, kde se budou seznamovat s podmínkami okolního prostředí,“ popsala zooložka.

Pod dozorem vysílače

„V letošním roce Zoo Ostrava tento projekt podpoří nejen poskytnutím odchovaných mláďat, ale také zakoupením jednoho GPS/GSM vysílače. Ten bude mít na sobě jeden z vypuštěných ibisů. Díky tomu budeme moci sledovat jeho pohyb po vypuštění a získávat tak další cenné poznatky o životě těchto vzácných ptáků,“ doplnila Obračajová.

Ornitologická tragédie: kvůli suchu uhynula na východě Austrálie většina vodních ptáků

Věda a školy

Ibis skalní žil v minulosti ve Švýcarsku, Německu, Rakousku, Španělsku a v Itálii, ale také v severní Africe a na Blízkém východě. Kvůli ztrátě přirozeného prostředí, ilegálnímu lovu a kladení otrávených návnad byl na mnoha místech bohužel vyhuben.

V červeném seznamu je tento druh zařazen v kategorii kriticky ohrožený, 95 procent světové populace dnes žije v národním parku v Maroku, necelá stovka ptáků přežívá v polodivoké populaci v Turecku. Zbytková populace v Sýrii je podle mluvčí ostravské zoo pravděpodobně už vyhubená.

Reklama

Výběr článků

Načítám