Hlavní obsah

Ostravská ODS pobouřena kandidaturou Topolánkové

Právo, Karel Balcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Ostravská ODS má strach z kandidatury Pavly Topolánkové do Senátu. Začíná připravovat strategii, aby jim manželka šéfa strany Mirka Topolánka nepřetáhla část pravicové voličské základny.

Článek

"Že žena předsedy politické strany kandiduje za jinou politickou stranu, je nestandard mezi nestandardy. Strašně nerad bych se časem dozvěděl, že je to výsledek rodinných neshod," řekl předseda ostravského klubu zastupitelů a kandidát na primátora města Lukáš Ženatý (ODS). Komentoval tak rozhodnutí Topolánkové kandidovat do senátu v obvodu Ostrava-město za konkurenční stranu Jany Bobošíkové s názvem Politika 21.

Topolánková tak může způsobit závažné problémy kandidátu do senátu za ODS Milanu Balabánovi.

Sám Topolánek po pondělní rozpačité reakci se v úterý od manželčiny kandidatury distancoval. "Moje žena nikdy nebyla členkou žádné strany, tedy ani ODS, nicméně tu její volbu úplně neschvaluji. Myslím, že když člověk podporuje nějaký politický směr a nějaký program, neměl by to často měnit," řekl Českému rozhlasu. Potvrdil, že podpoří kandidáta ODS.

Podle Ženatého jde o velmi nešťastné rozhodnutí. "Volič ODS se najednou bude rozhodovat mezi pravověrným členem ODS, kterým je senátor Balabán, a ženou, jež je s ODS životně spřažena, i když už bude hájit jiné barvy," dodal Ženatý. Řekl, že Balabánův volební štáb nyní musí změnit svou strategii tak, aby jasně oddělil kampaň ODS od kampaně Topolánkové a Politiky 21.

Jak Právu potvrdilo několik členů ODS, Topolánková před časem navštívila jednání stranického grémia občanských demokratů. Členy vedení měla informovat o rodinných problémech. O svých ambicích v politice se však nezmínila, její kandidaturou byly špičky ODS velmi překvapeny.

ODS křeslo nenabídla

"Mám dalšího protikandidáta. Je to soupeř, kterého je nutné brát vážně," řekl senátor Balabán. "Pavlu Topolánkovou znám delší dobu, po revoluci jsme spolu pracovali v Hutním projektu. Dělala u technologů, já byl u stavařů. Její kandidatura pro mě bylo překvapením. Když jsem slyšel, že zvažuje své působení v Senátu, myslel jsem, že to budou až další volby," dodal Balabán.

Předseda Moravskoslezské ODS Zbyněk Stanjura potvrdil, že ODS Topolánkové ženě možnost kandidovat za stranu do Senátu nenabídla.

"Měli jsme dostatek zájemců z naší členské základny, takže jsme neřešili otázku, zda oslovit někoho mimo základnu. Navíc v ostravském volebním obvodě máme jediného senátora v kraji," tvrdí Stanjura s tím, že ve zbylých dvou volebních obvodech do Senátu v kraji za Opavsko a Karvinsko je možnost oslovit Topolánkovou nenapadla a ani ona sama o to zájem neprojevila.

Keller: Budou ji volit omylem

Kandidatura Pavly Topolánkové ale ODS v Ostravě zcela jistě ublíží. To si alespoň myslí sociolog Jan Keller.

"Pětina voličů, která politiku nesleduje, si automaticky myslí, že všichni lidé, kteří se jmenují Topolánek, Topolánková nutně musí kandidovat za ODS, takže vlastně nevědomky dají svůj hlas straně Politika 21. Nelze vyloučit, že lidí, kteří Pavlu Topolánkovou takto zvolí omylem, může být více než těch, kteří ji zvolí záměrně," tvrdí Keller.

Žena šéfa ODS podle něj dává nedobrý signál všem voličům. "Jak může Mirek Topolánek přesvědčovat širší veřejnost o správnosti politiky, kterou reprezentuje, když není schopen o její správnosti přesvědčit ani své nejbližší? Jestliže Pavla Topolánková kandiduje za někoho jiného, logicky to znamená, že musí mít výhrady k programu ODS," doplnil Keller.

Reklama

Výběr článků

Načítám