Hlavní obsah

Ostravská lékařská fakulta zase může přijímat mediky

Ostrava

Skvělá zpráva přišla v pondělí v poledne z Národního akreditačního úřadu (NAÚ) pro Lékařskou fakultu Ostravské univerzity (LF OU). Úřad totiž rozhodl, že fakultě znovu přidělí akreditaci pro magisterský obor všeobecné lékařství, a to na pět let místo běžných 10 let.

Foto: Mapy.cz

Lékařská fakulta Ostravské univerzity.

Článek

Toto rozhodnutí znamená, že fakulta bude moci opět přijímat mediky. Do studijního roku 2020/2021 totiž nastoupit do prvního ročníku budoucí lékaři nemohli.

„Současně NAÚ pro vysoké školství stanovil Ostravské univerzitě povinnost každý rok vždy k 30. září (počínaje 30. zářím 2022) předložit komplexní zprávu, jak jsou naplňovány závazky deklarované v žádosti o akreditaci. Ve zprávě musí být i popsáno, jak jsou odstraňovány nedostatky v personálním zabezpečení a jak probíhá spolupráce s ostravskou fakultní nemocnicí při rozvoji společných pracovišť,“ upřesnil ředitel NAÚ Jiří Smrčka.

Kontrola studia

Národní akreditační úřad doporučuje provést v roce 2024 vnější hodnocení ostravské lékařské fakulty, které se mimo jiné zaměří na kvalitu výstupů ze studia a posoudí, zda vysokoškolské vzdělávání, včetně vzdělávacího prostředí na pracovištích Fakultní nemocnice Ostrava, má srovnatelnou úroveň se standardním prostředím na ostatních lékařských fakultách v Česku.

Úřad chce Ostravské univerzitě omezit akreditaci ke studiu lékařství

Domácí

NAÚ ostravské lékařské fakultě opakovaně neudělil akreditaci pro obor všeobecné lékařství kvůli pochybení při přijímání studentů a také proto, že nebyl dostatečně personálně zajištěn. Problémy LF a nezískání akreditace nakonec vedly k rezignaci tehdejšího děkana Arnošta Martínka.

Upravený akreditační spis NAÚ na začátku letošního roku již zaslal nový děkan LF OU, epidemiolog Rastislav Maďar se svým týmem. Maďar ve spolupráci s vedením OU a ostravskou fakultní nemocnicí spustil na lékařské fakultě plán rozvoje vědecké činnosti, ale také práce na vybudování výzkumného centra. Chystá zde i další menší projekty.

Novým děkanem ostravské Lékařské fakulty má být epidemiolog Maďar

Domácí

Podle NAÚ již LF OU učinila řadu nápravných opatření. Aby mohla být udělena akreditace na 10 let, musí fakulta ještě doplnit věci v personální oblasti.

Přijímací řízení bude v létě

„Rozhodnutí NAÚ vítáme. Je to skvělá zpráva nejen pro fakultu, univerzitu a fakultní nemocnici, ale pro celý Moravskoslezský kraj. Co nejdříve začneme pracovat na přijímacím řízení pro nové mediky. Uskutečnit by se mohlo během prázdnin, tak aby k nám studenti mohli nejpozději v září nastoupit,“ reagoval Maďar.

Lékařská fakulta v Ostravě bojuje o studium lékařství

Věda a školy

„Délku intervalu udělení akreditace vnímám jako důvěru vůči stávajícímu vedení lékařské fakulty a snahu poskytnout nám dostatečný časový interval všechny plánované změny dokončit. Osobně nepochybuji, že se nám to podaří a že studenti medicíny, kteří k nám nastoupí, budou moci na naší fakultě absolvovat celé své šestileté studium, “ shrnul Maďar.

Reklama

Výběr článků

Načítám