Hlavní obsah

Ostrava se chce stát Evropským městem sportu 2014

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Město Ostrava se přihlásí do klání o titul Evropské město sportu 2014, a to konkrétně v kategorii s názvem City, v níž se utkají města s více než 100 tisíci obyvateli. Novináře o tom ve středu informoval náměstek ostravského primátora pro sport a školství Martin Štěpánek (ODS).

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Poblíž nově opravené ostravské ČEZ Arény by měla vzniknout nová atletická hala. V ČEZ Aréně by se navíc v roce 2015 mělo konat hokejové mistrovství světa.

Článek

„V lednu podáme přihlášku do Evropského parlamentu, během března až dubna pak do Ostravy dorazí hodnoticí komise. To, jak jsme v soutěži dopadli, bychom se měli dozvědět na konci příštího roku,“ sdělil Štěpánek.

V případě úspěchu to pro město bude podle Štěpánka znamenat další pozitivní zviditelnění. „Ostrava vždy byla brána jako město sportu. Tento titul by však znamenal jakési potvrzení tohoto symbolu. Navíc by přinesl navýšení domácích i zahraničních investic a příliv turistů,“ vysvětloval náměstek.

Dodal, že zkrátka by získáním titulu nepřišli ani obyvatelé Ostravy. „Projekt je v přípravě, ale už nyní je jasné, že se v něm počítá s větším počtem sportovních akcí a aktivit pro veřejnost,“ plánoval Štěpánek.

Podle ostravského primátora Petra Kajnara (ČSSD) je kandidatura města dobrá věc. „Přestože jsme neuspěli v klání o titul Evropské město kultury 2015 a zvítězila Plzeň, tak jsme si pozitiva odnesli. Mimo jiné v tom, že se zlepšila komunikace mezi městem a kulturními organizacemi. Projekt na proměnu Černé louky nám taky zůstal a stále s ním počítáme. Jen to půjde pomaleji,“ uvedl Kajnar.

Výstavba nové atletické haly

Náklady na boj o Evropské město sportu 2014 město vypočítalo na zhruba 10 miliónů korun. „Ostrava má v Evropě dobré jméno jako pořadatel významných sportovních akcí, jako jsou Zlatá tretra, Davisův pohár, světové a evropské šampionáty,“ konstatoval dále náměstek Štěpánek.

Dodal, že město počítá s tím, že v roce 2014 bude mít řadu nových sportovišť. „Kromě nyní opravovaného Vítkovického stadiónu připravujeme veřejné hřiště s okruhy pro in-line bruslení, ale také plánujeme výstavbu nové atletické haly,“ upřesnil náměstek.

Více podrobností k nové atletické hale však město ještě odmítlo zveřejnit. „Postavena by měla být ve Vítkovicích poblíž ČEZ Arény za zhruba 290 miliónů korun. Pokud vše půjde dobře, tak by se s její stavbou mohlo začít už příští rok, dokončena by pak mohla být na konci roku 2014,“ utrousil jen Štěpánek.

O titul se Ostrava utká například s rumunským městem Pitesti, irským Lisburnem, italskou Modenou či španělskou Lorcou. Z českých měst se titulem pyšní například Liberec, který je Evropským městem sportu pro letošní rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám