Hlavní obsah

Ostrahu munice vybírala obrana bez tendru, škoda přes dvě miliardy

Novinky, jas
Aktualizováno

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) při kontrole hospodaření ministerstva obrany s financemi na ostrahu muničních skladů, stravování a chod ubytoven zjistil řadu pochybení. Kontroloři prověřili nákup služeb za 4,7 miliardy korun a porušení rozpočtové kázně zjistil u 2,2 miliardy. V pondělí o tom informovala mluvčí NKÚ Olga Málková.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Článek

„Nejvýznamnější pochybení kontroloři odhalili u zakázek na technickou ostrahu muničních skladů,” konstatovala mluvčí. Zakázky na ostrahu muničních skladů byly podle ní účelově zadávány jedinému dodavateli bez výběrového řízení.

„V rámci smluv s tímto dodavatelem se také ministerstvo zavázalo, že od něj technologie pro ostrahu postupně odkoupí. Platilo je ale na splátky, přestože to zákon o majetku České republiky zakazuje. Za tento majetek zaplatilo 1,6 miliardy korun z peněz, které na to nebyly určeny,” dodala mluvčí, podle níž tak došlo k porušení rozpočtové kázně ve výši 2,1 miliardy korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle mluvčího ministerstva obrany Petra Medka jsou již muniční sklady střeženy subjektem vybraným na základě výběrového řízení.

Porce za 266 korun

Další pochybení kontrola odhalila u smluv na dodávky stravy. Resort určil, kolik porcí mají jednotlivé vojenské útvary odebírat. Zároveň však bylo dohodnuto, že počet odebraných porcí bude nižší, čímž cena porce až sedminásobně vzrostla.

„Ta se tak zvýšila z původních 39 korun na 266 korun. A to bez nákladů na suroviny,” připomněla mluvčí.

Ministerstvo obrany ústy mluvčího Medka uvedlo, že problémy s cenou stravování byly dány mimořádnými okolnostmi, neboť došlo k požáru kuchyňského bloku kasáren ve Staré Boleslavi. "Počet stravních dávek kvůli tomu klesl z původních 500 na 50 a to se promítlo do ceny za jednu porci," citovala jej ČTK s tím, že po třech měsících se podle něj cena vrátila na původní výši.

Problémy byly odhaleny i u veřejných zakázek na provoz a zabezpečení armádních ubytoven. Jak NKÚ upozornil, na problémy bylo ministerstvo upozorněno již v roce 2008.

„Ministerstvo mělo zavést konkrétní opatření, která měla situaci zlepšit. O přijetí opatření týkajících se úklidu ministerstvo informovalo vládu, přestože je ve skutečnosti nepřijalo,” konstatovala Málková.

Reklama

Výběr článků

Načítám