Hlavní obsah

Opusťte ČSSD, vybízí Zaorálek Zemanovy příznivce. Jdi sám, vzkazují mu

Novinky, Jiří Ovčáček

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek zahájil tažení proti příznivcům prezidentského kandidáta Miloše Zemana ve své straně. Prohlásil, že sociální demokracii by měl opustit každý, kdo navzdory oficiálnímu stanovisku nepodporuje v klání o Hrad místopředsedu ČSSD Jiřího Dienstbiera.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

Výzva k odchodu z ČSSD se podle Zaorálka týká i jeho kolegyně z vedení strany, místopředsedkyně strany Marie Benešové. Právě ta veřejně podpořila Zemana, stejně jako třeba čestný předseda sociální demokracie Valtr Komárek nebo senátor a bývalý moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas.

„Má jiného kandidáta, který patří k jiné politické straně. No tak by měl do ní odejít. Pokud je nějaká volební kampaň a ta strana do ní jde, tak pokud jsem členem té strany, tak bych měl respektovat, když jsme se demokraticky dobrali nějakého rozhodnutí, že jsem součástí určitého útvaru, který má určité hodnoty, nějak se dohodl a podle toho se chová. Ale není možné být v jedné straně a vést kampaň za nějakou stranu druhou,“ prohlásil Zaorálek pro čtvrteční vysílání Dvaceti minut Radiožurnálu.

Odejít by měl Zaorálek, vrátil úder Palas

Senátor ČSSD Palas si nenechal Zaorálkovu výzvu líbit. Místopředseda sociální demokracie podle něj v roce 2003 navzdory oficiálnímu stanovisku své strany nevolil právě Zemana. Palas soudí, že proto už nemá Zaorálek v logice svého výroku v ČSSD co pohledávat.

„Myslím si, že každý, kdo ve volbě prezidenta republiky v roce 2003 nevolil oficiálního kandidáta ČSSD, by už dávno neměl v sociální demokracii být,“ rýpl si Palas.

Benešová: Nikdo mě vyhánět nebude!

Zaorálkovu výzvu velmi ostře odmítla i Benešová. „Nikdo mě z ČSSD nebude vyhánět. Dodržuji sociálně demokratický program. Na prezidentskou volbu mám dlouhodobý, konzistentní názor,“ řekla Benešová Novinkám.

Podobně jako Palas vyčetla Zaorálkovi postup v prezidentské volbě v roce 2003. „Zamyslet nad sebou by se měl každý, kdo způsobil, že byl zvolen pravicový prezident Klaus,“ prohlásila.

Téma přímé volby prezidenta se tak stává na levé části politického spektra neuralgickým bodem. A to nejen pro ČSSD. Komunisté se dostali mezi dva mlýnské kameny, když stojí před rozhodnutím, zda podpořit Dienstbiera nebo Zemana. Sociální demokraté zvyšují na maximum tlak, aby KSČM dala přednost jejímu kandidátovi. Lídr ČSSD Sobotka k tomu vyzval nejen v otevřeném dopise, ale ve středu i osobně.

Vědět o sobě dávají i Zemanovi příznivci. Europoslanec za KSČM Vladimír Remek, o kterém komunisté uvažovali jako o prezidentském kandidátovi, jednoznačně podpořil právě Zemana. Pro komunisty se tak ukazuje jako možné řešení odložení rozhodování o tom, zda doporučí voličům Dienstbiera nebo Zemana. Nyní mají v plánu vynést verdikt v sobotu na jednání ústředního výboru.

Předseda KSČM Vojtěch Filip ve čtvrtek otevřeně připustil, že v sobotu skutečně nemusí rozhodnutí zaznít. Komunisté by v takovém případě počkali až na dobu po vánočních svátcích, kdy bude těsně před prvním kolem přímé volby. To se koná 11. a 12. ledna. „Ke sjednocení názorů členů Ústředního výboru KSČM nemusí dojít,“ sdělil Filip Novinkám s tím, že by to nepovažoval za žádný problém.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám