Hlavní obsah

Opravovat levné spotřebiče se nevyplatí

Právo, Martin Procházka

Sehnat opraváře či servis mobilních telefonů a notebooků jde nejsnadněji, těch se lidem nabízí pestrá škála. Najít ale opraváře na levný tyčový mixér je téměř nemožné, protože taková oprava se nevyplatí. Vyplynulo to z průzkumu k opravitelnosti výrobků v rámci projektu Opravme Česko.

Foto: AEG

Ilustrační foto

Článek

Analýza 901 zakázek zadaných do opravárenské sítě www.opravarna.cz ukázala, o které výrobky je mezi opraváři zájem a o které ne. Podle toho jednotlivé kategorie výrobků získaly skóre na škále od nuly do pětky, přičemž nula znamená prakticky neopravitelný výrobek.

„Z průzkumu vyplynulo, že největší zájem je mezi opraváři a servisy o kategorie notebooků a mobilů, zde se většinou opravuje rozbitý displej. Naopak nejhůře dopadly hodiny a fotoaparáty,“ sdělil Právu zakladatel projektu Jan Charvát.

Na platbách mobilem je závislých čím dál víc Čechů

Finance

Chybějí informace o opravitelnosti

Kategorie sama pro sebe je domácí elektro. „Běžné servisy domácí elektro často ani neopravují, protože na tom není příliš prostor pro zisk. Bez opraváře zůstává nejlevnější kuchyňské elektro, jako jsou tyčové mixéry či mikrovlnky za pár stokorun. Jejich pořizovací cena je tak nízká, že oprava nedává vůbec smysl. Často jsou navíc konstruované tak, že by na tom opravář strávil několik hodin, které mu nikdo nezaplatí,“ dodal Charvát.

Běžné servisy domácí elektro často ani neopravují
Jan Charvát, Opravárna.cz

Průměrná sazba opraváře je podle něho minimálně 250 Kč na hodinu.

V průzkumu zaměřeném na spotřebitele zase vyplynulo, že zákazníci by informaci o opravitelnosti výrobku uvítali už při nákupu.

Pro 95 procent lidí to je dokonce u spotřebního zboží zásadní faktor. Žádná taková informace přitom u nákupu výrobků v ČR k dispozici není. Až 85 procent spotřebitelů se někdy setkalo s tím, že se jim zakoupený výrobek už krátce po uplynutí záruky rozbil.

Diskuse o kvalitě výrobků dostupných na trhu je podle autorů projektu zásadní, protože výrobky, které se nedají opravit, se velmi rychle mění v odpad, jenž zatěžuje životní prostředí.

„Lepší opravitelnost výrobků je pro ministerstvo životního prostředí jednou z cest, jak snížit množství odpadu. V ČR stále výrobky předčasně vyhazujeme a bohužel jich velké množství končí na skládkách. Tento trend chceme otočit pomocí balíčku odpadových zákonů, který staví recyklaci a znovuvyužití na první místo. Ostatně opravitelnost dává smysl i ekonomicky,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). O nové odpadové legislativě má vláda jednat příští týden.

Polovinu spotřebičů nejde opravit. Má se to změnit

Domácí

Náhradní díly aspoň deset let

Na opravitelnost výrobků se v nové legislativě zaměřuje i Evropská komise, která rozhodla o tom, že výrobci praček, myček, ledniček nebo televizorů musejí od roku 2021 zajistit náhradní díly aspoň deset let po prodeji výrobku.

„Výrobci budou muset umožnit opravnám, aby měly přístup k informacím o opravě a údržbě výrobku. Také budou muset zajistit, aby výrobek byl rozmontovatelný. Jednak proto, aby byl opravitelný, a pak po konci jeho životnosti, aby bylo možné využít materiál pro recyklaci,“ řekl ČTK Petr Vozka z ministerstva průmyslu a obchodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám