Hlavní obsah

Piráti podali trestní oznámení kvůli vyplácení dotací Agrofertu

Aktualizováno

Piráti podali trestní oznámení kvůli tomu, že české úřady dál vyplácejí dotace holdingu Agrofert. Strana o tom v úterý informovala v tiskové zprávě. Záležitostí se podle nich zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Zástupci některých opozičních stran jednali v úterý ráno o auditu Evropské komise, který se zabývá střetem zájmů premiéra Andreje Babiše. Chtějí jej řešit v rámci mimořádného bodu na jednání Sněmovny.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Babiš převedl Agrofert do svěřenského fondu začátkem roku 2017. Stále je ale jeho beneficientem, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Piráti v minulosti několikrát vyzvali české úřady, aby proplácení dotací zastavily. Vzhledem k tomu, že se tak nestalo, podal senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty) společně se dvěma stranickými analytiky na začátku listopadu trestní oznámení pro podezření na porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití pravomoci úřední osoby nebo spáchání dotačního podvodu.

„Jde zjevně o systémovou korupci, která se projevuje převzetím státu pro osobní výhody pana premiéra Babiše, který by měl sledovat zájem České republiky, a nikoliv koncernu Agrofert. Jestliže v současné situaci opět nějaká osoba přidělí zakázku či dotaci společnostem z koncernu Agrofert, tak musí počítat s vysokým rizikem trestního postihu,” uvedl Wagenknecht.

Foto: Petr Horník, Právo

Lukáš Wagenknecht

Wagenknecht už v minulosti podal za Piráty také žalobu k Soudnímu dvoru EU, ve které navrhuje, aby soud konstatoval nečinnost Evropské rady v otázce Babišova údajného střetu zájmů. Senátor měl v minulosti s Babišem spory, ještě když působil jako jeho náměstek na ministerstvu financí. Babiš Wagenknechta dlouhodobě kritizuje, v pondělí ho označil za udavače.

Schůzka opozice

Kvůli auditu o Babišově střetu zájmů se v úterý ráno ve Sněmovně sešli zástupci ODS, Pirátů, KDU-ČSL, hnutí STAN a TOP 09.

O postoji premiéra k výsledkům auditu a jeho dopadech na Českou republiku chtějí jednat i na plénu Sněmovny, podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše, který schůzku svolal, ale není po pondělních vyjádřeních šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka pravděpodobné, že se poslanci v úterý k záležitosti na plénu dostanou.

Bartoš novinářům řekl, že zástupci opozice se chtějí obrátit i na vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), který účast na schůzce odmítl.

V pondělí Hamáček sdělil, že dokud nebude znát obsah zprávy a návrh postupu od ministerstva pro místní rozvoj, nebude se žádných jednání mimo vládu účastnit. Podle Bartoše je třeba, aby se Sněmovna vyjádřila k tomu, jak na výsledek auditu zareagovaly české úřady v čele s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO).

Řízení k auditu Agrofertu může trvat další měsíce

Evropa

„Nejdřív tvrdila, že zpráva není konečná, pak večer pod tlakem pravdy se vyjádřila, že konečná je. Ale máme tady dva měsíce na odpovědi a ten čas běží,“ uvedl. Podle něj je možné, aby si audit vyžádal kontrolní výbor Sněmovny nebo senátní komise.

Pozvání předsedy Pirátů nevyslyšeli ani komunisté a SPD, obě strany chtějí nejdříve své stanovisko formulovat ve svých grémiích. Ráno se sešel také poslanecký klub hnutí ANO, jehož se účastnila i ministryně Dostálová.

Babiš ve válce s Evropskou komisí: Není to pro mě autorita

Domácí

Obsah auditní zprávy, kterou Evropská komise zaslala do Prahy v pátek, nebyl dosud zveřejněn. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na Agrofert, i když ho vložil do svěřenského fondu.

Komise může Česku nařídit vrácení financí, předběžný audit hovořil přibližně o 450 milionech korun, které získal Agrofert ze strukturálních fondů.

Babiš střet zájmů odmítá. Podle informací týdeníku Respekt konečná zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje.

Babiš je dotační podvodník, měl by okamžitě odstoupit, vyzývá TI

Domácí

Komise oznámila, že je audit konečný, premiér však tvrdí, že z pohledu ČR konečný není. V pondělí uvedl, že o závěrech auditu nic neví a ani s nimi nebude obeznámen. Odkázal na to, že se k auditu v úterý vyjádří ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Ta oznámila tiskovou konferenci na 10:40.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám