Hlavní obsah

Opozice: S vládou zúčtujeme později

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovní opozice sice vládní opatření podporuje, ale podle jejích představitelů dalším restrikcím šlo předejít. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se vláda rozhodovala podle voleb, nikoliv podle dat. „Teď musí přijít rychlá ekonomická pomoc. Jedno důležité opatření vyhlašuji taky já: až to nejhorší překonáme, budeme hnát vládu k odpovědnosti,“ uvedla.

Foto: Tomáš Tkáčik, ČTK

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a předseda STAN Vít Rakušan

Článek

Právě záměr vyslovit nedůvěru vládě po konci nouzového stavu oznámil minulý týden předseda ODS Petr Fiala, tehdy ale jeho partaj zůstala osamocena. Fiala ve středu uvedl, že v tuto chvíli musí lidé spoléhat na odborníky a na to, že se jejich doporučeními vláda tentokrát řídí.

Co se děje, je neskutečné. ODS vyzvala vládu, aby požádala o důvěru

Domácí

Situace podle Fialy do současného stavu vůbec nemusela dospět, kdyby vláda půl roku neřešila volby, ale věnovala se přípravě na zhoršení situace. „Teď je důležité situaci rychle zvládnout a pomoci všem, které pandemie a vládní opatření zasáhly,“ uvedl.

Rakušan: Věřte nám a expertům

Podle předsedy STAN Víta Rakušana je situace kritická a přísnější opatření jsou na místě. Vládu zároveň obvinil ze selhání a z toho, že špatnou komunikací způsobila nedůvěru lidí.

Holiči ve Zlíně po noční šichtě zavřeli až těsně před šestou

Koronavirus

„Až krize skončí, budou se muset zpovídat za to, do jakého stavu nás dostali. Apeluji proto na každého spoluobčana. Pojďme se semknout a dodržovat potřebná opatření. Pokud nevěříte vládě, věřte nám i odborníkům,“ prohlásil.

Podle předsedy pirátů Ivana Bartoše opatření dopadnou na všechny občany, živnostníky, zaměstnance, lidi pracující na dohodu i samoživitele.

„Je nyní bezpodmínečně nutné, aby vláda jasně komunikovala, jak je podpoří a jak bude kompenzovat výpadek v příjmech,“ uvedl s tím, že chybí jasný plán, kdy a za jakých podmínek budou moci podniky znovu otevřít.

Poslední odpoledne před zavřením. Lidé vzali hobbymarkety i kadeřnictví útokem

Ekonomika

Bartoš také kritizoval různé hlasy znějící z kabinetu ohledně lockdownu. „I tak prosíme občany, aby opatření dodržovali, je to jediná cesta, jak dostat zemi z krize a zachraňovat životy,“ dodal.

Šéf SPD Tomio Okamura vyzval k urychleným kompenzacím. „V legislativní nouzi může zákony předkládat do Sněmovny pouze vláda, nesmíme ztrácet ani vteřinu a poslanci SPD jsou připraveni zasedat každý den klidně nonstop, abychom pomohli lidem,“ citovala Okamuru ČTK.

Opozice tepe vládu kvůli restrikcím

Domácí

Poslanec KSČM Leo Luzar byl prý při oznamování restrikcí jako opařený, čekal cílená opatření. „Myslel jsem si, že je vláda připravená a že půl roku stačilo k tomu, aby pochopila, s čím bojujeme. Dočkali jsme se však jen plošných škrtů, bez konkrétních zdůvodnění,“ řekl v ČT.

Výběr článků

Načítám