Hlavní obsah

Opovrhujete Sněmovnou, dožadoval se Kalousek ministrů

Novinky, jas

Projednávání návrhu státního rozpočtu ve Sněmovně narazilo ve středu na absenci řady ministrů. Přítomnosti alespoň poloviny vlády se opakovaně dožadovali poslanci TOP 09 a ODS.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva premiér Bohuslav Sobotka a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na jednání Poslanecké sněmovny k návrhu rozpočtu

Článek

„Opovrhujete Sněmovnou,“ osočil premiéra šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek poté, co si vzal desetiminutovou přestávku na poradu klubu, aby dal premiérovi šanci sehnat do lavic alespoň polovinu ministrů.

Když se ani poté dostatečný počet ministrů neobjevil, požádal Kalousek o další přestávku. Debata o rozpočtu tak pokračovala až po polední pauze, tedy až po půl třetí odpoledne.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka naslouchá rozpravě o rozpočtu. Prázdné lavice ministrů opozici vadily.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který spolu s ministrem financí návrh rozpočtu představoval, oponoval, že nepovažuje za nezbytné, aby byli na jednání všichni ministři. „Vládní většina v sále je,“ připomněl a dodal, že řada ze členů vlády je řádně omluvena.

To ponouklo k reakci šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjuru, který připomněl, že požadavek se netýkal přítomnosti celé vlády, ale aspoň poloviny jejích členů. S nadsázkou pak dodal, že kdyby chtěl obstruovat, mohl by navrhnout přerušení projednávání až do doby, než bude přítomen ministr spravedlnosti Robert Pelikán, „který medituje v Indii“ (ministr je tam na dovolené – pozn. red.).

Snižte schodek, požaduje opozice

Návrh rozpočtu představil poslancům ministr financí Andrej Babiš (ANO). Premiér rozpočet obhajoval s tím, že podporuje růst ekonomiky i zaměstnanosti. Odmítl návrhy opozice na snížení rozpočtového schodku, neboť  by byly ohroženy sociální služby státu i růst ekonomiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Pravicová opozice naopak požadovala nižší deficit. ODS o 30, TOP 09 minimálně o 20 miliard korun. „Utrácíte víc a investujete míň,“ prohlásil Kalousek, který vznesl návrh vrátit materiál vládě k přepracování.

Stanjura dodal, že se vláda řídí legendární větou někdejšího premiéra Vladimíra Špidly: „Zdroje tu jsou“, ale nevyužívá nynější růst ekonomiky k razantnějším opatřením ve výdajích.

Rozpočet má mít schodek 70 miliard a počítá s výdaji ve výši 1,251 biliónu a příjmy 1,181 biliónu korun. Vzhledem k rozložení sil ve Sněmovně lze očekávat, že návrh s těmito parametry hladce projde do druhého čtení.

Anketa

Měli by se ministři účastnit projednávání klíčových zákonů?
Ano, alespoň nadpoloviční počet ministrů
81,9 %
Ne, stačí dostatečný počet koaličních poslanců
7,4 %
Je mi to jedno
10,7 %
Celkem hlasovalo 1381 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám