Hlavní obsah

Opavská nemocnice bojuje se zlatým stafylokokem

Právo, ČTK, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OPAVA

Nemocnici v Opavě sužuje nákaza způsobená bakterií zlatého stafylokoka. Za poslední měsíc se nakazilo již deset pacientů. Dva z nich už zemřeli, jeden v noci ze čtvrtku na pátek. Primář infekčního oddělení Petr Kümpel se však domnívá, že bakterie neměla na úmrtí osob vliv.

Foto: BHC Most

Senny-Oři Cup v táhlovém hokeji Chemoplast

Článek

"Oba pacienti měli základní smrtelné onemocnění, pro které byli v nemocnici. Domnívám se, že zemřeli skutečně na své onemocnění," řekl ČTK Kümpel. Nemocnice přesto prošetřuje, zda stafylokok nemohl mít na úmrtí vliv. Podle předběžných výsledků se ale tato domněnka zatím nepotvrdila.

Stafylokok se přenáší přímým kontaktem přes věci nakažené osoby, stačí například, aby se člověk dotknul stolu. Nemocnice nechala dezinfikovat veškeré zařízení, s nímž nemocný mohl přijít do styku. "Bohužel to bylo neúčinné. Proto jsme přistoupili k tomu, že jsme zakázali přijímání pacientů, kteří k nám měli přijít na plánovaný výkon a provedeme druhou rozsáhlou dezinfekci," doplnil Kümpel.

Stafylokoci jsou součástí lidského těla a vyskytují se například na kůži. Nebezpečná nákaza vzniká podle Kümpela kvůli neúměrnému používání antibiotik. Stafylokok si totiž na léky zvykne a vůči určitým antibiotikům zůstane imunní.

U pacientů, kteří se v nemocnici nakazili, se naštěstí neobjevila agresivní forma stafylokoka a pacientům tak nákaza nezpůsobila větší problémy, uvedl primář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám