Hlavní obsah

Opakované volby ve Strakonicích ovládla Strakonická veřejnost

Právo, Pavel Orholz
Aktualizováno

Sobotní opakované volby ve Strakonicích jasně opanovala Strakonická veřejnost, tedy uskupení, které podle soudu vedlo v loňských volbách nerovnou kampaň a získalo tehdy většinu 51,15 procenta hlasů. V opakovaných volbách však v sobotu zvítězilo ještě jednoznačněji, když dosáhlo 64, 72 procent hlasů a 17 z 21 mandátů v městském zastupitelstvu.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Lídr Strakonické veřejnosti Břetislav Hrdlička se mohl radovat i po odchodu z volební místnosti

Článek

Kromě Strakonické Veřejnosti se do zastupitelstva dostala ještě 3Koalice pro silné Strakonice složená z ODS, TOP 09 a KDU - ČSL, která bude mít tři mandáty a také Jihočeši 2012 s jedním zastupitelem.

„Je to fajn a děkuji všem občanům za obrovskou podporu,“ sdělil Právu bezprostředně po volbách lídr Strakonické Veřejnosti Břetislav Hrdlička. Podle něho se Strakoničtí jasné vyslovili, že o jejich hlasech nemusí rozhodovat soudy, ale oni sami.

„Co je ve Strakonicích, zůstane ve Strakonicích,“ prohlásil Hrdlička. Vítězné hnutí může na radnici vládnout samo, nebo přizvat jedno ze dvou zbylých úspěšných uskupení, jež se dostaly do zastupitelstva. „Na tyto úvahy je opravdu ještě brzy,“ dodal hned po volbách Hrdlička, který doposud zastával post starosty.

Komunální volby ve Strakonicích se budou opakovat

Komunální volby

Ve strakonických volbách se nedařilo ANO 2011, které získalo 3,07 procenta a Trikolóra dostala při své volební premiéře 3,32 procent hlasů.

Stížnost na výsledky loňských voleb podal kandidát za Změnu pro Strakonice Karel Jánský, podle něhož byla vítězná Strakonická veřejnost zvýhodněná při kampani v radničním zpravodaji i na výlepových plochách. Krajský soud v Českých Budějovicích mu dal za pravdu, když označil volby za neplatné. Podle soudu dostat do zastupitelstva i další politické subjekty, které zůstaly těsně pod pěti procenty. Poškozené bylo prý například hnutí žalobce Změna, které získalo 4,23 procenta hlasů. Při opakovaných volbách však získala Změna však pouze 2,68 procenta hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám