Hlavní obsah

Ondráčka chce po Minářovi vyúčtování

Lídra neúspěšného projektu Lidé PRO Mikuláše Mináře vyzval jeho blízký spolupracovník, bývalý šéf Transparency International David Ondráčka, aby zveřejnil detailní vyúčtování, za co utratili necelých šest milionů, které dostali od sponzorů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mikuláš Minář

Článek

Kromě necelých 70 tisíc korun, jež má na transparentním účtu spolek PRO ČR, z. s., který organizoval celostátní petici a financoval hnutí Lidé PRO, zbylo zaniklému projektu z asi 5,8 milionu korun několik desítek tisíc.

Je nutné reagovat na otázky některých médií
David Ondráčka

„Tyto prostředky použijeme na vypořádání stávajících závazků a na pokrytí nákladů spojených s ukončováním hnutí. Pokud nám nějaké peníze zbydou, použijeme je v souladu s účelem jejich zaslání, tedy na podporu demokratického tábora a politické změny v ČR,“ dodal Minář.

Hnutí Lidé PRO chtělo jít do sněmovních podzimních voleb, pokud by se mu podařilo sesbírat půl milionu podpisů. Nakonec získalo jen podpisy 39 tisíc lidí, a proto činnost ukončilo.

Minářovo hnutí končí. Nemá podporu

Domácí

Podle Mináře darované peníze utratili na přípravu petice, sběr podpisů a na tvorbu a správu webových stránek. Jako předseda spolku si Minář vyplácel měsíčně odměnu ve výši necelých 23 tisíc čistého.

„Utracené peníze jsou adekvátní“

Ondráčka peníze z hnutí nedostával. Zdůraznil, že není členem spolku PRO ČR. Je však přesvědčený, že všechny peníze šly na přípravu hnutí.

„Přesto jsem požádal Mikuláše Mináře jako předsedu tohoto spolku, aby vyúčtování projektu zveřejnil v maximálním rozsahu, který umožňují zákony a předpisy. Tedy aby výdaje byly jasné a nebudily pochybnosti a spekulace. Je nutné reagovat na otázky některých médií,“ uvedl Ondráčka.

Minářův spolek utratil 6 milionů od sponzorů. Pak skončil

Domácí

O všech darech na transparentním účtu pro projekt Lidé PRO měl prý Ondráčka přehled a utracenou částku 5,8 milionu korun považuje za adekvátní.

Jak Právo a Novinky.cz informovaly, Minářův spolek podpořili svými finančními dary sponzoři i obyčejní lidé v součtu asi 5,8 milionu korun. Až na zhruba 60 tisíc korun byly z účtu všechny peníze do oznámení ukončení činnosti 24. března odčerpány převážně na „provoz, kampaň, mzdy“, a to po statisícových či milionových částkách.

Omluvil se Právu a Novinkám

Minář minulý týden na otázky, na co konkrétně byly peníze použity, neodpověděl a následně obvinil Právo a Novinky na Facebooku, že se jej nesnažily kontaktovat. Za to se v úterý omluvil.

Minář napadá Právo i Novinky.cz. Šest milionů prý utratil za propagaci

Domácí

„Chtěl bych se proto omluvit Vaší redakci za mylné tvrzení, že jste mne nekontaktovali,“ napsal Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám