Hlavní obsah

Ondráček rezignoval na post předsedy komise pro kontrolu GIBS

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ada, jas

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček v úterý rezignoval na post šéfa parlamentní komise pro kontrolu GIBS. Za jeho rozhodnutím je prý skutečnost, že on i jeho rodina čelí nevybíravým výhrůžkám.

Foto: Novinky.cz s použitím Právo a ČT

Zdeněk Ondráček na snímcích z roku 1989 a 2018

Článek

Ondráček na plénu vystoupil se stanoviskem klubu i svým. Své názorové oponenty označil za „demokratickou žumpu” a zlehčoval demonstrace za jeho odstoupení tím, že se jich účastnily pouze desítky či stovky „křiklounů”.

Rozrušený poslanec uvedl, že by se mohl dočkat i toho, že bude vyobcován ze Sněmovny, případně zbaven občanství. Mluvil rovněž o obavách z lynčování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Ondráček (KSČM) na jednání Poslanecké sněmovny.

Zdeněk Ondráček před listopadem 1989 působil v pohotovostním pluku Sboru národní bezpečnosti, který násilně zasahoval mimo jiné na demonstracích proti tehdejšímu komunistickému režimu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstrace proti komunistovi Zdeňku Ondráčkovi v čele parlamentní komise pro kontrolu činnosti GIBS v Praze

V pondělí se v řadě měst ČR konaly demonstrace proti Ondráčkovu zvolení i proti nynějšímu kabinetu, v jehož čele stojí lídr ANO Andrej Babiš, který je veden ve svazcích StB.

Ondráček i jeho straničtí kolegové doposud odmítali, že by v čele komise, která má dohlížet na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), měl stát někdo jiný než Ondráček.

Zástupci ODS, lidovců a TOP 09 Ondráčkovo rozhodnutí obratem uvítali. Zároveň odsoudili údajné výhrůžky, jimž měl poslanec čelit. Odmítli zároveň bagatelizaci Ondráčkova působení v uniformě SNB.

Reklama

Výběr článků

Načítám