Hlavní obsah

ON-LINE REPORTÁŽ: Třetí kolo rozhodlo, prezidentem zvolen Klaus

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Na Pražském hradě v pátek proběhla druhá společná schůze Sněmovny a Senátu, na které zákonodárci volili nového českého prezidenta. Stal se jím znovu současný prezident Václav Klaus, kterého navrhla ODS. Novinky volbu sledovaly on-line.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Manželky kandidátů mezi hosty schůze

Článek

17:58 Vlček ukončil společnou schůzi obou komor.

17:57 Švejnar pogratuloval Klausovi. Poděkoval svým volitelům a své rodině. "Důvěry občanů si nesmírně vážím," řekl.

17:55 Klaus děkuje za důvěru, slíbil, že ji nezklame. Ocenil i důstojný průběh volby. "Chtěl bych vás ujistit, že oba mé kandidátské projevy platí," řekl. Zdůraznil, že je třeba jít dál, mít volbu za sebou. "Rozpolcenost politické scény se nesmí stát brzdou naší cesty vpřed," dodal. "Budu prezidentem všech občanů ČR a všech z vás," poznamenal.

17: 48 Vlček ohlásil oficiální výsledky třetího kola. Hlasovalo 279 zákonodárců. Klaus získal 141 hlasů. Následuje dlouhý potlesk a gratulace Topolánka a dalších předsedů stran. Pro Švejnara bylo 111 hlasů, tleská se i Švejnarovi. Oba kandidáti si podali ruku.

17:40 Paroubek uvedl, že nezbývá, než Klausovi gratulovat. Poukázal na hlasování poslance Evžena Snítilého. "Nebýt toho, tak bychom neměli pana prezidenta Klause," řekl. Kritizoval také jednání komunistů, chovali se podle něj jako přesýpací hodiny. "K panu Filipovi nemám žádnou důvěru, několikrát ukázal, že je neschopný politik. Komunisté mají nepřímý podíl na znovuzvolení Klause," zaútočil naKSČM.

17:26 Vlček vyhlásil přestávku 45 minut na sečtení hlasů.

17:21 Podle neoficiálních informací byl zvolen prezidentem ČR Václav Klaus.

17:20 V sále je již uvolněnější atmosféra, usmívá se jak Klaus, tak členové ODS, a dokonce i Martin Bursík a Jiří Paroubek.

17:14 Schůze znovu začala. Předseda Vlček zahájil třetí kolo volby. Zde bude zvolen kandidát, který získá nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů dohromady.

Komunisté reagují na Paroubkovo obvinění z neserióznosti

17:00 Podle ČTK ministryně Stehlíková uvedla, že Zubová se chystá vydat prohlášení o svém stavu.

16:31 Přestávka ve volbě prezidenta bude až do 17:10.

Předseda sněmovny Vlček vyhlašuje výsledky druhého kola

Zbořil: "Asi bychom už měli začít uvažovat o budoucnosti Topolánkovy koaliční vlády. I na ní může dojít ještě v kuloárech Španělského sálu, i když asi až po skončení společné schůze."

16:27 Ministryně Stehlíková (SZ) neuspěla v bytě poslankyně Olgy Zubové (SZ) v Kutné Hoře, nezastihla ji doma. Předpokládá, že Zubová zřejmě vyhledala lékařské ošetření. Stehlíková to řekla Právu s tím, že se vrací do Prahy.

Politolog Zdeněk Zbořil z FF UK: "Více méně má Klaus vítězství v kapse, protože 26 komunistických hlasů může celou volbu podstatně ovlivnit. Jde ale o to, zda nedojde k dalším procedurálním průtahům, protože to by poskytlo čas k nátlaku na členy politických stran, kteří nejsou chráněni tajnou volbou. Přestávka je samozřejmě výhodná pro ty, co chtějí kupovat, a ty, co mají co nabídnout."

16:19 Vlček potvrdil výsledky druhého kola. Oba kandidáti postupují do třetího kola. Nyní je přestávka 45 minut na schůzi klubu Strany zelených. Strana chce zřejmě získat čas na to, aby zjistila, jestli se Zubová může zúčastnit třetího kola.

16:19 Vlček potvrdil výsledky druhého kola. Oba kandidáti postupují do třetího kola. Nyní je přestávka 45 minut na schůzi klubu Strany zelených. Strana chce zřejmě získat čas na to, aby zjistila, jestli se Zubová může zúčastnit třetího kola.

16:01 Komunisté by měli mít podle informací Novinek ve třetím kole volné hlasování.

Jiří Paroubek ostře napadl KSČM.

15:55 Podle informací Novinek parlament ani v druhém kole prezidenta nezvolil. Klaus ve Sněmovně získal 93 hlasů, 48 v Senátu. Švejnar dostal 94 hlasů ve Sněmovně a 32 v Senátu.

15:52 Proběhlo druhé kolo volby. Vlček oznámil dvacetiminutovou pauzu na vyhlášení výsledků. Podle informací ČTK ministryně Džamila Stehlíková (SZ) vyrazila za Zubovou, aby zjistila, jestli se poslankyně může zúčastnit třetího kola volby. „Chceme ukázat, že jsme jednotní,“ řekl Novinkám zdroj ze Strany zelených.

15:34 Vlček potvrdil neoficiální výsledky prvního kola. Začíná druhé kolo druhé volby, ve kterém zvítězí ten kandidát, který získá nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců i nadpoloviční většinu hlasů přítomných senátorů.

Předseda sněmovny Vlček vyhlašuje výsledky prvního kola

15:31 Místopředseda ODS Pavel Bém uvedl, že Klause volili občanští demokraté, významná část lidovců a poslanec Snítilý.

15:29 Podle neoficiálních informací získal Klaus ve Sněmovně 93 hlasů, 48 v Senátu. Švejnar dostal 104 hlasů ve Sněmovně a 32 v Senátu. Klaus tak získal 141 hlasů, což by mu stačilo na zvolení ve třetím kole.

15:15 Podle informací Novinek parlament v prvním kole druhé volby prezidenta nezvolil. Do druhého kola postoupili tak jako před týdnem Václav Klaus a Jan Švejnar.

15:13 Nejprve hlasoval Senát, poté Sněmovna. Nyní je 15 minut pauza na to, aby volební komise spočítala hlasy.

14:56 Vítězný kandidát musí v prvním kole získat hlasy 41 senátorů a 101 poslanců.

14:54 V sále je 80 senátorů a 198 poslanců, ti schválili skrutátorky volby. Začíná první kolo druhé volby prezidenta.

14:36 Senátor Barták potvrdil, že se volby nezúčastní.

14:19 Návrh senátora Mejstříka, který chtěl, aby se záznamy z volby uchovávaly po dobu pěti let a seznam volitelů odevzdán médiím, neprošel. Pro návrh bylo 16, proti 28 senátorů, z poslanců bylo pro 80 členů Sněmovny, proti 54. Nyní je předem avizovaná dvacetiminutová přestávka.

14:14 Ze senátorů bylo sedm pro tajnou volbu, proti 20. Hlasování obou komor bude veřejné.

14:12 Pro tajnou volbu hlasoval jen jeden poslanec, 78 bylo proti.

14:09 Rozhoduje se o způsobu hlasování. Hlasuje se o tajném hlasování, pokud nebude návrh přijat, bude volba automaticky veřejná.

14:07 Předseda klubu ČSSD Michal Hašek děkuje ODS, že pochopila, že obstrukce s tajnou volbou nemá smysl. Severa uvedl, že lidovci nemají problém s veřejnou volbou.

14:06 Schůze znovu začala. Předseda klubu ODS Petr Tluchoř: "Hrozí obstrukce, jsme přesvědčeni, že je nutné dnes prezidenta zvolit, ODS nebude prosazovat tajnou volbu".

Projev Jiřího Paroubka při druhé prezidentské volbě

13:34 ODS podpoří veřejnou volbu, chce předejít obstrukcím. Uvedl to šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. Občanští demokraté dosud zastávali tajnou volbu jako jedinou svobodný způsob hlasování.

Zbořil: Pokud jde o způsob volby, zdá se, že už nebude tak důležitý, protože těch 147 hlasů, jak o nich mluvil Vojtěch Filip, je, jak by řekl Mirek Topolánek, on the road. I úsměvy členů ODS v sále a větší strnulost těch druhých o tom svědčí

13:00 Komunisté podpoří Jana Švejnara v prvním a druhém kole, ve třetím mu ale již hlasy nedají. Novinkám to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Komunisté opakují stejný scénář, jaký uplatnili v první volbě. Lze předpokládat, že Švejnar postoupí do druhého kola, může získat většinu ve Sněmovně. Klaus má jisté hlasy v Senátu.

Ostrá hádka Davida Ratha a Evžena Snítilého

Politolog Zdeněk Zbořil z Ústavu politologie FF UK k volbě prezidenta: "Zdá se, že senátoři i poslanci si více uvědomují, až na tradiční výjimky, dosah svých slov i skutků než tomu bylo minulý týden. Doufejme tedy, že k nějaké reflexi a katarzi došlo."

12:56 Zákonodárci mají polední přestávku do 14 hodin.

:. Jana Bobošíková odstupuje z boje o HradAutor: ČT

12:53 V případě veřejné volby, bude volební dokumentace archivována Sněmovnou po dobu peti let. Jmenné seznamy budou po volbě předány médiím, navrhl Mejstřík.

12:52 U mikrofonu znovu Mejstřík. Reaguje na Kalbáče. "Zkuste si alespoň občas přečíst desatero," řekl. Janáčkové doporučil, aby volila změnu, tedy Švejnara. Navrhuje, aby nebyly skartovány záznamy z volby. Protestuje také proti tomu, aby volební komisi vedli dva členové ODS.

12:48 "Ani nevíte, jak vám rozumím," řekl Paroubek, který prý v podobné situaci žije již tři roky. Zatleskal mu i Topolánek.

:. Projev předsedy ODS Mirka Topolánka

12:46 Mluví nezávislá senátorka Liana Janáčková. "Lidé, věnujte mi chvilku pozornosti. Patřím mezi ty, kteří byli zastrašováni. Patřím mezi sedm statečných nebo nepohodlných," řekla. Chce volit tajně, je pro Václava Klause. V pohnutém projevu uvedla: "Kdyby se se mnou něco stalo, pánové Topolánku, Bursíku, Paroubku, Filipe, Čunku někdo se postará o mé děti?". I ve veřejné volbě ale podpoří Klause. Těší se, že ji Klaus po zvolení pozve na večeři.

12:40 Předseda klubu KDU-ČSL Pavel Severa se ohradil proti slovům Mejstříka. "Jsme stranou s křesťanským smýšlením, u nás je svoboda. Kéž by takovou svobodu měli všichni poslanci a senátoři," uvedl.

12:38 Hovoří nezávislá senátorka Jana Juřenčáková. "Budu volit prezidenta dle svého vědomí a svědomí, nejsem nesvéprávnou osobou, z čehož mě někteří kolegové obviňují," uvedla. Je třeba najít shodu.

12:35 Až do poslední chvíle prý váhal, je rád, že je v KDU-ČSL demokracie a je rozdělená mezi dvěma kandidáty. „Jsem pro volbu tajnou, nicméně při veřejné volbě neopustím sál,“ uvedl. Klaus nemůže za zvyšování počtu vražd, za to, že se děti neučí etice. Nedávno se prý ptal skupinky školáků, kolik z nich zná desatero, levicoví poslanci se smáli. „Já vím, jsme v ateistické společnosti,“ poznamenal Kalbáč.

12:30 Má slovo senátor Josef Kalbáč (KDU-ČSL). Je třeba vítat nový den a uzavírat ho s vědomím, že člověk splnil svou povinnost. Kritizuje první volbu, která byla nedůstojná. "Kdyby se takto chovali naši zemědělci, byl by stále prázdný stůl," vysvětlil.

:. Projev předsedy KSČM Vojtěcha Filipa Autor: ČT

12:26 Liška řekl, že mu vadí hry kolem volby, snaha maskovat taktiku ušlechtilými motivy. Ti, kdo chtějí veřejnou volbu, chtějí mít své zákonodárce pod kontrolou. "Mám obavu, že se ani dnes nedočkáme zvolení prezidenta," řekl. Spletl se, řekl, že jeho volbou je stávající prezident Václav Havel. Klaus se usmívá.

12:22 Šéf lidovců Jiří Čunek řekl, že by se zákonodárci měli omluvit za to, co předvedli veřejnosti minulý víkend a během tohoto týdne. Nyní promluví místopředseda Senátu Jiří Liška (ODS).

12:20 "ODS jde dnes o vše a je dlouhodobě opilá mocí, proč by měl člověk věřit, že výhružné SMS nejsou z její dílny," zeptal se senátor. Uvedl, že KSČM koordinuje své kroky s ODS. "KDU-ČSL před pěti lety nedala drtivá většina členů hlas Klausovi, proč se její postoj nyní změnil?", zeptal se Mejstřík. Uvedl, že lidovci podporují Klause výměnou za majetokvé vyrovnání státu s církví.

12:13 Mluví nezávislý senátor Martin Mejstřík. Kritizuje vyhrožování a údajné vydírání, které proběhlo před volbou. "Je to obrázek o politické kultuře v ČR," řekl. Podpořil založení ODS a zvolení Klause do jeho čela. "Naše naděje byly zklamány," uvedl.

:. Kandidátský projev Jany Bobošíkové

12:08 Má slovo Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Veřejná volba má větší nároky na volitele, než volba tajná. Volitelé z vládní koalice cití i zodpovědnosti vůči vládě. Podporuji veřejnou volbu, pokud ale převáží názor opačný, budu ho respektovat. Bude volit Jana Švejnara.

12:06 Švejnar je pracovitý a skromný člověk, umí sjednocovat, sdělil Novotný.

12:04 Vystupuje senátor Josef Novotný (SNK). Prezident má možnost ovlivnit mínění veřejnosti, je dle něj morální autoritou. Prezident nemá být tím, který je svázán s nějakou stranou a už dosáhl všeho. "Zvažte, který z kandidátů dokáže čelit tlakům na organizaci olympiády," řekl. Podle něj je to Švejnar.

Kandidátský projev Jana Švejnara

11:58 "Významný politik KSČM mi řekl, že vozím fekálie," řekl. Poslanci ODS se smějí. "Moc se nesmějte, vozil jsem je s vašim předsedou," dodal Paroubek. Pokud chce Snítilý volit Klause, ČSSD se za něj omlouvá a vyzývá k odevzdání poslaneckého mandátu.

11:56 Paroubek podtrhl důležitost sociálního smíru a občanské společnosti. Klaus podle něj nese zodpovědnost za společenskou krizi v 90. letech. Korunu politické zmatenosti nasadila KSČM, která přišla s Bobošíkovou v rekordním čase. KSČM říká, že s ní další strany nejednají, ČSSD ale splnila jejich požadavky.

:. Kandidátský projev Václava Klause

11:50 Klaus za vlády vedené svou stranou nepoužil ani jednou veto, předtím tak činil hojně, poznamenal. I veřejnost chce Jana Švejnara. Klaus přirovnává Brusel ke hnízdu byrokratů, bez členství v EU bychom ale nedokázali modernizovat zemi, řekl šéf ČSSD. "V pohledu na svět se v zásadě shodujeme se Švejnarem," řekl. S Klausem se shoduje jen polský prezident Kaczinski.

11:46 Slovo má předseda ČSSD Jiří Paroubek. Hledáme nástupce Masaryka a Beneše, řekl, osobnost, která je schopna lidi spojovat. ČSSD neprosazuje stranického kandidáta. Švejnar je nad stranami a je schopen být přísně ústavním prezidentem.

11:41 Demokratická volba musí být tajná, uvedl. Nebojí se ukázat, jak volí, ale tajná volba je princip, ze kterého neustoupí. Cituje příklady z etologie, aby zdůvodnil svůj menšinový názor.

11:36 Vystupuje nezávislý senátor Karel Barták. Během třetího kola první volby odešel na protest proti veřejné volbě. Učiní tak i dnes, jestli se bude hlasovat veřejně.

:. Předseda zelených Martin Bursík a předsedkyně poslaneckého klubu strany Kateřina Jacquesfoto: Právo/Lukáš Táborský

11:33 Upozornil, že hlasy komunistů může dostat jen ten, který se distancuje od radaru USA. Předseda SZ Martin Bursík tím, že prosazoval Švejnara, znemožnil dohodu s KSČM a napomáhá znovuzvolení Klause. Kritizoval zelené za to, že se nechtějí zavázat hlasovat proti radaru a že odmítají spolupracovat.

11:26 Mluví Miroslav Grebeníček (KSČM). Obhajoba sociální spravedlnosti je v ČR excentrismem. Prezident je pro občany hlavou státu, dnešní hlasování bude signálem, jestli parlament chce zakonzervovat minulost nebo přijmout změny. "Část vládní koalice nastavila režim, který je jako dva týdny neholené struhadlo," řekl. Kritizoval vládní politiku.

11:20 Mluví senátorka Soňa Paukrtová, předsedkyně Klubu otevřené demokracie. Švejnar podle ní sjednotí strany. Během českého předsednictví EU bude Švejnar pozitivně ovlivňovat evropské priority. Vyzvala k jeho zvolení.

11:18 Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) Novinkám řekl, že bude trvat na tom, aby při rozhodování o tajné nebo veřejné volbě nedošlo k tomu, že Sněmovna převálcuje Senát. Řešením by mohl být Čunkův návrh na společné hlasování obou komor.

11:17 V kuloárech se hovoří o tom, že se druhá volba může opět protáhnout až do soboty. To by se mohlo stát v případě, že se poslanci a senátoři budou hádat o proceduře, či zahltí jednání přestávkami na poradu stranických klubů.

:. Manželky kandidátu mezi hostmi schůzefoto: Právo/Lukáš Táborský

11:16 Kritizoval termín druhé volby, který je moc blízký tomu prvnímu. Bylo třeba více prostoru pro dialog.

11:15 Řada politiků povýšila stranický zájem nad zájem veřejnosti. ČR nesmí být jen satelitem USA a musí propagovat lidská práva. Na tyto otázky musí kandidáti odpovědět. Důležitá je i energetická bezpečnost ČR, prezident by neměl hledat v minulosti nepřítele. Komunisté chtěli rozšířit prostor k výběru. Bobošíková je žena, která má pevný názor, nebojí se jít proti proudu a která vám nemůže být lhostejná, řekl.

11:10 Senátor Jaroslav Kubera odmítl vystoupit, vystupuje předseda KSČM Vojtěch Filip. Kritizoval průběh předvolebních jednání, zmínil osobní výhrůžky a dopisy. "Jednejme s respektem k názoru druhých," uvedl. "Klaunů je málo, ale šašků, těch je," citoval Wericha.

:. Kandidáti na prezidenta při zasedání parlamentufoto: Právo/Lukáš Táborský

11:06 ČR musí rozvíjet svůj potenciál, podporovat aktivní a starat se o ty, kteří se o sebe nemohou postarat. Tyto hodnoty prosazuje dlouhodobě Klaus. Jeho znovuzvolení bude potvrzením platnosti těchto hodnot. Má zkušenosti, zralost a nadhled. Prezidentský úřad je vrcholem politické kariéry, ne jejím startem. Prezidentská volba není proti nečemu, je třeba překonat to, co nás rozděluje. "Přeji vám šťastnou ruku," ukončil.

11:03 Je třeba dívat se do budoucnosti. Citoval F. D. Roosevelta: „Pravými vládci jsou voliči“. Je nutno hledat společná východiska, ne ptát se kandidátů na jejich odlišná stanoviska na různá témata. Citoval Masaryka, podle kterého bylo třeba najít dohodu mezi stranami.

11:01 Mluví Topolánek. Minulá volba potvrdila, že parlament ztratil úctu. Je třeba více důstojnosti a návrat k prvorepublikové hranici, kde hlava státu byla symbolem státnosti. "Neřešíme tu rehabilitaci jisté pototalitní strany, poplatky, radar, diskuse ve stranách, ale volíme hlavu státu," uvedl.

10:58 Reformní kroky vlády nám přihrály navíc tisíce korun, ale dětem nepomohly. Poděkovala těm, kteří ji navrhli.

10:57 Je podle ní třeba kvalitního vzdělání a tvrdé práce a zdravého sebevědomí. Hlava státu musí mít vizi a cíle pro budoucnost a nesmí ji zajímat jen osobní prospěch. "Žádný domov se neobejde bez vzájemné úcty a pokory," dodala.

:. Jana Bobošíková při projevufoto: Novinky/Repro ČT

10:54 "Stačí krůček a zřítímě se do propasti mafiánského režimu," řekla. Kritizovala změny ve zdravotnictví, dle kterých za zdravotní péči musí platit i batolata. Hlava státu musí sloužit lidem a ne moci a musí chránit slabé.

10:51 Mluví Bobošíková. Ptá se, kolik let bude ještě potřeba k nalezení svornosti v životě. Vyzdvihla hodnoty svobody, tolerance a důstojnosti. "Proč má být tento Sál degradován na místo, kde se kupčí s lidským strachem," ptá se.

10:49 „Chci být prezidentem sjednocujícím, těší mě, že mě navrhli senátoři ze čtyř různých klubů. To také o něčem vypovídá,“ řekl. Přál by si, aby 15. února roku 2010 mohl říci, že volba do parlamentu bude korektní, aby v roce 2011, že jsou nastaveny hlavní reformy. V roce 2013 by chtěl občanů říci, že jsme společně ušli kus cesty společného projektu ČR bez bariér.

10:44 Švejnar se bude za pět let zasazovat o přímou volbu prezidenta.

10:43 Klaus se ve čtvrtek pozdě večer sešel v pražském hotelu Holiday Inn s lobbistou Andrejem Surňakem, který dříve působil jako poradce Stanislava Grosse a vedl úspěšnou volební kampaň pro ČSSD v roce 2002. Napsal to server Euro.cz

10:42 Podle Švejnara je hlas pro něj hlasem pro nový impuls. Nebude bojovat ani s parlamentem ani s vládou ani se soudcovstvím. Bude pomáhat vládě prosazovat její priority. Pokud by Ústavní soud (ÚS) rozhodl v jeho neprospěch, rozhodnutí přijme. Každá strana chce, aby byl na Hradě férový prezident, který podporuje dialog.

:. Jan Švejnar při projevufoto: Novinky/Repro ČT

10:38 Mluví Švejnar. Jako prezident chce pomáhat bourání bariér, které dělí společnost. Chce vrátit politice úctu v očích občanů.

10:35 Bude podporovat existenci koruny tak dlouho, dokud to pro ČR bude výhodné. Kritizoval také pasivitu vůči mezinárodním institucím. Zdůraznil, že bude usilovat o to, aby lidem zůstala svoboda a národní soudržnost. Citoval Aloise Rašína: "Budeme-li držet spolu, udržíme republiku". "Vidíte-li to podobně, dejte mi svůj hlas," řekl prezident. Veřejná volba by byla podle něj nespornější. Zákonodárci ODS aplaudují ve stoje.

10:30 Studoval texty amerického exprezidenta Abrahama Lincolna, jehož cituje: "Po čtyřech letech působení ve funkci prezidenta mám dnes již málo co prezentovat." Upozornil, že pokud volitelé touží po budoucnosti, kdy je kontrolováno každé hlasování a panuje nesvoboda, pak nemůže být jejich kandidátem. Vždy se snažil najít konsensus.

:. Václav Klaus při prezidentském projevu před poslanci a senátoryfoto: Novinky/repro ČT

10:27 Klaus děkuje svým volitelům z minulého týdne. Zdůraznil nutnost důstojnosti prezidentské volby. Řekl, že pronáší již svůj pátý kandidátský projev, to od zrodu republiky podle něj ještě nikdo neučinil.

10:25 Vlček navrhl tajnou volbu, pokud nebude přijata, volba bude veřejná. Otevřel rozpravu. Vystoupí Klaus.

10:20 Švejnar přišel za potlesku k řečnickému pultu. Své místo zaujali i Bobošíková a Klaus. Všichni tři kandidáti jsou oblečeni v černém.

10:19 "A je vymalovano," poznamenal k rozhodnutí Snítilého jeden z poslanců sociální demokracie.

:. Ministr vnitra za ODS Ivan Langer, za ním uprostřed Jaroslav Tvrdíkfoto: Právo/Lukáš Táborský

10:18 Ve Španělském sále je přítomno 199 poslanců a 81 senátorů. Rozhodli, že se všichni tři kandidátí mohou zúčastnit společné schůze.

10:15 O procedurálních návrzích se bude nejprve hlasovat odděleně, pokud jedna komora nebude souhlasit, bude hlasování společné, řekl Vlček.

10:12 Poslanci a senátoři zvolili za ověřovatele zákonodárce Karla Korytáře, Tomáše Grulicha a Františka Laudáta.

10:06 Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) zahájil schůzi obou komor k volbě prezidenta. Vyjádřil přesvědčení, že současná volba bude důstojnější, než ta minulá.

09:48 Na Pražském hradě bude chybět poslankyně zelených Olga Zubová, dále se tak snižují šance kandidáta Jana Švejnara. Zubová poslala vedení strany textovou zprávu, podle které se nedostaví. Novinkám ve čtvrtek řekla, že se po operaci necítila dobře, doufala ale, že v pátek do Prahy přijede.

:. Poslanec Evžen Snítilý po vyloučení ze sněmovní frakce ČSSDfoto: Novinky/Jiří Ovčáček

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám