Hlavní obsah

Premiér Fiala uvedl do funkce ministry. Lidem nechce nic nařizovat, hodlá jim věřit

Jan Menšík, Novinky, ČTK, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) během uplynulých dvou dní uvedl do úřadu všechny nové ministry, výjimkou je pouze ministr zemědělství Zdeněk Nekula, který si úřad nemohl převzít kvůli nákaze covidem-19. Jednotliví ministři po uvedení do funkce představili své priority, Novinky vše sledovaly v on-line reportáži.

Tisková konference premiéra Petra Fialy Video: ČTK

 
Článek

Fialův kabinet složený z pěti stran (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Starostové a Piráti) má oproti tomu končícímu o tři členy více, celkem tedy bude mít sedmnáct ministrů a předsedu vlády.

Nová vláda nouzový stav nechce. Skončí hned po Vánocích

Domácí

Během pátku se svých úřadů ujali 1. vicepremiér vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti), ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a krátce před 20. hodinou také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

V sobotu si pak resorty převzalo zbylých devět ministrů. Do funkce byla uvedena ministryně obrany Jana Černochová (ODS), ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), ministr dopravy Martin Kupka (ODS), ministr školství Petr Gazdík (STAN), ministr kultury Martin Baxa (ODS) a ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

My musíme většině lidí věřit. Ani v normálním životě nežijeme v tom, že všichni jsou zločinci a vše porušují
premiér Petr Fiala

Jako poslední byli uvedeni do funkce ve Strakově akademii ministři bez portfeje, což jsou ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek, ministr pro legislativu Michal Šalomoun a ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová.

Jediným ministrem, který nyní nebude uveden do funkce, je Zdeněk Nekula, který si resort zemědělství zatím nemůže převzít kvůli nákaze covidem-19. Do té doby bude řízením ministerstva pověřen Marian Jurečka.

Tradičním předáváním resortů do rukou nových ministrů odstartovala oficiálně pracovní etapa nového kabinetu.

15:33 - Vážení čtenáři, dnešní on-line přenos z uvádění zbylých ministrů z vlády premiéra Petra Fialy do úřadů končí. Děkujeme za pozornost.

15:29 - „Tam, kde je potřeba zasáhnout a zavést opatření, tak je budeme dělat. Neznamená to, že složíme ruce do klína. Ale důvěra v občany v tom, že lidé mají už zkušenosti s covidem a jsou si vědomi rizik, je podle mě na straně vlády povinností. My musíme většině lidí věřit. Ani v normálním životě nežijeme v tom, že všichni jsou zločinci a vše porušují. Nechtějte po vládě, aby tak přistupovala k lidem,” prohlásil Fiala v návaznosti na slova ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) o tom, že kabinet nehodlá lidem před Vánocemi něco nařizovat, ale bude apelovat na jejich zodpovědnost.

Lidé by se podle Válka neměli setkávat a neměli by pořádat žádné večírky, a to ani na silvestra, aby se snížila virová nálož ve společnosti před očekávaným rozšířením mutace omikron.

15:26 - To, že vláda neprodlouží nouzový stav podle Fialy neznamená, že by se situace zlepšila a covid vymizel. Nový kabinet prý jen chce s epidemií bojovat jinými právními nástroji, než je nouzový stav, který označil za krajní řešení.

Vláda nebude na svátky nic nařizovat, nejsme v komunismu, řekl Válek

Domácí

Kabinet prý sleduje vývoj situace v zahraničí s ohledem na šíření nakažlivější mutace omikron a v případě potřeby je připraven rychle přijmout opatření či znovu vyhlásit nouzový stav.

15:23 - Fiala zdůraznil, že chce, aby jeho vláda vystupovala jednotně a komunikovala srozumitelně směrem k občanům. Nechce, aby se opakoval informační chaos, jak tomu občas bylo u vlády Andreje Babiše, kdy jednotliví ministři v jeden den vydávali protichůdná vyjádření. Poprosil své vládní kolegy, aby prvně vše řešili na vládě a až následně téma komunikovali občanům.

Vojtěch: Omikron hrozí. Nouzový stav je nutný

Domácí

15:18 - „Pokusím se maximálně omezit to, aby se přijímaly legislativní zmetky. Dále se budu snažit zrušit vše, co je v českém právu zbytečné, nebo co přestalo dávat smysl. Začal bych na právních povinnostech drobných a malých podnikatelů,” představil své priority ministr pro legislativu Michal Šalomoun s tím, že malé firmy zbytečně zatěžují například kontrolní hlášení.

15:17 - Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová chce více podporovat uvedení výsledků aplikovaného výzkumu do praxe. Důležité je pak podle ní hledat další finanční zdroje pro tuto oblast. Hodlá také utužovat mezinárodní vztahy s technologickými velmocemi, chce využít svých vztahů na Tchaj-wanu či v Izraeli.

15:15 - „Je třeba neprodleně provést inventuru příprav a případně připravit přehodnocení rozpočtu pro předsednictví,” řekl nový ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek. Dále bude usilovat o zlepšení koncepční a argumentační přípravy vlády, aby veškerá komunikace s EU byla vždy přehledná a řádně podložena argumenty a analýzami.

15:08 - „Potřebujeme, aby ČR měla přehlednější právní systém, aby se připravovaly kvalitnější zákony, ve kterých se vyznají lidé i právní obec,” zdůvodnil premiér potřebu ministra pro legislativu.

Důraz na vědu, výzkum a inovace zase zdůvodnil tím, že Česká republika musí být konkurenceschopná a úspěšná. Pro ministra pro evropské záležitosti zase bude klíčové zajištění hladkého předsednictví ČR v Radě EU.

15:05 - „Dvoudenní uvádění nových členů vlády do jejich funkcí ukončuji zde na Úřadu vládu tím, že jsem uvedl tři ministry, kteří budou koordinovat záležitosti, které dosud nebyly ve vládě koordinovány,” řekl Fiala po uvedení trojice ministrů bez portfeje.

13:30 - V příští hodině premiér Petr Fiala uvede do funkce tři nové ministry bez portfeje. Jde o ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka, ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helenu Langšádlovou a ministra pro legislativu Michala Šalomouna.

Na 14: 50 je pak naplánována společná tisková konference premiéra s ministry nově vzniklých resortů.

13:15 - Hubáčková za nejdůležitější považuje řešení klimatické otázky a nutné změny v energetice, zemědělství či průmyslu. V tom podle ní bude nezbytně nutná spolupráce s jinými resorty. „Spolupráce, doufám, přinese to, že budeme umět dobře a rychle čerpat finanční prostředky, abychom se s tím brzy vyrovnali,” řekla po svém uvedení do funkce.

Mezi další priority patří podle ní dořešení havárie na řece Bečvě. „Musíme nastolit taková opatření, aby k podobným případům vůbec nedocházelo,” řekla. Dodala, že jejím celoživotním profesním cílem a snahou je ochrana pitné vody, kterou chce prosadit i do ústavy.

12:13 - Na řadě s uvedením do úřadu je nyní nová ministryně životního prostřední Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). V čele resortu vystřídá Richarda Brabce (ANO).

Hubáčková po schůzce se Zemanem: Nejkontroverznější byl asi kanál Dunaj-Odra-Labe

Domácí

12:07 - Nový ministr Martin Baxa má za hlavní cíl vrácení situace v kultuře do normálu po dopadech covidu na toto odvětví.

„Budu velice naléhavě usilovat o to a přesvědčovat kolegy ve vládě, aby se kultura vracela do normálu, jakmile to situace umožní. Aby se nepřijímaly další restrikce omezující kulturu,” prohlásil Baxa.

Klíčový pro něj bude také zákon o veřejných kulturních institucích. Chce se také věnovat novele autorského zákona či novele mediálních zákonů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Petr Fiala (vpravo) uvedl do funkce ministra kultury Martina Baxu (vlevo), který úřad převzal po Lubomíru Zaorálkovi, 18. prosince 2021 v Praze.

12:05 - Podle předsedy vlády Petra Fialy by se mělo do kultury dávat jedno procento HDP.

11:40 - Do úřadu byl uveden ministr kultury Martin Baxa (ODS), který vystřídá Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

11:37 - Úkolem školství bude uvést do života Strategii 2030+, která se zabývá modernizací českého školství, řekl po svém uvedení do úřadu nový ministr školství Gazdík. Dokument vypracovalo předchozí vedení resortu. Podle Gazdíka je na věci politická i odborná shoda.

České školství podle něj potřebuje změnu, musí se připravovat na budoucnost. „Základní dovedností studenta musí být, že se musí umět učit novým věcem,” poznamenal nový ministr. Chce výrazným způsobem zvýšit motivaci žáků a studentů a vláda podle něj také bude muset vysvětlit nadcházející změny ve vzdělávání zejména rodičům.

Za velké úkoly, které před Gazdíkem stojí, premiér Fiala označil úpravu rámcových vzdělávacích programů, aby se snížil objem učiva ve prospěch kvality, nebo nastavení systému duálního vzdělání. Přihlásil se také k závazku udržet platy učitelů minimálně na 130 procentech průměrné mzdy.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Premiér Petr Fiala uvedl do funkce ministra školství, mládeže a tělovýchovy Petra Gazdíka, který úřad převzal po Robertu Plagovi, 18. prosince 2021 v Praze.

10:38 - Premiér Fiala se nyní přesouvá na ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy na Malou stranu, kde uvede do funkce Petra Gazdíka (STAN). Ten nahradí Roberta Plagu (za ANO), který však na ministerstvu zůstane v pozici politického náměstka.

10:35 - Za klíčové priority Kupka označil dostavbu Pražského okruhu, dálnice D35 či dostavbu dálnice D1 v okolí Přerova. Postavit chce 200 kilometrů dálnic. Mýtné se minimálně pro příští rok prý zvyšovat nebude.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Petr Fiala uvedl do funkce ministra dopravy Martina Kupku, který úřad převzal po Karlu Havlíčkovi, 18. prosince 2021 v Praze.

Rád by také oblast dopravních agend více digitalizoval, aby „stát neotravoval lidi” a ti si mohli vyřídit například řidičský průkaz či věci spadající pod registr vozidel z domova přes internet.

10:34 - „Říká se, že doprava je krví ekonomiky. Pro mě je doprava zároveň krví svobody,” prohlásil Kupka s tím, že právě kvůli dopravě můžeme navštěvovat přátele, blízké či cestovat do zahraničí. „Pevně doufám, že další 4 roky budou ve znamení rozšiřování infrastruktury a splácení dluhu,” dodal.

10:03 - Dalším, kdo si přebírá ministerstvo, je Martin Kupka (ODS), který usedne v křesle ministra dopravy.

Budou se stavět desítky kilometrů dálnic ročně, řekl po jednání se Zemanem Kupka

Domácí

10:00 - Již bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) popřál své nástupkyni Janě Černochové mnoho štěstí ve funkci. Metnar nyní zamíří do čela sněmovního obranného výboru, kterému dosud předsedala zase Černochová.

9:53 - Prezident Miloš Zeman měl k Lipavskému jako jedinému ministrovi výhrady kvůli údajně nízké kvalifikaci a rozdílným názorům. Odmítal ho jmenovat ministrem, své rozhodnutí pak v pondělí překvapivě změnil.

„Budu usilovat o konstruktivní vztahy s panem prezidentem. Z ústavy vyplývá, že má poměrně širokou řadu kompetencí v zahraniční politice. Je potřeba vést debatu, je to standardní součást práce ministra zahraničních věcí,” ujistil Lipavský.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Petr Fiala uvedl do funkce ministra zahraničí Jana Lipavského, který úřad převzal po Jakubu Kulhánkovi, 18. prosince 2021 v Praze.

9:52 - Lipavský také po svém uvedení do úřadu řekl, že v pondělí podnikne svou první zahraniční cestu. Zamíří na Slovensko, kde se setká se svým protějškem.

9:49 - „Hlavním cílem bude posílit dobré jméno České republiky v zahraničí. Když jedeme do zahraničí, reprezentujeme národní zájmy, nikoliv stranické. Tak to vždy bylo a bude tomu tak i nadále,” oznámil nový ministr zahraničí Lipavský.

Podle Lipavského je pro Českou republiku klíčové členství v EU a NATO. Za výzvu označil nadcházející české předsednictví v polovině příštího roku v Radě EU. Fiala k tomuto řekl, že si není jistý, zda je předsednictví od minulé vlády dobře připraveno a odpovědní ministři se na to budou muset podívat.

Řešit bude muset také ochladlé vztahy s Ruskem a Čínou. „Budeme se muset podívat na vztahy s Ruskem a Čínou. Je to v zájmu všech, abychom na nich pracovali, nicméně nejsou to jednoduché otázky,” dodal.

Zeman Lipavského nejmenuje

Domácí

Lipavský chce také klást důraz na problematiku dodržování lidských práv.

9:30 - Fiala uvedl do úřadu ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

„Zahraniční politika má být kontinuální. Nemá být ovlivněna příliš změnami na politické scéně. Výzvy, které jsou před námi, jsou velké. Věřím, že česká zahraniční politika pod Janem Lipavským se bude úspěšně rozvíjet,” řekl Fiala.

9:07 - Černochová po svém uvedení do funkce zopakovala, že cílem je do roku 2025 dostát závazku NATO a vynakládat na armádu 2 % HDP. „To, že to bude těžké, víme všichni. Žijeme v době, která není jednoduchá,” řekla nová ministryně obrany.

Černochová se po přesunu na ministerstvo vzdá funkce starostky Prahy 2

Domácí

Ráda by se zaměřila na modernizaci armády či zlepšování výcviku vojáků a náboru. Zaměřit se chce také na legislativu k veřejným zakázkám tak, aby bylo možné rychleji a jednodušeji nakupovat potřebné vybavení pro armádu.

Upozornila také, že se nechystá v resortu dělat žádné revoluce. „Chci k tomu přistupovat evolučně. Aby se věci, které by se měly změnit, změnily,” řekla Černochová.

9:01 - Premiér Fiala uvedl do funkce ministryni obrany Černochovou, popřál jí mnoho úspěchů. „Na české politické scéně byste těžko hledali někoho, kdo se armádě věnuje intenzivněji a s větším zápalem a erudicí, než je Jana Černochová,” řekl Fiala.

„Obrana je podstatná i proto, že nežijeme v úplně bezpečné době. Stačí se podívat do světa, jak se zhoršuje mezinárodní prostředí,” dodal.

8:31 - Jako první si v sobotu přijela převzít ministerstvo obrany Jana Černochová (ODS), která nahradí dosavadního šéfa resortu Lubomíra Metnara (za ANO).

Fiala uvedl do funkce prvních sedm ministrů

Domácí

8:30 - Vážení čtenáři, vítejte u on-line přenosu z uvádění dalších ministrů nové vlády premiéra Petra Fialy do úřadů. 

Reklama

Související témata:

Související články

Fiala uvedl do funkce prvních sedm ministrů

Nový premiér Petr Fiala (ODS) v pátek uvedl do úřadu sedm ze sedmnácti ministrů. S tradiční ceremonií začal jen pár hodin poté, co celou vládu jmenoval na...

Výběr článků

Načítám