Hlavní obsah

Sněmovna schválila 40miliardový schodek rozpočtu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková, Renáta Bohuslavová

Poslanci ve středu večer schválili základní parametry státního rozpočtu na rok 2020. Ten počítá se schodkem 40 miliard korun. Část opozice chtěla vrátit návrh vládě k přepracování, to se jí ale nepodařilo. Ministryně financí Alena Schillerová rozpočet hájila s tím, že lidem v České republice zlepšuje život. Před poslanci vystoupil s projevem prezident Miloš Zeman. Jednání jsme sledovali v on-line reportáži.

Záznam: Jednání poslanecké sněmovny ohledně rozpočtuVideo: Novinky.cz/psp.cz, .

 
Článek

On-line reportáž skončila. Děkujeme za pozornost.

19:55 - Sněmovna hlasy ANO, ČSSD a KSČM schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Proti se postavili poslanci ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 i STAN.

19:53 - Návrhy na to, aby byl rozpočet vrácen vládě k přepracování, neprošly.

19:50 - Poslanci začínají hlasovat.

19:41 - Schillerová odmítá opoziční kritiku. Zopakovala, že za růstem státních úředníků je navyšování počtu učitelů či pracovníků v ozbrojených složkách.

19:28 - Debata poslanců je u konce. Se závěrečným slovem vystupuje ministryně financí Alena Schillerová.

19:03 - Stanjura prohlásil, že se vláda chová jako Otesánek. „Pořád víc, pořád vyšší daně. Když nám dojdou peníze, tak si je někde vezmeme,” kritizoval Stanjura.

18:51 - Nad personální situací ve Sněmovně se pozastavil předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Kroutil hlavou nad tím, že rozpočet ve Sněmovně hájil prezident, zatímco premiér Zemana zastupuje v Japonsku. Podle Stanjura by to mělo být přesně obráceně. „Prezident by měl být v Japonsku, premiér u rozpočtu,” rýpl si Stanjura. Babiš už dříve Novinkám napsal, že na druhém a třetím čtení státního rozpočtu bude.

18:47 - „Vláda je bez ambicí a ochoty dělat nepopulární věci a stavět rozpočet pro budoucnost. Je to trest pro mladé lidi a rodiny,” přidal se předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

18:45 - Lidovecký poslanec Marian Jurečka si myslí, že na boj se suchem by mělo jít mnohem víc peněz. „Jestli z takového návrhu rozpočtu může mít někdo radost, tak je to kůrovec a sucho,” podotkl Jurečka.

18:35 - Poslanci řeší financování a rozpočet ministerstva kultury.

18:06 - Vládu tepal i šéf SPD Tomio Okamura. „Kdybyste vládli správně a nezneužívali pracujících občanů, abyste z nich vydojili peníze, schodek 40 miliard vůbec nemusel být,” vyčítal.

17:50 - Skopeček pokračuje v kritice. Šéfka státní kasy Schillerová podle něj „surfuje” na vlně ekonomického růstu. „Považuji toto dílo za rozpočtový zmetek,” zdůraznil Skopeček.

17:32 - Soukromý sektor dokáže se svými penězi hospodařit lépe než vláda, míní poslanec ODS Skopeček.

17:15 - Vládní poslanec Roman Onderka (ČSSD) prohlásil, že Česká republika je díky rozpočtu krůček od toho, aby se naplnil slib, že senioři budou mít průměrný důchod 15 tisíc korun.

16:50„Rozpočet je cár papíru. Jako příjmy se počítají věci, které nejsou vůbec jisté,” vyčítal vládě Ferjenčík. Narážel tak například na vládní daňový balíček, který má příští rok do státní kasy přihrát několik miliard korun, ale Sněmovna ho ještě neschválila.

16:34 - Návrh rozpočtu zkritizoval i Pirát Mikuláš Ferjenčík. „Jako základní problém vnímáme, že je poháněn setrvačností. Není vidět jednotná linka, která by za šest let vlády ANO a ČSSD směřovala k odpovědné rozpočtové politice,” prohlásil Ferjenčík.

16:30 - Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka navrhl, aby Sněmovna jednala o rozpočtu i po 19. hodině večer. Poslanci s tím souhlasili.

16:20 - Václav Klaus ml. chce, aby vláda rozpočet přepracovala a snížila výdaje o 40 miliard.

15:51 - Poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) ocenila, že rozpočet počítá se zvyšováním platů učitelů.

15:40 - Vládu jednání o rozpočtu moc nezajímá. V sále sedí jen tři ministři. Kromě šéfky státní kasy Aleny Schillerové je ve vládní lavici ministr obrany Lubomír Metnar a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (oba za ANO).

15:20 - Jednání o rozpočtu ve Sněmovně zastínil tiskový brífink šéfa poslanců Pirátské strany Jakuba Michálka. Někteří jeho kolegové ho vyzvali k rezignaci, Michálek to odmítl. [celá zpráva]

14:51 - Návrh rozpočtu hájil poslanec ČSSD Václav Votava. „S návrhem nemají problém ani odboráři, ani zaměstnavatelé. Navyušjí se prostředky na investice,” uvedl.

14:42 - „Investice jsou pro vládu sprostým slovem. Vláda na první pohled vystupuje líbivě, ohromně se nám daří. Přitom vláda ví, jaké limity má jejich populistická politika. Peníze do rozpočtu hledá, kde se dá. Zvyšují se daně, zvedají se poplatky,” kritizovala Kovářová.

14:30 - Jednání o státním rozpočtu pokračuje. Slovo si vzala poslankyně STAN Věra Kovářová.

13:00 - Poslanci mají pauzu. Jednání bude pokračovat ve 14:30.

12:58 - Předseda KDU-ČSL Marek Výborný zdůraznil, že Česká republika projídá svoji budoucnost a zadělává si na obrovský problém.

12:50 - Návrh zkritizoval i šéf hnutí STAN Vít Rakušan. „Vláda Andreje Babiše slibovala, že zajistí lepší fungování státu. Fakta jsou ale taková, že stát nefunguje jednoduše, nepomáhá lidem a je stále složitější a složitější. Rozhodně to není stát, který Andrej Babiš sliboval,” prohlásil Rakušan.

12:38 - Kalousek prohlásil, že podstatné je, že lidé krizi ustáli. Nebýt úsporných opatření, dopadlo by to podle Kalouska hůře. „Veřejně lžete lidem, že se nemusejí bát, i když vaše vláda má úplně jinou dokumentaci,“ pustil se do Zaorálka. „Za těch dvacet let budete mít našetřeno, ale ti nejchudší na tom budou kvůli vaší politice špatně,“ plamenně hovořil Kalousek.

12:31 – „Děkuji panu ministrovi kultury za emotivní vystoupení, je vidět, že asi chodí cvičit do Národního divadla,“ komentoval to Kalousek. Zaorálka označil za nekompetentní osobu.

12:30Diskuze začíná nabírat na obrátkách. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) označil Kalouskovo vystoupení za zmatené. „Vy jste v roce 2011 poslal Českou republiku do recese. Nesmyslně a zbytečně, nutili jste lidi utahovat opasky,“ hřímal Zaorálek.

„Způsobil jste této republice neštěstí. Nechápu, že si vůbec dovolíte vystupovat. Vůbec byste neměl vystupovat k rozpočtu,“ rozohnil se Zaorálek.

12:26 – Podle Kalouska by měla vláda seškrtat některé nesmyslné výdaje a posílit investiční aktivitu státu. „Ujíždí nám vlak,“ varoval. Navrhl vrátit rozpočet vládě k přepracování.

12:17 – Exministr financí Kalousek kritizuje i slevy na jízdném pro studenty. „Zeptejte se studentů, jestli chtějí jezdit se slevou do špatných škol, nebo bez slevy do dobrých škol,“ podotkl.

12:13 – Kalousek pokračuje v cupování rozpočtu. „Co jsou ty priority? Investice to evidentně nejsou. Musíme se podívat na nárůst jiných počtů a výdajů,“ prohlásil. Podle Kalouska je tristní počet státních zaměstnanců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloslava Vostrá a Alena Schillerová 23. října 2019 na schůzi Poslanecké sněmovny, která začala projednávat návrh státního rozpočtu pro rok 2020.

12:02 – K řečnickému pultíku přišel šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Jediná věc, která stojí za zmínku z projevu pana prezidenta, je fakt, že doporučuje zvýšit daňovou zátěž právnických a fyzických osob o 318 miliard ročně. Realizace takového nápadu by poškodila drtivou většinu občanů a rodin a pevně doufám, že toto doporučení nevyslyší ani tato vláda,“ konstatoval.

11:55 – Hrad zveřejnil přepis prezidentova projevu. Přečíst si ho můžete zde.

11:48 – Okamura ve svém projevu kritizoval zejména ČSSD. Následně to komentoval předseda poslanců soc. dem. Jan Chvojka. Okamura podle něj předvádí posedlost sociální demokracií. „To už je skoro diagnóza. Mám pocit, že pan Okamura musel někdy v minulosti žádal o členství v ČSSD a nedostal ho, jinak by nemohl mít takovou zášť,“ prohlásil Chvojka.

11:30 – Babišova nepřítomnost zůstává terčem kritiky. „Návrh státního rozpočtu na příští rok je tak špatný, že ho prostě obhájit nelze. A Andrej Babiš to dobře ví. Kdyby se totiž bylo čím chlubit, tak si nenechá jeho projednávání ujít. Místo toho ale raději prchl do Japonska, aby se vyhl grilování,“ napsal na Twitter předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

11:20 – Předseda SPD Tomio Okamura kritizuje vládu za to, že říká, že přidává důchodcům 900 korun. „Je to jen o 150 korun nad zákonnou valorizaci,“ připomněl Okamura. „Dovolili jste takové zdražení nákladů v ČR, že těm důchodcům stejně nic nezbývá,“ rozčílil se.

11:04 – Poslanci kritizují Maláčovou, že po svém projevu odešla ze sálu místo toho, aby si vyslechla opoziční kritiku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Maláčová 23. října 2019 na schůzi Poslanecké sněmovny, která začala projednávat návrh státního rozpočtu pro rok 2020.

10:55 – Proti slovům Maláčové se ohradil poslanec Jan Skopeček (ODS). „Nesouhlasím s ničím, co paní ministryně řekla. Podle ní není rozpočet rozhazovačný, ale máme deficit 40 miliard korun,“ zdůraznil Skopeček.

10:48 – Rozpočet je podle Maláčové dobrý. „Není nastaven rozhazovačně, jen přebírá odpovědnost tam, kde by ji měl stát mít. Stát nesmí šetřit na lidech, a už vůbec ne na seniorech, dětech či zdravotně postižených,“ prohlásila Maláčová.

10:45 – Slovo si vzala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Připomněla, že sociálnědemokratičtí ministři nepodpořili původní návrh rozpočtu, protože v něm podle nich chyběly peníze na ochranu seniorů či dětí. „Po tvrdých jednáních jsme došli ke kompromisu,“ uvedla.

Miloš Zeman a jeho příchod a projev ve sněmovněVideo: Novinky

10:37 – Předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) řekla, že je důležité, že návrh rozpočtu podpořily i odbory a zaměstnavatelé. „Návrh státního rozpočtu je rozumným kompromisem,“ konstatovala Vostrá.

10:33 – ODS chce „naučit vládu hospodařit“. V návrhu rozpočtu je podle občanských demokratů 43, 45 miliard korun.

10:30 – Schillerová seznámila plénum se základními parametry rozpočtu i změnami, k nimž by mělo v příštím roce dojít. Celkové výdaje rozpočtu by měly dosáhnout výše 1,618 bilionu a příjmy 1,578 bilionu korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová 23. října 2019 na schůzi Poslanecké sněmovny, která začala projednávat návrh státního rozpočtu pro rok 2020.

10:24 – Návrh rozpočtu představuje poslancům ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

10:20Při příchodu do sálu Zeman sháněl premiéra. „Je tady Babiš?“ ptal se Zeman šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). „Není, je v Japonsku,“ odpověděl Vondráček. Premiér přitom na žádost Zemana zaskakuje za prezidenta v Tokiu.

10:15 – V závěru projevu se prezident vyslovil pro zrušení všech daňových výjimek, které podle něj představují částku 318 miliard korun.

„Zdroje tu jsou,“ uvedl Zeman a připomněl, že ministryně Schillerová hodlá některé výjimky zrušit.

10:10 – Prezident tradičně kritizoval miliardy, který plynou na podporu obnovitelných zdrojů. Vyslovil se rovněž pro snížení počtu úředníků. V této souvislosti zmínil ministryni práce Janu Maláčovou (ČSSD), která zrušila Fond dalšího vzdělávání, který podle prezidenta zaměstnával stovky úředníků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně

10:06 – Zeman rozpočet označil za nejdůležitější zákon roku. Ocenil erudici i vyjednávací schopnosti ministryně Schillerové.

Prezident připomněl vnější faktory, které mohou mít vliv na příští rozpočet, jako je vývoj v Německu či obchodní válka mezi USA a Čínou.

10:00 – Prezident vchází do sálu za fanfáry z opery Libuše.

9:55 – „Moje okolí mi říká, že vypadám dobře. Já mu odpovídám, že lidský život má tři fáze. Mládí, dospělost a vypadáte dobře,“ řekl při příchodu do dolní komory novinářům prezident.

9:51Prezident Miloš Zeman dorazil do Sněmovny, kde hodlá podpořit návrh rozpočtu.

Miloš Zeman přichází do Poslanecké sněmovnyVideo: Novinky

9:41 – Po vystoupení před poslanci se prezident plánuje zastavit i v kanceláři šéfa dolní komory Radka Vondráčka (ANO).

9:39 – Do Sněmovny postupně přijíždějí blízcí Zemanovi spolupracovníci. Mezi nimi například hradní protokolář Vladimír Kruliš.

9:36 – Po ministryni financí Aleně Schillerová (za ANO) a šéfce rozpočtového výboru Miloslavě Vostré (KSČM) vystoupil i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, který poukázal na nezdravé trendy vývoje státních financí. V podobném duchu se vyjádřil i Mikuláš Ferjenčík (Piráti), který připomněl, že se vládě nepodařilo naplnit očekávání výběru daní.

9:11 – Poslanci nejprve proberou státní závěrečný účet za rok 2018.

9:00 – Začalo jednání Sněmovny.

Schvalování státního rozpočtu probíhá ve třech čteních. V prvním Sněmovna hlasuje o základních parametrech. Ve druhém čtení mohou výbory i jednotliví poslanci vznášet své návrhy na přesuny peněz uvnitř rozpočtu, potom následuje závěrečné čtení. Senát rozpočet neschvaluje.

Rozpočet počítá s růstem důchodů od ledna 2020 měsíčně o 900 korun. Státní kasu to vyjde na 509 miliard korun. Průměrný starobní důchod by měl podle ministerstva financí dosáhnout 14 326 korun.

Příští rok by také měly růst platy učitelů o 10 procent. Rodičovský příspěvek se zvýší z 220 tisíc korun na 300 tisíc korun pro rodiče dětí, kteří budou aktivně pobírat příspěvek k 1. lednu 2020. Vláda také příští rok navyšuje platy zaměstnanců ve veřejné správě o 1500 korun.

Celkové výdaje rozpočtu by měly dosáhnout výše 1,618 bilionu a příjmy 1,578 bilionu korun. Koalice ANO a ČSSD označuje za priority školství, růst životní úrovně a investice.

Reklama

Výběr článků

Načítám