Hlavní obsah

ON-LINE: Sněmovna schválila další balík opatření v době koronaviru

Novinky, Renáta Bohuslavová, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanecká sněmovna se již druhý den schází, aby schválila vládní novely zákonů reagující na pandemii koronaviru. Zabývat by se měla například odkladem nájmů pro podnikatele nebo nájemníky. Řešit by měla i snazší vymáhání pokut při porušení opatření proti koronaviru. Jednání sledujeme on-line.

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Vážení čtenáři, on-line přenos pro dnešek skončil. Děkujeme za pozornost

23:06 -  Poslanci si vzali přestávku v délce 15 minut. O schválených zákonech budeme informovat v aktuálním zpravodajství.

23:04 - Poslanci pokračují, na stole mají zákon o opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru: Podnikatelé a firmy v přechodných hospodářských potížích nebudou povinni podat na sebe bez zbytečného odkladu insolvenční návrh.

Exekuce, v nichž se v posledních třech letech nic nevymohlo, se budou až na výjimky zastavovat i bez souhlasu věřitelů, pokud ale nesloží zálohu na úhradu jejich nákladů.

23:02 – Zákonodárci rozhodli, že budou jednat i po půlnoci.

23:00 - Poslanci podpořili odklad nájmů pro lidi, kteří nemají kvůli koronaviru příjmy, a nemohou tak nájem pronajímateli platit.

Před několika hodinami odklepli odklad nájmů o tři měsíce i pro podnikatele.

Odložit nájem si budou moci podnikatelé i běžní nájemníci

Domácí

22:22 - Zákonodárci schválili i novelu zákona, na základě které by měli zprostředkovatelé ubytování v soukromí, např. Airbnb, sdílet s českými úřady informace o uzavřených smlouvách.

Přijímací zkoušky na vysoké školy budou 15 dní po jejich znovuotevření

Domácí

22:14 - Poslanci schválili vládní novelu ministra školství Roberta Plagy (ANO), která upravuje termíny přijímacích zkoušek na vysoké školy. Ty se mohou konat nejříve 15 dní před znovuotevřením škol. 

Školy si budou moci zvolit i on-line formu přijímacího řízení i státnic a v případě potřeby i prodloužit akademický rok. Celá zpráva

22:04 - Poslanci přešli k hlasování o novele zákona, která upravuje termíny i podmínky přijímacích zkoušek na vysoké školy.

21:53 - Poslanci mají před sebou ještě šest vládních novel zákonů, které se týkají koronaviru. Rozhodnout by měli i o termínech voleb na Teplicku. Jednání se tak protáhne a o některých zákonech se bude hlasovat zřejmě až po půlnoci.

Vláda neměla právo rozhodnout od odkladu senátních voleb, rozhodl soud

Koronavirus

21:40 - Vystoupil poslanec Dominik Feri (TOP 09). Podle něho je tento zákon ze všech zákonů, které vláda předložila, legislativně nejzdařilejší.

21:33 - „Uvolňujeme rektorům škol podmínky pro přijímacím zkoušky a přijímání ke studiu, aby se studenti mohli na přijímací zkoušky připravit, je tam stanovena lhůta 15 dní po obnovení přítomnosti studentů na výuce,” uvedl změnu ministr školství Robert Plaga (ANO).

Přijímačky na VŠ se posouvají. Bude stačit i vysvědčení

Koronavirus

21:28 - Poslanci přerušili projednání zákona o odkladu nájemné. Přešli k novele zákona, která upravuje termíny přijímacích zkoušek na vysoké školy.

21:16 - „Tímto zákonem vláda přináší zodpovědnost na majitele bytu. Z mého pohledu vláda těmito zákony věci neřeší a pouze hledá ty, kteří to zaplatí. A to je špatné řešení,” řekl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

21:02 - K jednomu z pozměňovacích návrhů se přihlásila i Věra Kovářová (STAN). Ta navrhuje, aby nájemce nemusel dokazovat, jestli se kvůli koronaviru dostal do ekonomických potíží.

20:55 - Poslanci postupně představují své pozměňovací návrhy. Ministryně Dostálová předem řekla, že vláda podpoří pouze jeden z nich a to ten, který pouze mění dobu, do kdy musí nájemce dluh splatit. Učinit tak musí do konce roku 2020, původně to vláda navrhovala až do května 2021.

Doba, za kterou bude moct nájemník žádat, bude trvat až do konce července 2020. Od kdy by mohl nájemník žádat a co se stane, pokud nezaplatí, zatím ministryně neřekla.

20:48 -  „Cílem zákona není odpuštění nájemného, ale jeho odklad. Musí platit služby spojené s nájemným,“ upozornila ministryně Klára Dostálová (za ANO).

Dostálová také řekla, že podpoří jeden z pozměňovacích zákonů. Tím je právě zkrácení doby, kdy bude toto opatření platit, a to na konec července.

20:43 - Piráta Mikuláše Ferjenčíka zajímalo, zdali bude smět pronajímatel vyhodit nájemce jakmile tato novela přestane platit. „Co bude poté, když nájemce nezaplatí nájem v srpnu? Pokud bude teda tato novela platit do července. Bude moc být již v srpnu vyhozen?“ tázal Mikuláš.

20:27 - „Nemalá část pronajímatelů se může dostat do finančních problémů. Často lidé totiž z nájmu splácí hypotéky. Na ty by potom neměly, a byt by tak museli prodat pod cenou. Změna může být naopak ke škodě,“ přidala se s kritikou také poslankyně Věra Kovářová (STAN).

20:20 - „Říkáte tady, že lidé, kteří nemají na nájem jsou ti nejohroženější. Jenže včera jste se na ty lidi vykašlali,“ připomněl na plénu Ivan Bartoš (Piráti).

Reagoval tím na to, že poslanci v úterý zamítli návrhy opozice na zvýšení příspěvku z 25 tisíc na 30, nebo příspěvek ve výši 15 tisíc pro lidi pracující na DPP a DPČ.

20:15 – Návrh na plénu obhajovala poslankyně soc. demokratů Kateřina Valachová. „Cílem je ochránit nájemce, aby nepřišli o bydlení. Jediné, co zavádíme je zákaz vyhození nájemce z bytu,“ sdělila Valachová.

19:53 - Vzhledem k tomu, že je tato novela podobná jako novela o odkladu nájmů pro podnikatele, stáčí se debata podobným směrem. Opoziční poslanci kritizují, že se odpovědnost z nájemce přesouvá na pronajímatele a navrhují, aby zasáhl s podporou stát.

„Obávám se, že tento předpis zamíří před Ústavní soud a nastane přezkum dříve než si myslíme. Místo toho, aby návrh něco řešil, tak to hodí na pronajímatele. Zablokuje tím jakoukoli možnou dohodu mezi nájemcem a pronajímatelem,” sdělil na plénu Dominik Feri (TOP 09).

19:40 - Zákonodárci začali řešit novelu zákona, která umožňuje odklad nájmů pro lidi, kteří nemají dostatek prostředků kvůli koronaviru na to, aby je mohli platit.

19:28 - Po krátké diskuzi poslanci přerušili tento bod. K hlasování se vrátí poté, co projednají všechny body z pera ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO).

19:09 - Projednávání zákona naopak pochválili Piráti, jelikož podle nich se zákonem už měla Sněmovna zabývat dřív.

19:06 - Šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura zákon v tuto dobu ozančil za zbytečný. „Chytrá karanténa ještě nezačala, cizinci nikde a vy už řešíte Airbnb. Máme před sebou ještě x dalších zákonů. My vám to nepustíme zadarmo, protože je to fakt blbost. Ať si tady někdo v noci řeší problém, který teď neexistuje,” pustil se do ministryně Dostálové, která zákon předkládá, Stanjura s tím, že by se zákonem měli zabývat v normálním režimu Sněmovny.

19:05 - Další ze zákonů, kterým se poslanci zabývají je o podmínkách v oblasti cestovího ruchu, tedy sdíleného ubytování Airbnb.

19:02 - Podnikatelé, kteří museli kvůli nařízení vlády uzavřít provoz, budou moci požádat o odklad nájemného. Žádat budou muset svého nájemce. 

Odložit nájem si budou moci podnikatelé i běžní nájemníci

Domácí

18:46 - Poslanecká Sněmovna odmítla návrh opozice na to, aby břímě nájemníků na sebe vzal stát a nikoliv byla povinnost přenesena na nájemce, jak s tím počítá současný návrh. Byl to komplexní návrh opozice, který koaliční poslanci zamítli.

18:35 - Jednání pokračuje a poslanci budou hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích k zákonu o odkladu nájmů pro podnikatele.

18:18 - Poslanci jsou před závěrečným hlasováním o zákonu o odkladu nájmů pro podnikatele. Piráti si vzali 15 minut přestávku.

18:10 - Sněmovna také schválila novelu týkající se realitních makléřů. Ti budou moci prokázat odbornost pro svou práci až do začátku března místo začátku září. 

18:03 - Poslanci mezitím schválili novelu zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou, kterou představoval ministr Karel Havlíček.

Exportní garanční a pojišťovací společnosti budou kromě pojištění nově poskytovat i záruky. Budou moci ručit např. výrobním firmám.

18:00 - Poslanci různě mění projednávání a schvalování zákonů. Hlasování o zákonu o odkladu nájmů pro podnikatele se odkládá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. Foto je pořízeno před povinností nosit roušku.

17:50 - Poslanci si zároveň schválili jednání i po 21 hodině večerní. Stejně tak si odhlasovali jednání i v úterý, kdy poslanci končili kolem 23 hodiny. 

Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka dokonce upozornil plénum na možnost, že pokud se nezvýší tempo, dnešní jednací den by se mohl protáhnout i přes půlnoc.

17:44 -  Poslanci přerušili projednávání novely zákona o odkladu nájmů pro podnikatele. Na řadě je novela zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou.

17:25 – Na obavy poslenců reagoval vzápětí ministr Havlíček. „Do 30. června bude v České republice chybět 600 až 700 miliard korun. Jsme na začátku ekonomického problému, stát si ale nemůže dovolit vzít na sebe všechno,” sdělil Havlíček.

„Na to mít nebude. Může se pokusit rozložit břímě mezi všechny aktéry tak, aby od stolu odešli všichni naštvaní, a nebyl tak ani jeden poražený,” dodal.

Foto: ČTK

Karel Havlíček

17:20 - Podle poslance ODS jsme v tomto případě zase svědky hry na peška.  „Vláda říká, že pešek nezůstane nájemci ale pronajímateli. Doplatit na to mohou oba dva. Kdo bude kontrolovat nájemce, že opravdu není schopen plnit povinnosti?“ tázal se poslanec ODS Petr Bendl.

17:10 - Další pozměňovací návrh představil například šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. „Navrhuji, aby podnikatelé platili DPH pouze z uhrazených faktur. Umožněme jim dýchat,“ naléhal Bartošek.

16:52 - Strany postupně představují jednotlivé pozměňovací zákony. Jedním z nich je i společný opoziční návrh, který počítá s tím, že by nájem hradil stát, a to buď ze 100 či z 80 procent.

Sto procent by stát hradil v případě, že byla provozovna zcela uzavřena. Osmdesát procent by zase proplatil, když by byl výrazně omezen její provoz.

Opozice chce 30 tisíc pro OSVČ, 15 tisíc pro DPP a DPČ a proplacení nájmů pro podnikatele

Domácí

16:44 -  ODS pomoc pro nájemníky podporuje. „Lepší ale by byla přímá podpora nájemců. Nesouhlasíme s rizikem převádění platební zodpovědnosti z nájemce na pronajímatele. Pomoci jedné skupině na úkor druhé není řešení,” řekl poslanec Vojtěch Munzar (ODS). Pronajímatelům nezmizí podle něho náklady na byt, které platí z nájemného.

16:25 - Další v pořadu jednání je odklad nájmů pro podnikatele až ve výši 100 procent. Zákon představuje ministr Karel Havlíček.

Novela počítá s tím, že nájemníci, kteří museli kvůli vládním opatřením uzavřít provozovny či omezit jejich provoz, budou moci zažádat o odklad až tří nájmů. Dotkne se to zejména firem v oblasti maloobchodu a služeb. Splátky zmíněných tří nájmů lze podle tohoto zákona odložit téměř o dva roky.

16:10 - Poslanci i tak zákon nakonec přes kritiku opozice schválili. Policisté tak budou moct za porušení nařízení v souvislosti s koronavirem udělit blokovou pokutu až ve výši 10 tisíc korun.

Policisté a strážníci dostali od poslanců právo kasírovat na místě pokuty až 10 tisíc

Domácí

16:00 -  Slova se opět chopil Kalousek. „Tak si to zkuste představit v praxi. Jsme v situaci, která je vážná. Jsme napnutý a máme strach z nákazy. Akorát ty lidi naštvete,” řekl.

15:51 – Předseda Pirátů Ivan Bartoš se zeptal ministra Hamáčka, zdali nemají policisté na lidi, kteří vypadají alternativě a mají například dredy, jiná měřítka.

15:37 – Návrh nepodpořil ani šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Budou z toho jenom hádky a spory. Můžu si dát cigaretu v koutku? Můžu si dát zmrzlinu? Zákazy nejsou jasně vydefinované a měly by se řešit domluvením, nikoli trestat jejich jakékoli porušení na místě,“ apeloval Stanjura.

15:30 - Slova se jako první chopil Miroslav Kalousek. „To nemůžete myslet vážně. Vy prosazujete bezhotovostní platby, ale kdo má u sebe terminál?” tázal se Kalousek. Podle něho by si ale také mohli někteří policisté dát peníze do kapsy. „Jsem proti, aby se otevřel takhle velký korupční prostor,” dodal.

15:25 – ”Policie v rámci své činnosti odhaluje lidi, kteří porušují vládní nařízení. Těm bude moci být na místě udělena pokuta až ve výši 10 000 korun,“ uvedl zákon ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Za popíjení na předzahrádce budou pokuty 10 000 korun. Hned na místě

Koronavirus

15:23 - Zákonodárci budou pokračovat v projednávání novel zákonů, které jsou ve druhém čtení. Jako první mají na stole novelu o právech policie České republiky.

15:19 – Poslanci podpořili i další novelu, kterou od rána na plénu projednávali. Schválili novelu zákona o rozpočtové odpovědnosti. Znamená to, že stát se bude moct do budoucna více zadlužit.

Stát se bude moct zadlužovat. Poslanci změnili zákon o rozpočtové odpovědnosti

Domácí

15:15 - Poslanci schválili také novelu zákona o spotřebitelském úvěru pro podnikatele. 

Poslanci zastropovali sankce za opožděné splátky u úvěrů pro podnikatele

Domácí

Opatření by mělo pomoct k tomu, aby se podnikatelé nedostávali do dluhových pastí a insolvencí. Zákon se týká rozšíření omezení sankcí z prodlení i na OSVČ a zastropování smluvního úroku u dlouhého prodlení.

15:05 -  Zákonodárci schválili novelu o ČNB. Centrální banka bude moct kupovat vládní dluhopisy na sekundárním trhu včetně těch s delší splatností. Momentálně smí obchodovat s nástroji se splatností do jednoho roku a jen s bankami, spořitelnami a úvěrními družstvy. Novela má toto omezení zrušit.

14:57 – Poslanci předložili dva pozměňovací zákony. Schillerová již dříve avizovala, že podpoří jeden z nich, který omezuje účinnost zákona do konce roku 2021.

14:52 - Poslanci přerušili projednávání zákona o rozpočtové odpovědnosti. Následovat bude hlasování o novele zákona o ČNB.

14:45 - „Já pani ministryni přeložím. Ferjenčík je mladý a neznalý, Kalousek je demagog a vy jste letadlo a máte pravdu. Kdybyste byla schopná se stydět, tak bych Vám doporučil, abyste se styděla,” reagoval na Schillerovou opět Kalousek.

14:40 - Ministryně financí vzápětí reagovala. „Mícháte to vy. Panu Ferjenčíkovi, tomu to odpouštím, ale Vám, pane Kalousku, jakožto exministrovi financí ne,” opáčila Schillerová.

Reagovala tím na připomínky poslanců, že se chová jako demagog.

14:35 - Jako první se chopil slova šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Kdyby se nám podařilo, aby zákon o rozpočtové odpovědnosti byl ústavní zákon, tak teď byste neměli sílu k jeho přijetí. Co byste dělali? Život by šel dál,” sdělil Kalousek.

„Ať už si teď odhlasujeme cokoli, tak by se ten deficit stejně nezměnil. Musíme se chovat jako lidi, ne jako demagogové. Není jediný důvod, proč ten zákon přijmout,” vzkázal Kalousek.

14:30 Schůze v Poslanecké sněmovny pokračuje. Zákonodárci se po pauze vrací k novele zákona o rozpočtové odpovědnosti.

13:00 - Jednání je na hodinu a půl přerušeno a k novele zákona o rozpočtové odpovědnosti se poslaci vrátí ve 14:30.

12:59 - Pokud novela zákona o rozpočtové odpovědnosti projde, znamená to, že se bude moci příští rok zvýšit strukturální deficit až na čtyři procenta hrubého domácího produktu.

To je deficit veřejných financí očištěný o vliv hospodářského cyklu. Cílem je podle ministerstva financí umožnit práce na přípravě státního rozpočtu na příští rok i roky další. Zvýšení strukturálního deficitu umožňují pravidla EU.

12:57 - „To je vrchol demagogie,” reagoval na ministryni šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Neděste důchodce,” dodal.

12:55 - Tento zákon není podle Schillerové pro tuto vládu, ale pro všechny další. „Pokud zákon neprojde, vzkazujete důchodcům, že nebude na důchody, nebude na platy učitelů a nebude na investice. Jde o budoucnost lidí této země,” řekla Schillerová.

12:48 - Podle Schillerové opozice ale nemá pravdu a zákon si „prostě nepřečetli”.  K zadlužení podle ní může dojít jen za výjimečných okolností a nikoliv za normálního fungování státu.

12:25 - Zásadní nesouhlas opozice se změnou zákona o rozpočtové odpovědnosti pokračuje a vystupují další a další poslanci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Skopeček (ODS) na jednání Poslanecké sněmovny před povinností nosit roušku.

„Chtějí po nás, abychom rozvolnili rozpočtová pravidla, aniž bychom věděli, co nás čeká. Vláda přitom dokonce už příští rok očekává růst veřejných financí. Řada z nás má děti a nechce žít v zemi s rozvrácenými financemi. I naše děti budou potřebovat prostor pro zadlužení. Tímto jim vezmeme budoucnost,” apeloval na poslance ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

12:16 - Poslankyně STAN Věra Kovářová zároveň upozorňila na to, že není smysluplné zákon měnit, když není předem jasné, jak bude vypadat hospodářský vývoj a jaká bude míra zadlužení.

Foto: ČTK

Věra Kovářová

12:15 - Změny naopak hájí komunisté. Ti vládu tolerují a je tak velmi pravděpodobné, že i po hodinových debatách nakonec ke změně zákona o rozpočtové odpovědnosti dojde právě hlasy ČSSD, ANO a komunistů.

11:59 - Podle Piráta Mikuláše Ferjenčíka byla rada dokonce úmyslně vynechána.

„Vláda nehorázným způsobem obešla úřad Národní rozpočtové rady. Projednat to bez ní považuji za velmi neslušné. Navíc nebyla pozvána ani na projednání na vládu ani na rozpočtový výbor, což je také mimořádně nefér a dochází k obcházení instituce, kterou jsem zřídili právě kvůli takovýmto krizím,” dodal.

Sněmovna přijala zákon o rozpočtové odpovědnosti, vládní poslanci přehlasovali senátory

Domácí

11:58 - „Šéfka rady paní Zamrazilová se velmi silně vyjádřila proti přijetí zákona, dokonce tak silně, že vystoupila na veřejnosti a vysvětluje, proč je škodlivé tento zákon přijímat,” doplnil Kalousek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eva Zamrazilová. Fotka pořízena před povinností nosit roušku

11:52 - Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek upozorňuje na to, že podle zákona má na změny dohlížet Národní rozpočtová rada. Tu ale vláda obešla a odborníky neposlouchá.

11:28 - Podle Schillerové je ale zákon potřebný a to i přesto, že se týká až roku 2021 a dalších šesti let poté. Už teď je podle ní nutné myslet na to, že se výdaje státu budou v souvislosti s epidemií zvyšovat i v následujících letech a vláda musí mít možnost se zadlužit.

„Nemáme dostatečné příjmy a došlo ke skokovému zlomu. Pokud nedojde ke změně, veškerá snaha tlumit krizi bude kontraproduktivní. Nemůžeme trvat na restrikcích. Nepomohlo by to lidem, firmám ani veřejným financím,” uvedla Schillerová.

11:26 - „Vláda chce zneužít legislativní nouze, aby se mohla zadlužovat i v letech, kdy už nebudeme řešit koronavirus. Rovněž protestuji proti tomu, abychom to projednávali,” dodal poslanec ODS Jan Skopeček s tím, že zákon vláda dnes nepotřebuje, protože není brzděna tím, aby se mohla kvůli viru zadlužit a mít větší schodek.

11:24 - „Je to flagrantní zneužití stavu nouze,” prohlásil poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

11:21 - Podle opozice ale není nutné zákon nyní projednávat a vláda jen zneužívá stav nouze.

11:20 - Po vyměňování názoru se poslanci dostali k jednání o novele zákona o rozpočtové nouzi.

11:15 - „Potrestáte slušné lidi výměnou za to, že jim zrušíte daň. No to jsem plně v šoku,“ reagoval na vyjádření Schillerové Okamura.

11:10 - Podle Schillerové se na zrušení daně z nabytí nemovitosti pracuje. „Připravujeme i návrh, který by tuto daň zrušil, kdy jindy, než dnes. Přemýšleli jsme nad vhodným okamžikem, ale taky jsem řekla, že vedle toho mám v plánu zrušení odpočtu úroků u hypoték ze základu daně pro nové smlouvy,” doplnila.

Podpořilo by to podle ní nákupy bytů pro mladé rodiny.

11:03 - Na odpovědi od ministryně trvá i SPD.

11:00 - Poslanci se trochu odchýlili od tématu spotřebitelských úvěrů. TOP 09 vyzvala ministryni financí, aby vystoupila a řekla, co vláda zamýšlí s daní z nabytí nemovitosti, kterou avizovala zrušit, ale žádný takový zákon zatím nepředložila.

10:41 - Poslanci se zabývají zákonem o spotřebitelském úvěru. Ten by měl podle ministryně Schillerové doplnit v úterý přijatý zákon o odkladu splátek úvěrů a hypoték až na půl roku. Opatření by mělo pomoct k tomu, aby se podnikatelé nedostávali do dluhových pastí a insolvencí.

Zákon se týká rozšíření omezení sankcí z prodlení i na OSVČ a zastropování smluvního úroku u dlouhého prodlení.

Foto: psp.cz

Ministryně financí Alena Schillerová

10:38 - Poslanci zákon o ČNB ve druhém čtení přerušili, budou se zabývat dvěma dalšími zákony z resortu ministerstva financí a poté se vrátí k hlasování.

10:27 - „Podpořím ale pozměňovací návrh, který omezí platnost novely do konce roku 2021,“ sdělila ministryně financí s tím, že do té doby připraví vláda novelu novou.

10:25 - Zákon podle ministryně Schillerové naopak České republice pomůže. „Oživuje to finanční trhy,” uvedla.

10:19 - „Je to nejdůležitější zákon, o kterém na této schůzi mluvíme s ohledem na objem peněz. Dáváme ČNB pravomoci, které mohou vést ke stamiliardovým operacím s dopadem do ekonomiky. Může to mít vliv na inflaci i na úspory lidí,” varoval před změnou zákona Pirát Mikuláš Ferjenčík.

Zvětšení vlivu ČNB podle něj znamená, že se pravomoci dostávají více do rukou institucí než samotných lidí, a mohlo by podle něj dojít i k rozevírání nůžek ve společnosti.

Foto: ČTK

Mikuláš Ferjenčík

„Nad jejich transakcemi je navíc minimální veřejná kontrola, jelikož jsou chráněné obchodním tajemstvím,” doplnil Ferjenčík.

10:16 - Ze zákona, který rozšiřuje pravomoci ČNB, nemá radost ani ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

10:06 - „Důležité je si uvědomit, že tato úprava tu bude natrvalo, nikoli pouze po dobu nouzového stavu,“ upozornil předseda Starostů Vít Rakušan.

„Zákon nevznikl v souvislosti s nemocí Covid, je tu již od roku 2016,“ dodal Rakušan. Banka se podle něj v minulých letech chovala zodpovědně, podle něj je ale přijetí tohoto zákona i přesto předčasné.

9:36 - „Novela nepřináší nic nového,” uvedl Rusnok. Podle něj ČNB nabrala od revoluce nové zodpovědnosti, na trh dohlíží jako na celek a zákon se tomu musí přizpůsobit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

9:26 - „Rád bych se nejprve ujistil, že projednáváme novelu o ČNB,” chopil se slova Miroslav Kalousek. Narážel tím na to, že si v úterý spletl body, o kterých poslanci jednali.

Vláda se nevzdává. ČNB potřebuje možnost kupovat státní dluhopisy co nejdříve, říká Schillerová

Ekonomika

Novelu o ČNB zkritizoval. Nelíbí se mu, že by ČNB dostala pravomoci na kupování vládních dluhopisů, přestože dříve uvedla, že je skupovat nechce.

Jsem osel, omlouvám se. Kalousek si popletl body v jednání Sněmovny

Domácí

9:20 - Slova se ujal člen rozpočtového výboru Jiří Dolejš (KSČM) a sdělil, že výbor doporučil poslancům tuto novelu zákona schválit.

9:12 - Jako první budou zákonodárci projednávat novelu o ČNB. Přítomen je i guvernér banky Jiří Rusnok. Novela má centrální bance umožnit kupovat na sekundárním trhu vládní dluhopisy včetně těch s delší splatností.

Momentálně smí obchodovat s nástroji se splatností do jednoho roku a jen s bankami, spořitelnami a úvěrními družstvy. Novela má toto omezení zrušit.

9:06 -  Schůze pokračuje, dorazila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Poslanci jednají ve stavu legislativní nouze.

9:01 - Schůze byla přerušena na 5 minut. Do sálu se zatím nedostavil ani jeden člen vlády.

9:00 - Vítáme vás u on-line reportáže. Začala schůze Poslanecké sněmovny. 

Poslanci se sešli už v úterý a debatovali téměř 13 hodin. Během té doby rozhodli o prodloužení nouzového stavu do konce dubna, ačkoliv vláda původně chtěla prodloužení až do 11. května.

Nouzový stav prodloužen do konce dubna

Domácí

Dále schválili podporu pro OSVČ ve výši 25 tisíc korun i možnost odkladu splátek u úvěrů a hypoték až na půl roku.

Poslanci schválili 25 tisíc korun pro OSVČ

Koronavirus

Všechny zákony bude muset ještě schválit Senát, který by se měl sejít ve čtvrtek, a podepsat prezident. Až poté budou moct občané nastavenou podporu využít.

Reklama

Výběr článků

Načítám