Hlavní obsah

ON-LINE: Parkanová rezignovala na post místopředsedkyně Sněmovny

Novinky, jas, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu odpoledne začali jednat o vydání místopředsedkyně Sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09). Policie ji chce stíhat kvůli tomu, že coby ministryně obrany nezadala posudek na cenu letounů CASA, které si pořídila česká armáda. Policie se domnívá, že letouny mohly být předraženy.

Foto: Petr Horník, Právo

Vlasta Parkanová při středečním projevu ve Sněmovně

Článek

19:15 - Lubomír Zaorálek pro dnešek ukončil jednání Sněmovny. ON-LINE přenos Novinek tímto končí, děkujeme za pozornost.

19:11 - Poslanci odsouhlasili vydání Parkanové k trestnímu stíhání. Pro hlasovalo 117 z přítomných 176 poslanců. Proti bylo 45 poslanců. Parkanová zároveň rezignovala na post místopředsedkyně Sněmovny.

19:07 - Začala podrobná rozprava, slovo dostal předseda mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka, který seznámil poslance s výsledkem jednání výboru. Ten doporučil Parkanovou vydat.

19:00 - Kalousek namítl, že znalecký posudek provedla firma, která byla sice „amerikan“ (pronesl s přehnaným anglickým přízvukem), ale „v čele stojí čistokrevný český estébák“. Na závěr Kalousek pronesl na adresu tohoto posudku: „To je škvár, to je hnůj, ale vydejte ji.“

18:56 - Miroslav Kalousek se vrátil k řečnickému pultu, aby dokončil svou řeč, kterou přerušil místopředseda Sněmovny Zaorálek.

18:43 - Kalousek zopakoval argument, podle kterého nelze na CASY coby unikátní výrobek uplatnit znalecký posudek na cenu obvyklou. Následně se pohádal se Zaorálkem, který jeho řeč ukončil po uplynutí limitu pro faktickou poznámku.

18:32 - Kalousek si vzal slovo, na Skokana ale odmítl reagovat. Místo toho zpochybnil námitky Jany Černochové. Jeronýmu Tejcovi vzkázal na jeho řečnickou otázku, že z policie strach mít nemusí.

18:31 - Petr Skokan se od řečnického pultu otázal ministra Kalouska, aby řekl, zda Skokanovi někdy vyhrožoval.

18:22 - Poslankyně Jana Černochová vyzdvihla opodstatnění imunity v Českém politickém systému. Vrátila se také náznakem k tomu, že nebyla před několika týdny vpuštěna na jednání mandátového a imunitního výboru, který právě řešil Parkanovou. V souvislosti s tím zkritizovala šéfa tohoto výboru Bohuslava Sobotku, za to, jak jí dal „pocítit, kdo je tady pánem“. Postěžovala si na nedostatek informací k danému případu, přesto ale prý bude hlasovat pro vydání.

18:17 - Jan Husák (TOP 09) uvedl, že se nemíní omlouvat za to, že se při hlasování o vydání Otto Chaloupky i Stanislava Humla „odpojil“ a nehlasoval. „Případ Vlasty Parkanové je ale nejtransparentnějším případem, proč je potřeba poslanecké imunity, proč budu hlasovat tak, že nechci, aby byla vydána,“ řekl Husák. Podle něj se navíc v této kauze může jednat o politickou šikanu.

18:14 - Michal Babák vystoupil se srovnáním hlasování o vydání Otto Chaloupky a Vlasty Parkanové. Mezi oběma případy je podle něj krom jiného vysoký finanční nepoměr.

18:05 - Na ministerský post byla Parkanová podle něj dosazena proto, že na tom měli zájem Jiří Čunek s Miroslavem Kalouskem.

18:00 - Miroslav Grebeníček uvedl, že nominace Parkanové do čela resortu obrany od začátku zaváněla pochybnostmi o zdravém rozumu. „Nezasvěceným se její nominace do této funkce zdála jako recesistický počin vedení KDU-ČSL,“ řekl.

17:55 - Zaorálek před řečništěm zkritizoval Miroslava Kalouska a jeho výbušný projev přirovnal ke kanónu pálícímu na ředitelství policie.

17:52 - Vlasta Parkanová zpochybnila tvrzení Vojtěcha Filipa. Po krátké reakci šéfa komunistů Parkanová vystřídala Zaorálka v postu předsedajícího schůze, aby se i Zaorálek mohl vyjádřit jako řečník.

17:50 - Heger zdůraznil význam volného hlasování jednotlivých poslanců TOP 09. „Je chybné začít obhajovat imunitu za každou cenu,“ uvedl. Jeho hlasování pro vydání jej prý mrzí kvůli kolegyni Vlastě Parkanové. Doufá ale, že pomůže k jejímu očištění.

17:47 - Ministr zdravotnictví Leoš Heger informoval o tom, že bude hlasovat pro vydání Parkanové. K debatě svých předřečníků připomněl, že právě v úterý CASA přivezla zraněné Libyjce. „To, že CASY hnijí a jsou k ničemu, přes veškeré problémy, které s nimi jsou, pravda není,“ poznamenal.

17:43 - Jan Hamáček dal zapravdu svému předřečníkovi, když uvedl, že letouny CASA posloužily pouze dvakrát, a to když převezly do Mongolska koně převalského.

17:38 - František Laudát zkritizoval poslance Chaloupku za jeho řeč, v níž uvedl, že letadla CASA jsou zbytečná.

17:29 - Antonín Seďa předstoupil k řečništi, v lavicích určených pro členy vlády ale nikdo neseděl. Z poslaneckých míst proto přispěchal Leoš Heger, ministr zdravotnictví. „Můžete pokračovat, lékař je přítomen,“ komentoval to s úsměvem místopředseda Sněmovny Zaorálek.

Miroslav Kalousek o imunitěVideo: Novinky

17:26 - Filip poznamenal, že je zastáncem imunity, v tomto případě ale podle něj nejde o princip imunity. Vadí mu však, „jak dlouho a kolikrát se v tomto volebním období zabýváme sami sebou“. Zdlouhavým rozhodováním poslanci podle něj celé věci spíše škodí. Problém viděl i v samotném vystoupení Parkanové na začátku schůze.

17:22 - Vojtěch Filip zpochybnil tvrzení, že k nákupu letounů CASA nebyl zapotřebí znalecký posudek na cenu.

17:20 - Jaroslav Foldyna zkritizoval své kolegy za výroky kolem „estébáckých metod“ nebo „kriminalizace politiky“. Členové vlády podle něj zpochybňují soudní, zákonodárnou a trestní moc. „Co si o nás lidé pomyslí?“ otázal se.

17:14 - Stanislav Huml zkritizoval svého předřečníka, který se omluvil za to, že dříve hlasoval právě proti vydání Humla. „Teprv teď jste předvedl hujerovský přístup k imunitě,“ řekl s tím, že poslanecká imunita je přežitek.

17:07 - Polčák uvedl, že by Parkanová v zájmu koalice i opozice vydána být neměla. Sám vydání nepodpoří.

Vystoupení Miroslava Kalouska (TOP 09)Video: Novinky

17:02 - Stanislav Polčák vyjádřil lítost nad svým hlasováním proti vydání poslance Stanislava Humla, jehož Sněmovna imunity před časem nezbavila.

Foto: Petr Horník, Právo

Stanislav Polčák (TOP 09)

16:57 - Chaloupkův stranický kolega Petr Skokan zkraje zkritizoval nepřítomnost řadu osobností, jako je ministr obrany nebo vnitra. Svůj projev chtěl zaměřit na ministra financí, ten je ale rovněž nepřítomen.

16:54 - Slova se ujal poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka. Na adresu Parkanové zdůraznil, že ministr má být odborníkem v daném resortu, aby jeho rozhodnutí byla správná.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Otto Chaloupka (VV)

16:45 - Pro všechny by bylo podle Paroubka nejlepší, kdyby Parkanová požádala o zbavení imunity sama. Paroubek rovněž uvedl, že jmenování Parkanové ministryní obrany před lety bylo od KDU-ČSL neodpovědné. Navíc tvrdí, že je Parkanová v současnosti jen "figurkou", ve skutečnosti jde v případu podle něj o celou tehdejší Topolánkovu vládu.

Vystoupení Lubomíra ZaorálkaVideo: Novinky

16:43 - Jiří Paroubek od řečnického pultu pochválil Kalouska - byť s ním prý nesouhlasí - za to, že se postavil za svou kolegyni. Vrátil se ke kauze Davida Ratha, po níž požadoval od předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové vysvětlení některých podrobností. Paroubek si postěžoval, že mu dosud nikdo neodpověděl.

16:39 - „Když už imunita nepomůže ani nám, tak ji zrušme,“ glosoval Sobotka Kalouskův návrh na zrušení imunity.

16:34 - „Poslanecká sněmovna není kostnický koncil ani jakobínský konvent,“ zdůraznil Sobotka. Poslanci by podle něj neměli nahrazovat soudce. "Rozhodneme pouze o tom, zda bude v tomto konkrétním případě uplatněna poslanecká imunita," řekl.

16:29 - Slovo si vzal předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Diskuse se podle něj odchýlila zcela jiným směrem. Připomněl, že sám před lety přišel s návrhem na zřízení komise pro kontrolu armádních zakázek.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve Sněmovně

16:27 - O slovo se znovu přihlásila Vlasta Parkanová. Zkritizovala předřečníka Křečka a doporučila mu, aby se vyvaroval mylným výrokům.

Vlasta Parkanová při vystoupení ve SněmovněVideo: Novinky

16:22 - Lubomír Zaorálek reagoval na Kalouskovu kritiku. Nejvíc ho prý šokovalo, když ministr řekl, že poslanci mají imunitu po dobu výkonu mandátu. „V tom případě ho musím vyzvat, aby se vzdal mandátu,“ zkritizoval Kalouska Zaorálek. Upozornil, že imunita je doživotní.

16:19 - Poslanec ČSSD Jandák pogratuloval Kalouskovi k „báječnému“ projevu. Zkritizoval Parkanovou kvůli jejímu hospodaření na ministerstvu obrany.

Foto: Petr Horník, Právo

Vítězslav Jandák (ČSSD) ve Sněmovně

16:16 - Výroky Kalouska jsou podle Křečka výroky „potrefené husy“.

16:15 - Kalousek si svým výstupem vysloužil potlesk ve Sněmovně. Vystřídal ho poslanec Stanislav Křeček s faktickou poznámkou.

16:13 - Zopakoval, že vyšetřovatel Mazánek volal Kalouskovi a nikoli naopak. „Já jsem zvedal telefon,“ řekl s tím, že s ohledem na dlouholetou praxi si je vědom toho, že hovory jsou nahrávány. Rovněž popřel, že by vyšetřovateli vyhrožoval, jak o tom Respekt informoval.

16:11 - V minulém týdnu se Kalousek podle svých slov stal terčem „dvou nehorázných provokací estébáckého charakteru,“ uvedl ministr na adresu týdeníku Respekt, který informoval o údajné schůzce Kalouskova člověka s jedním z vyšetřovatelů kauzy CASA.

16:07 - Kalousek se ohradil proti pochybnostem, proč tak vehementně brání Parkanovou. „Protože dělá svoji práci,“ komentoval to.

16:06 - Kalousek hovoří velmi emotivně a gestikuluje třesoucíma se rukama. Ministra práce Jaromíra Drábka od řečnického pultu požádal, aby mu přinesl vodu.

16:04 - Pakliže Sněmovna vydá Parkanovou, měla by být imunita zrušena zcela, tvrdí Kalousek. Jinak by měli poslanci „vydat všechny“, řekl s tím, že sám představí návrh na zrušení imunity. „Zítra přistane žádost o vydání Milana Šťovíčka, protože nepřišel v kravatě ale v motýlku,“ zavtipkoval Kalousek.

16:01 - „V žádosti jsou buď pravdy, nebo objektivní nepravdy,“ řekl Kalousek. Pakliže jsou tam nepravdy, měla by se Sněmovna zamyslet, zda nejde o účelovou šikanu. Ti, kteří budou hlasovat pro vydání Parkanové, podle Kalouska podpoří objektivní nepravdy, které ve spisu podle něj jsou. Uvedl, že si nepamatuje jinou žádost o vydání poslance, kde by bylo více nepravd. "Větší hloupost už nám na stole nepřistane."

15:56 - S přednostním právem na výstup Klasnové reagoval Kalousek. Hned zkraje zkritizoval své předřečníky za jejich argumenty pro vydání Parkanové. „Máme vydat místopředsedkyni Poslanecké sněmovny za něco, o čem policie píše. Ne za něco, o čem vy tady vyprávíte. Že se nestydíte, kolegové,“ opřel se do Klasnové a Zaorálka a pokračoval: „Mluvte alespoň k věci.“

15:48 - Klasnová doporučila poslancům hlasovat pro vydání Parkanové. Navezla se také do ministra Kalouska kvůli jeho údajnému nátlaku na vyšetřovatele případu Parkanové.

15:43 - Slovo si vzala šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová.

15:41 - Zaorálek připomíná i jméno ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který na ministerstvu obrany v minulosti působil. "Palermo na ministerstvu obrany," shrnul Zaorálek s odkazem na slova expremiéra Mirka Topolánka o tom, že v resortu je vše cinklé.

Foto: Petr Horník, Právo

Lubomír Zaorálek (ČSSD) při projevu ve Sněmovně

15:38 -  Podle Zaorálka to byl tehdejší náměstek Martin Barták, kdo měl hlavní slovo při nákupu letounů. "Neurochirurg pan Barták," připomněl Bartákovu původní profesi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek mění peníze s premiérem Petrem Nečasem

15:35 - "V kauze CASA jsou jiní sekáči, kteří se nezakecají," uvedl Zaorálek s odkazem na jednu z her Divadla Járy Cimrmana. Podle něj hraje Parkanová v případu podřadnou roli a celý příběh má i jiné aktéry. "Ty L-159 hnijou někde ve Španělsku," dodal Zaorálek s tím, že jde o obchod za 4,5 miliardy.

15:34 - Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) přiznal, že není schopen posoudit argumenty, které Parkanová vznesla. "Ta obhajoba je určena jinam," dodal s tím, že věc by měl rozhodnout soud.

15:30 - Parkanová sklidila potlesk Sněmovny.

15:30 - "Odmítám jakékoliv nařčení z trestného činu," uvedla Parkanová s tím, že v žádosti policie chybí důkazy. "Nevím, co stojí za tímto obviněním, spíš mám pocit, že jde o samotné stíhání," dodala. "Nebudu vás žádat o nevydání," dodala následně, nechť poslanci rozhodnou.

15:25 - Parkanová citovala z jednotlivých posudků, které jí dávají za pravdu v tom, že nemusela zadávat posudek na cenu.

15:23 - Poslankyně nicméně věří, že bude-li vydána, obhájí se před nezávislým soudem.

15:22 - "Nemůžu říci, že bych věřila v objektivní postup policie a vyšetřovatele," uvedla Parkanová. Připomněla, že podobně jako u tohoto případu, by mohla policie prošetřovat veškeré nákupy vojenské techniky. "To je obrovský prostor pro policejní zvůli," varovala s tím, že by mohlo dojít k otevření pomyslné Pandořiny skříňky.

15:20 - Parkanová odmítla tvrzení, že nebude-li Sněmovnou vydána, nemůže být kauza vyšetřena.

Foto: Petr Horník, Právo

Členové vlády při projevu Vlasty Parkanové

15:17 - "Povinnost vypracovat posudek na cenu jsem neměla," zdůraznila poslankyně. Posudek, který si nechala zpracovat policie nelze prý považovat za důkaz.

15:15 - Parkanová opět předčítá paragrafy, na jejichž základě byla uzavřena smlouva o nákupu letounů a dokládá na nich, že postupovala v souladu se zákonem.

15:12 - Policie podle Parkanové nikde nedoložila, že ministerstvo muselo žádat o externí posudek znalce.

15:10 - Poslankyně vypočítá jednotlivé složky, které výhodnost nákupu posuzovaly. "Celkem se jednalo o 27 míst," připomněla Parkanová  s tím, že nikdo neměl připomínky k ceně.

15:08 - Podle Parkanové hodnotí policejní posudek nákup letounů CASA a výměnu jednoho z nich za pět bitevníků L-159 jako dva nákupy, což je podle ní absurdní, neboť jednotlivé obchody by se nikdy nemohly uskutečnit, neboť by byly krajně nevýhodné.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

15:03 - Parkanová se pozastavuje nad posudkem na cenu, který si policie objednala. Podle ní nemohla mít společnost, která jej vypracovala, přístup k informacím o ceně, neboť nemá potřebné bezpečnostní prověrky a rovněž proto, že ceny vojenského materiálu jsou obvykle tajné.

14:56 - Poslankyně upozorňuje na některé lži, které má žádost policie obsahovat. Odmítá například tvrzení, že cenu letounů bylo možné odhadnout, neboť existují i v civilní verzi. Parkanová připomíná pancéřování i další prvky ochrany, jimiž armádní verze, na rozdíl do civilní, disponuje.

14:51 - Parkanová rozporuje jednotlivé pasáže policejní žádosti, o nichž se domnívá, že obsahují nepravdy.

14:48 - Podle Parkanové je celá záležitost jednoduchá. Spor je o tom, zda mělo ministerstvo obrany zadat při nákupu letounů posudek na cenu. Parkanová má za to, že nikoliv, policie se domnívá opak.

14:46 - Ve Sněmovně zaznívají dlouhé citace, které Parkanová předčítá. Pro posluchače bez právnického vzdělání nemůže být snadné se v materiálu orientovat.

14:42 - Poslance Parkanová seznamuje s přesným zněním žádosti včetně jednotlivých paragrafů, z jejichž porušení je policií podezřívána.

14:38 - Parkanová cituje jednotlivé pasáže z policejní žádosti o vydání a doplňuje je komentářem.

14:36 - Jako první se slova ujala Parkanová, která přibližuje poslancům fakta celého případu.

Předseda mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) nejprve seznámil poslance s usnesením výboru, jehož členové doporučili Parkanovou vydat.

Parkanová vinu odmítá a odkazuje se mimo jiné na expertní stanovisko ministerstva financí, podle něhož takovýto posudek nebyl potřeba. Stejný názor má i legislativní rada vlády.

Pro vydání poslankyně budou hlasovat poslanci ČSSD, KSČM, VV a LIDEM. ODS má volné hlasování.

Reklama

Výběr článků

Načítám