Hlavní obsah

ON-LINE: Přibylo 116 nakažených. Číslo R kleslo pod jedničku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Česku za neděli přibylo 116 nově nakažených koronavirem. Číslo R kleslo pod hodnotu jedna. V pondělí se v Praze na Smíchově otevře už třetí očkovací místo, kam bude možné přijít si pro vakcínu proti covidu-19 bez registrace. Nově také organizátoři musejí hlásit akce pro více než 1000 lidí hygienikům. V Anglii se od pondělí ruší řada opatření proti koronaviru. Dění okolo pandemie sledujeme v pondělí on-line.

Článek

11:34 Tchajwanská vláda schválila nouzové použití vakcíny proti covidu-19 společnosti Medigen Vaccine Biologics Corpation, která sídlí na Tchaj-wanu. Přestože si tchajwanská vláda objednala přibližně 20 milionů očkovacích dávek od společností Moderna a AstraZeneca a v rámci celosvětového systému sdílení COVAX, bylo pro ni vytvoření vlastní vakcíny velkým cílem.

9:10 - V Maďarsku zaznamenali o víkendu 139 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Zemřeli další dva nakažení. V nemocnicích je 76 pacientů s covidem, z nichž je 11 napojeno na umělou plicní ventilaci. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 808 864 lidí, z nichž 30 017 zemřelo. V desetimilionové zemi už bylo očkováno 5 569 099 osob, z nichž druhou dávku dostalo 5 293 132 osob.

8:21 - Počet úmrtí, která ministerstvo zdravotnictví eviduje v souvislosti s covidem dosáhl 30 338.

8:20 - V neděli absolvovalo očkování 32 201 osob. Celkem bylo doposud aplikováno 9 518 521 vakcín.

8:18 - V nemocnicích je aktuálně 28 pacientů s covidem-19. Ve vážném stavu se nachází 6 z nich.

8:16 - Incidence za posledních sedm dní zůstává na 15 případech na 100 000 obyvatel.

7:42 - Za neděli přibylo 116 nově nakažených. Minulou neděli to bylo 147 a za sobotu 195.

7:38 - Číslo R, které ukazuje, kolik lidí může jeden nakažený koronavirem infikovat, kleslo za neděli na hodnotu 0,96 oproti sobotním 1,11.

6:05 - V Praze se v obchodním centru na Smíchově v pondělí otevře třetí místo, kam mohou dorazit zájemci o očkování proti covidu-19 bez předchozí registrace. V hlavním městě od minulého týdne fungují dvě obdobná místa v nákupním centru na Chodově a na hlavním nádraží, tuto středu je v plánu otevření míst bez objednání také v nákupních centrech Karolina v Ostravě a Olympia v Brně.

Očkovací centrum bez registrace otevřou i v brněnské Olympii a ostravské Karolině

Koronavirus

6:01 - V Anglii se od pondělí zmírňuje řada protikoronavirových opatření, navzdory tomu, že se v zemi v posledních dnech opakovaně registrují vysoké počty nově nakažených. Nošení roušek již nebude povinné a nebude nijak omezován počet lidí, kteří se mohou setkat.

Přestože nošení roušek v Anglii již nebude stanovené zákonem, vláda ho dál doporučuje v uzavřených prostorech. Některé obchody a dopravní prostředky budou roušky dál vyžadovat, povinné mají být v londýnské dopravě. Svateb, pohřbů, koncertů, divadelních představení, sportovních událostí nebo bohoslužeb se může zúčastnit libovolný počet lidí a mohou se také otevřít noční kluby. Nebudou již nijak omezovány návštěvy blízkých v domovech pro seniory.

5:57 - Ve Skotsku bude dál platit povinnost nošení roušek v dopravě i v obchodech a restaurace budou muset dál zavírat nejpozději o půlnoci. Zvyšuje se však počet účastníků kulturních a sportovních událostí. Svateb a pohřbů se nově bude moci zúčastnit 200 lidí. Zvyšuje se také počet lidí z různých domácností, kteří se mohou setkávat uvnitř i venku.

5:52 - Počínaje pondělkem musejí organizátoři hlásit veškeré plánované akce nad tisíc účastníků příslušné krajské hygienické stanici. Vláda o tom rozhodla minulý týden v souvislosti se šířením koronaviru mezi mladší generací. Změna má přispět k lepší kontrole dodržování pravidel konání akcí, mezi něž patří zejména dokládání bezinfekčnosti. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je uvedená povinnost pro akce konané do 22. července bezodkladná, u pozdějších musejí organizátoři záměr hlásit nejpozději pět dní předem.

Manévry v Praze. Dav policistů a hygieniků kontroloval hudební kluby

Domácí

5:47 - Podnikatelé mohou v pondělí naposledy žádat o podporu z první výzvy programu COVID Nepokryté náklady. Příjem žádostí ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zahájilo 19. dubna. Podpora se týká období 1. ledna až 31. března. Maximální výše dotace na jednoho žadatele činí 40 milionů korun. Příspěvek za duben a květen mohou podnikatelé získat ve druhé výzvě programu, do které se mohou hlásit od 28. června. Příjem skončí 13. září.

V programu COVID Nepokryté náklady stát žadatelům s propadem obratu za rozhodné období alespoň o 50 procent poskytne dotaci na 60 procent nepokrytých nákladů. Provozům s majetkovou účastí státu nebo územního samosprávného celku se týká pomoc 40 procent nákladů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám