Hlavní obsah

ON-LINE: Česko za sobotu hlásí 124 nových případů

• Aktualizováno

Počet nových případů nákazy koronavirem v Česku stále mírně roste, sobotních 124 případů je téměř dvojnásobný oproti minulé sobotě. Nepatrně vzrostlo také reprodukční číslo. Dění okolo pandemie koronaviru sledujeme on-line.

Článek

21:21 - Lucemburský premiér Xavier Bettel byl hospitalizován s covidem-19. Podle jeho kanceláře jde pouze o předběžnou opatrnost.

14:02 - Aplikaci Tečka, pomocí které mohou lidé od konce června prokazovat očkování proti koronaviru či test, si do nedělního rána stáhlo 498 000 lidí. Na twitteru to uvedli zástupci Chytré karantény. Potvrzení o bezinfekčnosti musí lidé dokládat při návštěvě některých akcí či při cestování. Aplikace je dostupná od 30. června, nejprve si ji mohli stáhnout majitelé telefonů s operačním systémem od firmy Apple, v podvečer pak byla k dispozici i pro mobilní telefony se systémem Android.

13:43 - Indonésie dnes ohlásila 555 úmrtí v souvislosti s nákazou koronavirem. Je to nejvyšší počet za jediný den od začátku pandemie, napsala agentura Reuters. Úřady současně oznámily 27.233 nových případů nákazy koronavirem, což je druhý největší denní přírůstek..

Ve čtvrté nejlidnatější zemi světa s přibližně 270 miliony obyvateli se od začátku pandemie nakazilo více než 2,28 milionu lidí, z nichž 60.582 nákaze podlehlo.

12:28 - Počet úmrtí spojených s nemocí covid-19 ve světě překročil čtyři miliony, podle údajů agentury Reuters činí už 4,12 milionu. Nákaz koronavirem SARS-CoV-2 se ve světě potvrdilo na 183,46 milionu, informovala v neděli agentura Reuters. Americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU), která rovněž vede podrobné statistiky pandemie, eviduje zatím 3,97 milionu úmrtí spojených s covidem-19. Nákaz koronavirem se podle JHU potvrdilo ve světě 183,5 milionu.

11:37 - Australský stát Nový Jižní Wales v neděli ohlásil pokles nových případů koronavirové nákazy. Stalo se tak po dvou dnech rekordních přírůstků výskytu v letošním roce. Úřady vyzvaly obyvatele Sydney k dodržování pravidel, aby mohly příští týden ukončit uzávěru.

11:33 - Rusko hlásí 25 142 nových případů nákazy koronavirem a 663 úmrtí za 24 hodin. O den dříve to bylo 24 439 případů a 697 úmrtí.

11:30 - Ve skupině zahraničních studentů na vysokoškolských kolejích v Ústí nad Labem hygienici evidují 11 lidí pozitivních na covid-19. Nařízená karanténní opatření platí pro 30 studentů ubytovaných na koleji K1. Celkově je počet nově nakažených v okrese Ústí nad Labem i v celém kraji nízký. ČTK o tom dnes informovala Eva Patrasová z protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.

10:34 - Britská vláda má tento týden oznámit konec velké části opatření proti koronaviru. Od 19. července budou respirátory pouze dobrovolné, píše deník The Times. Vláda dále podle zdrojů Timesů měla zrušit povinnost nahrávat QR kód při vstupu do provozy a omezit některé povinnosti co se týče izolace.

9:15Vyšší sobotní nárůst evidovalo ministerstvo naposledy před měsícem, kdy 5. června testy potvrdily 152 nakažených. V mezitýdenním srovnání počty nakažených rostly v tomto týdnu každý den.

V pondělí testy odhalily o třetinu víc případů než před týdnem, v úterý pak téměř o polovinu, stejně jako ve středu. Ve čtvrtek činil nárůst zhruba dvě třetiny a v pátek asi pětinu.

Za celý týden od pondělí do soboty přibylo téměř 900 nových případů koronaviru, ve stejném období v minulém týdnu to bylo 630.

9:12 - Za vyšším počtem odhalených případů v Česku může být podle statistiků také fakt, že se oproti minulé sobotě provedlo také více testů, laboratoře jich provedly zhruba o 21.000 více.

Na 100.000 obyvatel připadá za uplynulých sedm dnů přibližně devět nakažených, incidence se proti pátku zvýšila o desetiny. Nepatrně stouplo také reprodukční číslo, dosahuje 1,3 a zůstává nejvyšší od začátku ledna. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

8:48 - Aktuálně se v Česku léčí s nákazou 1447 lidí, z toho 33 jsou hospitalizovaní.

8:42 - V Česku v sobotu přibylo 124 případů covidu, minulou sobotu to bylo 67. Incidenční číslo stouplo na devět, reprodukční se zvýšilo nepatrně na 1,3.

Olympiáda klepe na dveře a v Japonsku prudce stoupají počty nakažených

Koronavirus

8:21 - Tisíce Brazilců v sobotu protestovaly proti vládě prezidenta Jaira Bolsonara a způsobu, jakým zasahuje proti pandemii covidu-19. Lidé vyšli do ulic ve více než 40 městech a žádali impeachment hlavy státu nebo lepší přístup k vakcínám proti covidu-19, napsala agentura AP. V pátek brazilský nejvyšší soud schválil vyšetřování potenciální korupce při pořizování očkovacích preparátů.

8:18 - Německo zaznamenalo za uplynulý den dalších 559 případů koronavirové nákazy a sedm úmrtí v souvislosti s covidem-19. Vyplývá to z dnešních údajů Institutu Roberta Kocha (RKI). Před týdnem země registrovala 538 nových infekcí a osm zemřelých, uvedla agentura DPA.

Od začátku pandemie se v Německu s přibližně 83 miliony obyvatel prokazatelně infikovalo více než 3,7 milionu lidí, z nichž 91.030 zemřelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám