Hlavní obsah

Omezit hazard? Obce se bouří kvůli ztrátě miliónů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Vládní plány na omezení hazardu narážejí na protesty obcí. Jejich rozpočty na nich často významně závisejí. Česko se přitom během posledních šesti let stalo vyhlášenou hernou střední Evropy. Na tisícovku obyvatel u nás loni připadlo 7,5 výherního elektronického zařízení, na Slovensku to byla polovina, v Německu tři, v Polsku a v Rakousku to nebyl ani jeden automat na tisícovku lidí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Vláda by ráda pověst „herny Evropy“ změnila. Nechala si vypracovat dvousetstránkovou analýzu dopadů hazardu, kterou se Právu podařilo získat. Šedesátka odborníků v ní doporučila opatření pro zákon regulující hazardní hry.

Dokument předložil na pondělním jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a kabinet jeho znění schválil. „Dostupnost sázkových her měřená dostupností automatů je v ČR vysoká, a to jak v evropském, tak pravděpodobně v celosvětovém měřítku,“ tvrdí analýza.

Obce, které nyní po desítkách čelí snaze vyvolat místní referenda o zákazu hazardu, z tohoto průmyslu získaly v roce 2012 zhruba 5,2 miliardy korun. Zákazem by o ně přišly, vláda se však podle všeho přiklání spíše k omezení hazardu a přísnějším pravidlům.

„Kdo nám nahradí desítky miliónů?” 

Třeba severočeské Teplice by zákazem přišly o 60 miliónů korun. „To je desetina městského rozpočtu. Zákaz ze dne na den bychom neměli čím kompenzovat. Nemohli bychom podporovat sport, kulturu, museli zavést poplatky za odpad,“ argumentuje primátor a senátor Jaroslav Kubera (ODS), který ale vítá, že stát chce hazardu nastavit mantinely.

Znojmo a okolí, kde připadá 16 automatů na tisícovku obyvatel, by zákazem přišlo o 30 miliónů korun. Právu to sdělila tajemnice MěÚ Olga Neulingerová. Znojmo již zakázalo vyhláškou vznik nových heren a omezilo reklamu. O tom, zda se hazard bude muset vystěhovat úplně, se bude rozhodovat v referendu. Jenže velká část automatů je v hernách směrem ke hranicím s Rakouskem.

„Případný zákaz neřeší problémy s patologickými hráči, protože ti se jen přestěhují do okolí,“ podotkla tajemnice.

Lákadlo cizinců 

Mezi rizikové oblasti patří i Tachovsko, kde je na tisíc obyvatel 26 automatů.

„Tachov se již s problémem heren popral. Od loňského listopadu platí vyhláška o zákazu výherních hracích automatů. Skončí postupně podle doby, na kterou mají provozovatelé povolení,“ řekl Právu velitel městské policie Jaroslav Klíma.

Automaty by mohly zmizet z města zhruba během dvou let. „Pokud stát rozhodne o dřívějším konci, přivítáme to,“ dodal. I podle něho statistiku oblasti kazí kasina v blízkosti hraničního přechodu v Rozvadově, kde je automatů nejvíce.

„Jestliže obce hodnotí vliv hazardu jako pozitivní, je to právě v oblasti příjmu do obecního rozpočtu a existence pracovních příležitostí v obci,“ přiznala analýza pro vládu. To Právu potvrdil Kubera. „V Teplicích jsou herny třetím největším zaměstnavatelem. Jejich zákaz by znamenal 700 lidí bez práce,“ řekl.

S jakoukoli sázkovou hrou alespoň jednou v životě má zkušenost 60 procent dospělé populace ve věku 15−64 let, tvrdí analýza. Nejčastěji šlo o číselné a okamžité loterie. Na automatech hrála někdy pětina převážně mladších lidí. Největší důsledky má podle analýzy tzv. problémové či patologické hraní. Problémových hráčů je v ČR mezi 120 a 170 tisíci.

Ke hře pustí jen zapsané

V ohrožení je zhruba dvojnásobek lidí. Patologických hráčů je až 80 tisíc. Hráčů prý může přibývat, protože roste zájem o on-line hazard: sázení na internetu, po mobilech, a to nejen na licencovaných českých, ale i na neregulovaných zahraničních stránkách.

Pro případy takové nabídky hazardních her by se podle analýzy mělo zvážit účinné blokování přístupu na tyto stránky.

Největší boom výherních automatů včetně videoloterijních terminálů nastal podle autorů po roce 2008. Jen v roce 2012 lidé do sázkových her v ČR vložili 135,5 miliardy korun. Významným nástrojem by se  podle analýzy mohl stát centrální registr hráčů některých typů her tak, aby k nim měl přístup jen registrovaný hráč.

Jak vypadá v Česku typický hráč
Svobodný či rozvedený muž kolem 35 let se středním vzděláním, mírně nadprůměrně finančně situovaný, uvádí analýza. Riziko gamblerství prý hrozí lidem s nepravidelnou pracovní dobou, s nižším dohledem a snazším přístupem k penězům. Rizikovými profesemi jsou pracovníci v hazardním průmyslu, pohostinství a profesionální sportovci.

To by mohlo zabránit „hraní osobám ve zvýšeném riziku, dětem a mladistvým, osobám podstupujícím léčbu patologického hráčství, zadluženým lidem či osobám pobírajícím pomoc ve hmotné nouzi,“ uvádí analýza.

Výherní automaty by měly umožnit omezit čas pro hru jednoho člověka a upravit dolní i horní hranici sázek a proher. Samotní hráči by pak měli mít možnost takovéhoto sebevyloučení nebo sebeomezení. Zrušit by ho nemohli okamžitě, ale třeba až po sedmi dnech.

Zakázat by se mohlo kouření a podávání alkoholu v hernách. Automaty by měly zmizet z restaurací, ze sociálně vyloučených lokalit nebo z rezidenčních čtvrtí. Zakázány by měly být nonstop herny. Ke zvážení je mj. i zákaz umístění bankomatů poblíž heren.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám